Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η ώρα των αποτελεσμάτων για το ΧΑ – Μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ξεφύγει από τη μιζέρια;

tags :
Η ώρα των αποτελεσμάτων για το ΧΑ – Μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ξεφύγει από τη μιζέρια;
Το ΧΑ συνεχίζει να ακολουθεί τις ξένες αγορές μόνο στη διόρθωση και όχι στην ανοδική τους κίνηση
Η ώρα των αποτελεσμάτων πλησιάζει για το ΧΑ με τις εταιρείες να ξεκινούν να δημοσιεύουν αποτελέσματα χρήσης 2019, αλλά το βλέμμα στρέφεται στα σχόλια των διοικήσεων για τις προοπτικές του 2020 και αν υπάρχει κίνδυνος από την εξάπλωση του ιού της Κίνας.
Μετά την Coca Cola, η οποία δημοσίευσε αποτελέσματα ανάλογα και οριακά ανώτερα των εκτιμήσεων και την Τράπεζα της Ελλάδος, η σκυτάλη πηγαίνει στον ΟΤΕ, ο οποίος δημοσιεύει σήμερα (19/2) πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τη Euroxx οι πωλήσεις αναμένεται να ενισχυθούν μόλις κατά 0,4% και στα 3,81 δισ. ευρώ βοηθούμενες από την εγχώρια δραστηριότητα με τα προσαρμοσμένα EBITDA και προ της επίδραση του λογιστικού προτύπου 16, να ανέρχονται στα 1,333 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1,2%.
Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 336 εκατ. ευρώ και τα δημοσιευμένα στα 274 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός αναμένεται από την ΑΧΕ στα 657 εκατ. ευρώ με το δείκτη Net Debt/ EBITDA να είναι μόλις στις 0,5 φορές, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα διαμορφωθούν στα 353 εκατ. ευρώ και το μέρισμα θα είναι στα 0,53 ευρώ.
Η Eurobank Equities περιμένει συγκρίσιμα EBITDA 1,344 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 2,1% και έσοδα 3,847 δισ. ευρώ ενισχυμένα κατά 1,3%, ενώ σημειώνει πως οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέρισμα κοντά στα 0,55 ευρώ ανά μετοχή.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως θα περάσουν μερικές εβδομάδες μέχρι να υπάρξει ένα καλό δείγμα εταιρειών που θα έχουν δημοσιεύσει και θα μπορούν να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα, αφού η πλειονότητα θα δημοσιεύσει από τα μέσα Μαρτίου και μετά.  
Στις 20 Φεβρουαρίου θα δημοσιεύσει αποτελέσματα ο ΟΛΠ και στις 21/2 η Περσεύς, η οποία βέβαια είναι σε διαδικασία δημόσιας πρότασης με το νέο μέτοχο να έχει ξεπεράσει ήδη το 90%.
Στις 27/2 θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα τα ΕΛΠΕ.
Η Housemarket θα δημοσιεύσει στις 17 Μαρτίου και την ίδια μέρα θα δημοσιεύσει η Fourlis και η Aegean Airlines.
Η Μοτοδυναμική θα δημοσιεύσει στις 20 Μαρτίου.
Στις 3 Απριλίου θα ανακοινώσει η ΕΥΑΘ και στις 7 Απριλίου η Quest.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν την αδυναμία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την υποχώρηση του τζίρου στο ΧΑ.
Σημειώνουν πως ενώ τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και τα εταιρικά αγοράζονται με ευκολία από τους ξένους, στις μετοχές δεν παρατηρείται το ίδιο.
Κάποια στελέχη της αγοράς σημειώνουν την απουσία επιλογών και ευκαιριών για μεγάλα χαρτοφυλάκια, αφού ο μικρός αριθμός μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο χαμηλός όγκος δεν βάζουν τις μετοχές στο στόχαστρο των ξένων αυτή την περίοδο.
Από την άλλη η μεγάλη ρευστότητα και η πεποίθηση ότι η FED θα «σώσει τις αγορές» κρατάει τους μεγάλους ξένους στις αγορές των ΗΠΑ, της Γερμανίας κ.α. και εκεί αποδίδεται η αδυναμία σημαντικής διόρθωσης παρά τις πολλές απαιτητικές αποτιμήσεις.
Επιπλέον κάποια στελέχη σημειώνουν πως τα «λάθη» του παρελθόντος στα δημοσιονομικά δεν έχουν πείσει ακόμα τους ξένους και περιμένουν να δουν πράξεις και όχι λόγια από την κυβέρνηση.
Το XA χθες (18/2) κατέγραφε προς το τέλος της συνεδρίασης απώλειες μεγαλύτερες των μεγάλων αγορών του εξωτερικού, παρά το γεγονός ότι αυτές βρίσκονται σε απόσταση μικρή από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης