Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Το κυνήγι αποδόσεων μετατρέπει τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα σε… γερμανικά με αναβολικά

FT: Το κυνήγι αποδόσεων μετατρέπει τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα σε… γερμανικά με αναβολικά
Η ζήτηση για ελληνικά και ιταλικά ομόλογα έχει χτυπήσει κόκκινο
Στην υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού αναφέρονται οι Financial Times σχολιάζοντας ότι οι αγορές ομολόγων Ελλάδας και Ιταλίας έχουν μετατραπεί από υψηλού κινδύνου σε… παράδεισο.
Η ζήτηση για τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα έχει χτυπήσει κόκκινο, με τους επενδυτές να αναζητούν εναλλακτικές επιλογές για τις αρνητικές αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.
Όπως επισημαίνει ο Antoine Bouvet από την ING, τα ιταλικά και ελληνικά ομόλογα «διαπραγματεύονται σας με γερμανικά με αναβολικά: ασφαλή ομόλογα αλλά με λίγο περισσότερη απόδοση».
Σύμφωνα με τους FT, η φρενίτιδα ήταν εμφανής κατά την ανταπόκριση των επενδυτών στις νέες εκδόσεις ελληνικών και ιταλικών ομολόγων.
Η κρίση της ευρωζώνης διαίρεσε τις αγορές ομολόγων σε ασφαλή «πυρήνα» και επικίνδυνη «περιφέρεια», όπου περιλαμβάνονται οι Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία αλλά και η Ιταλία και η Ελλάδα.
«Η πρόσφατα αντίδραση αυτών των αγορών, όπου σημειώθηκε ράλι ακόμα όταν ο κορωνοϊός πυροδότησε sell off στις μετοχές, δείχνει ότι αυτή η διάκριση έχει καταρρεύσει στα μάτια κάποιων επενδυτών» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ο Robert Tipp από την PGIM Fixed Income δήλωσε ότι ανέμενε κάποια αλλαγή στις συνθήκες πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση, όταν οι αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη ήταν άμεση συνδεδεμένες.
Παρ' όλο που οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι σε χαμηλά επίπεδα και οι ιταλικές είναι πολύ κοντά, και οι δύο χώρες είχαν κόστος χρηματοδότησης πλησιέστερα στη Γερμανία πριν από το 2008.
«Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην δούμε να συγκλίνουν πάλι αυτή τη φορά» δήλωσε ο Tipp.
«Υπάρχει απλώς αυτή η έλλειψη απόδοσης στην Ευρώπη» δήλωσε ο Iain Stealey από την JP Morgan Asset Management και συμπλήρωσε «ο κόσμος αναγκάζεται να αναζητήσει ο,τιδήποτε με θετική απόδοση».
Στον αντίποδα, όμως, η Chiara Cremonesi από την UniCredit δήλωσε ότι οι επενδυτές θα ήταν ανόητοι εάν υπέθεταν ότι τα ιταλικά ομόλογα είναι μονόδρομος και ότι η ασταθή πολιτική της χώρας δεν θα επηρεάσει τις αγορές.
«Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί καθώς το πολιτικό premium που είναι ενσωματωμένο στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλό» επεσήμανε η ίδια.
Σύμφωνα με τους FT «μια μεγαλύτερη δοκιμασία της εμπιστοσύνης της αγοράς στην Ιταλία και την Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς εντείνεται η οικονομική επιβράδυνση της ευρωζώνης, ίσως ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού».
«Στο παρελθόν (μια ευρεία επιβράδυνση) θα είχε προκαλέσει τη διεύρυνση των spreads.
Τώρα που οι αγορές αισθάνονται ότι έχουν την υποστήριξη της ΕΚΤ, δεν είμαι τόσο σίγουρος» είπε ο Stealey από τη JP Morgan Asset Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης