Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ύστατη προσπάθεια για να αποτραπεί νέα κεφαλαιακή επιβάρυνση 1,2 με 1,4 δισ. στις τράπεζες – Ο Καραβίας (Eurobank) 19/2 στον SSM

Ύστατη προσπάθεια για να αποτραπεί νέα κεφαλαιακή επιβάρυνση 1,2 με 1,4 δισ. στις τράπεζες – Ο Καραβίας (Eurobank) 19/2 στον SSM
H Eurobank στον SSM για stress tests και σταθμισμένο ενεργητικό
Ύστατες προσπάθειες για να αποτραπεί πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση στις ελληνικές τράπεζες 1,2 με 1,4 δισεκ. ευρώ λόγω άρνησης του SSM του Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών και της EBA της Ευρωπαικής Τραπεζικής Αρχής να δεχθούν μηδενική στάθμιση των RWA του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού για το σχέδιο Ηρακλής (NPEs)… καταβάλλονται εσχάτως.
Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές ενώ θα αποδεχθούν την θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην υπάρχει πρόσθετη εγγύηση στις κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν για τα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων NPEs του σχεδίου Ηρακλής… θα υπάρξει επιβάρυνση στις τράπεζες…μέσω σταθμισμένου ενεργητικού.
Οι τράπεζες είχαν ζητήσει οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ως προς τις τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων να έχουν μηδενική στάθμιση στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και κατ΄ ουσία να μην υπάρξει κεφαλαιακή επιβάρυνση.
Όμως εσχάτως τα μηνύματα που λαμβάνουν οι τράπεζες είναι ανησυχητικά.
SSM και EBA προτείνουν οι τράπεζες να επιβαρυνθούν κατά μέσο όρο 30% στο σταθμισμένο ενεργητικό όπερ σημαίνει κεφαλαιακή επίδραση 0,5% έως 1,5% επί των κεφαλαίων και των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Σε ένα δυσμενές σενάριο η αρνητική κεφαλαιακή επίδραση στις τράπεζες θα μπορούσε να δομείται ως εξής
Alpha bank -500 εκατ ευρώ
Πειραιώς -250 εκατ ευρώ
Εθνική -280 εκατ ευρώ
Eurobank -220 εκατ ευρώ.
Δηλαδή σύνολο τουλάχιστον 1,2 δισεκ. πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση.
Τα 1,2 δισεκ. πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση δεν έχουν αποτιμηθεί από την χρηματιστηριακή αγορά και δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μοντέλα των τραπεζών.
Π.χ. μια τράπεζα που έχει ανακοινώσει 1 δισεκ. κεφαλαιακή επίδραση από την διαδικασία τιτλοποίησης των NPEs δεν έχει συμπεριλάβει αυτή την πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση, οπότε πρέπει να δαπανήσει πρόσθετα κεφάλαια από αυτά που έχει προϋπολογίσει.
Οι τραπεζίτες καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν τα αρμόδια εποπτικά όργανα ότι η μηδενική στάθμιση θα έχει θετική επίδραση στις τράπεζες που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων.
Όμως ακόμη και εάν δεν καταφέρουν να ανακαλέσουν το σχέδιο των εποπτικών οργάνων και οι τράπεζες επιβαρυνθούν τελικώς με 1,2 με 1,4 δισεκ. στα κεφάλαια τους… αυτό θα αλλάξει όταν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, προς τα μέσα του 2021.
Μια τράπεζα που θα ενταχθεί στον Ηρακλή π.χ. Οκτώβριο του 2020 η επιβάρυνση αυτή θα αφορά 5-6 μήνες έως ότου η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα όπου αίρεται η επιβάρυνση στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Όταν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, αυτή η κεφαλαιακή επιβάρυνση αυτομάτως θα πάψει να ισχύει.
Δεν θα έχει αναδρομική δράση αλλά θα αφορά τις παραδοχές από την στιγμή της αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα και στο μέλλον.

H Eurobank στον SSM για stress tests και σταθμισμένο ενεργητικό

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας θα βρεθεί σήμερα 19 Φεβρουαρίου στον SSM στο πλαίσιο ενημέρωσης των τραπεζιτών για τα stress tests.
Να σημειωθεί ότι οι παραδοχές στο δυσμενές σενάριο είναι πολύ πιο ήπιες σε σχέση με τα stress tests του 2015.
Π.χ. στο δυσμενές σενάριο η πτώση των τιμών των ακινήτων στα stress tests του 2020 φθάνει στο -6% όταν το 2015 η αντίστοιχη πτώση στις παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου ήταν -16%.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα περάσουν τα stress tests.
O Καραβίας της Eurobank ωστόσο θα επιχειρήσει να αποσαφηνιστεί και το ζήτημα της στάθμισης των τιτλοποιήσεων που επιδρούν προφανώς στα κεφάλαια.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης