Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη - Πυρά των δυνάμεων Haftar κατά τουρκικού πλοίου στο λιμάνι της Τρίπολης

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη - Πυρά των δυνάμεων Haftar κατά τουρκικού πλοίου στο λιμάνι της Τρίπολης
Πυρά των δυνάμεων Haftar κατά τουρκικού πλοίου στο λιμάνι της Τρίπολης
(upd)Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη, καθώς  τουρκικό πλοίο που μετέφερε πυρομαχικά και όπλα με προέλευση από την Τουρκία, έγινε στόχος από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο λιμάνι της Τρίπολης, όπως μεταδίδει το Al Arabiya.
Tην επίθεση επιβεβαίωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Ghassan Salame, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Απεσταλμένος του Reuters στην Τρίπολη μετέδωσε ότι το λιμάνι έχει γεμίσει με πυκνούς μαύρους καπνούς.
Οι δυνάμεις του Haftar πραγματοποιούν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με στόχο να καταλάβουν την Τρίπολη, με την κατάπαυση του πυρός να έχει καταρρεύσει, την ώρα που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «ανέκδοτο» το εμπάργκο όπλων.
Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε μια νέα ναυτική αποστολή για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, ωστόσο προς το παρόν δείχνει αδύναμη να διασφαλίσει την τήρησή του.
Χθες, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη Λιβύη και οι παραβιάσεις στο εμπάργκο όπλων έχουν μετατρέψει τη βορειοαφρικανική χώρα στη «μεγαλύτερη ανεξέλεγκτη αποθήκη πυρομαχικών στον κόσμο».
Ο Jakub El Hilo, αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, ανέφερε σε μέσα ενημέρωσης πως εκτιμώμενοι 150.000 με 200.000 τόνοι πυρομαχικών υπάρχουν σε όλη τη Λιβύη, επικαλούμενος πρόσφατα ευρήματα της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Δράση κατά των Ναρκών.
Μιλώντας ζωντανά μέσω τηλεδιάσκεψης από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε ιδιαίτερο λόγο για τον τεράστιο αριθμό drones που πετούν στον εναέριο χώρο της Λιβύης, τονίζοντας πως η χώρα είναι «το μεγαλύτερο θέατρο στον κόσμο για τη χρήση της τεχνολογίας drone».
Ερωτηθείς ποιες χώρες στέλνουν τα drones, ο El Hilo απάντησε πως πιστεύει πως «όλοι έχουν κάτι που πετά στον λιβυκό ουρανό».
Σημείωσε ότι λόγω της εισροής όπλων, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και υποδομών έχουν διπλασιαστεί από τις αρχές του 2019, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, περισσότεροι από 345.000 άνθρωποι παρέμειναν εκτοπισμένοι.
Επιπλέον, περίπου 900.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας, εκ των οποίων 212.000 είναι γυναίκες και 268.000 παιδιά.
Την Κυριακή, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο ανθρωπιστικής δράσης για τη χώρα για το έτος 2020, μέσα από το οποίο αναζητούνται 115 εκατομμύρια δολάρια για τους «πιο ευάλωτους» πληθυσμούς στη χώρα, συμπλήρωσε ο El Hilo.


 

Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης