Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

COSMOTE HISTORY HD: Τα δάνεια του Όθωνα, στο νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου»

tags :
COSMOTE HISTORY HD: Τα δάνεια του Όθωνα, στο νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου»
H «Μηχανή του Χρόνου» συνεχίζει την έρευνα για τον δανεισμό και την οικονομική κατάσταση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους
H «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο συνεχίζει την έρευνα για τον δανεισμό και την οικονομική κατάσταση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ρίχνοντας φως στις συνέπειες του πρώτου δανείου υπό τη διακυβέρνηση του βασιλιά Όθωνα, το οποίο επέτρεψε στις Μεγάλες Δυνάμεις να ελέγχουν την πολιτική της χώρας
Το επεισόδιο θα προβληθεί την Δευτέρα 24/2 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.  
Οι οικονομικές ανάγκες του κράτους ήταν μεγάλες, γι’ αυτό και οι Μεγάλες Δυνάμεις δέχτηκαν να δανείσουν την Ελλάδα με το τεράστιο ποσό των 60 εκατομμυρίων φράγκων, το οποίο επρόκειτο να λάβει ως «προίκα» ο βασιλιάς των Ελλήνων.
Ιστορικοί αποκαλύπτουν τους τομείς στους οποίους διοχετεύτηκαν τα χρήματα του δανείου, με αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία να αδειάσουν πάλι μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.
Η εκπομπή παρουσιάζει, ακόμα, τις σκοπιμότητες πίσω από τα γεωπολιτικά παιχνίδια των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες εκμεταλλεύονταν την αδυναμία της Ελλάδας να ξεπληρώσει τα χρέη της, για να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Τέτοια παραδείγματα ήταν το «επεισόδιο Πατσίφικο» το 1849, όταν ο βρετανικός στόλος απέκλεισε το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και η αγγλο-γαλλική κατοχή κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου.
Τέλος, στο επίκεντρο τίθενται οι λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα στον διακανονισμό των δανείων το 1879, όταν κινδύνεψε να χάσει την ευκαιρία προσάρτησης νέων εδαφών, εξαιτίας των χρεών της.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00.
Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης