Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νομοσχέδιο... σκούπα για αναδρομικά συνταξιούχων και πλαστικό χρήμα - Εκτός δικαστηρίων ο συμβιβασμός για τα φορολογικά πρόστιμα

tags :
Νομοσχέδιο... σκούπα για αναδρομικά συνταξιούχων και πλαστικό χρήμα - Εκτός δικαστηρίων ο συμβιβασμός για τα φορολογικά πρόστιμα
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσβλέπει πως θα βάλει στο ταμείο του δημοσίου, πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ
Νομοσχέδιο – σκούπα με το οποίο θα επιλύεται η αδικία με τα αδήλωτα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων και θα δίνονται κίνητρα για την διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Στο ίδιο νομοσχέδιο ο αρμόδιος υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες διάταξη νόμου με την οποία θα ιδρύονται ειδικές επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο.
Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για «κίνητρα» διοικητικής επίλυσης χωρίς, σημειώνοντας κατηγορηματικά όμως πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια νέου τύπου «περαίωση» ή χαριστικές ρυθμίσεις.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάντως προσβλέπει πως από την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα βάλει στο ταμείο του δημοσίου, πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο θα προβλέπει:
1.       Μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.
2.       Προδικαστικός συμβιβασμός με φορολογουμένους που τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για τα αδήλωτα αναδρομικά του 2013.
Πρόκειται για 200.000 οι οποίοι ειδοποιήθηκαν τελευταία στιγμή από την ΑΑΔΕ για να τα πληρώσουν. Ορισμένοι από αυτούς κλήθηκαν να τα ξαναπληρώσουν.
Για κάποιες κατηγορίες τουλάχιστον, όπως για όσους περίμεναν και πήραν μαζεμένα 3-4 χρόνια τη σύνταξή τους, θα υπάρξει αυτόματη διαγραφή προστίμων και ένταξη σε έως 48 δόσεις με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς άλλες ταλαιπωρίες.
Προωθείται η κατάτμηση των αναδρομικών στα έτη που αναλογούν ώστε να μην φορολογηθούν αθροιστικά (με υψηλότερους συντελεστές) στο έτος καταβολής τους.
3.       Νέα μέτρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Στο υπουργειο Οικονομικών επεξεργάζονται αλλαγές, σε συνδυασμό με την απαίτηση κάλυψης του 30% του εισοδήματος με πλαστικό χρήμα.
Ήδη έκανε και προκήρυξη αναζητώντας Σύμβουλο στρατηγικής για τον σχεδιασμό καμπάνιας υπέρ των συναλλαγών με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
4. Προδικαστικός συμβιβασμός με φορολογουμένους που τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα.
Περισσότερες από από 10.000 υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια και στόχος είναι να πληρώσουν οι φορολογούμενοι 50 εκατ. ευρώ εφέτος, ώστε να συμβιβαστούν με το δημόσιο και να πάψει και η δικαστική εκκρεμότητα (προσφυγές κλπ).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης