Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Υπερψηφίστηκε η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Καναδά

Ολλανδία: Υπερψηφίστηκε η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Καναδά
Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ - Καναδά ξεπέρασε ένα σημαντικό πολιτικό εμπόδιο, καθώς η Κάτω Βουλή της Ολλανδίας ψήφισε υπέρ της επικύρωσής της
Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά (CETA) ξεπέρασε ένα σημαντικό πολιτικό εμπόδιο σήμερα 18/2, καθώς η Κάτω Βουλή της Ολλανδίας ψήφισε υπέρ της επικύρωσής της.
Παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που φοβούνται τις συνέπειες που θα έχει η Συνολική Εμπορική και Οικονομική Συμφωνία στον αγροτικό τομέα, η Κάτω Βουλή την ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία, 72 ψήφων υπέρ και 69 κατά.
Τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Mark Route ψήφισαν όλα υπέρ της συμφωνίας, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Χριστιανικής Ένωσης (CU).
Το συντηρητικό κόμμα διατηρούσε επιφυλάξεις και ζητούσε κυρίως να εφαρμοστούν πιο αυστηρά τελωνειακά μέτρα όσον αφορά τις εισαγωγές κρεάτων.
Η CETA θα πρέπει ωστόσο να εγκριθεί και από τη Γερουσία, όπου η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ελέγχουν μόνο τις 32 από τις 75 έδρες της Γερουσίας, όπου αναμένεται να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός των προσεχών εβδομάδων.
Μετά από διαπραγματεύσεις επτά ετών, η CETA εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2017.
Με τη συμφωνία αυτή καταργούνται οι τελωνειακοί δασμοί στο 98% των προϊόντων που εισάγονται και εξάγονται μεταξύ ΕΕ και Καναδά.
Η συμφωνία έχει τεθεί προσωρινά σε εφαρμογή, εν αναμονή της επικύρωσής της από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.
Η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Συνεργασίας για την Ανάπτυξη, Sigrid Kaag, προειδοποίησε ότι μια άρνηση της Ολλανδίας να την εγκρίνει «θα προκαλούσε τεράστια ζημία» όχι μόνο στη χώρα αλλά και στην ΕΕ. «Ιδίως τώρα που διαπραγματευόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο μια εμπορική συμφωνία για μετά το Brexit», είπε η υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην ολλανδική εφημερίδα NRC.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης