Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Καμπάνα» 50 δισ. δολ. στη Ρωσία για τη Yukos - Δικαστήριο επικύρωσε απόφαση για αποζημίωση στους πρώην μετόχους

tags :
«Καμπάνα» 50 δισ. δολ. στη Ρωσία για τη Yukos - Δικαστήριο επικύρωσε απόφαση για αποζημίωση στους πρώην μετόχους
Ολλανδικό δικαστήριο επικύρωσε απόφαση κατά της Ρωσίας για την καταβολή αποζημίωσης 50 δισ. δολαρίων στους πρώην μετόχους του ομίλου Yukos
Ολλανδικό δικαστήριο επικύρωσε σε δεύτερο βαθμό την καταδίκη της Ρωσίας να καταβάλει αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πρώην μετόχους του πετρελαϊκού ομίλου Yukos που έχει διαλυθεί.
«Το εφετείο της Χάγης αποφάσισε σήμερα ότι προηγούμενη απαλλακτική απόφαση για την Ομοσπονδία της Ρωσίας είναι εσφαλμένη», σύμφωνα με ανακοίνωση του ολλανδικού δικαστηρίου στην οποία διευκρινίζεται ότι η απόφαση που αρχικά είχε ληφθεί από το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται και πάλι σε ισχύ.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.
«Η Ρωσία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της και θα προσφύγει κατά της απόφασης του εφετείου ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ολλανδίας», ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας για την υπόθεση της διάλυσης του ομίλου Yukos μετά την σύλληψη, το 2003, του ιδιοκτήτη της Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, αντιπάλου του Κρεμλίνου και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ρωσία αμφισβητεί την αρμοδιότητα του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που καταδίκασε το 2014 την Μόσχα σε καταβολή αποζημίωσης στους πρώην μετόχους της Yukos, την οποία επικύρωσε σήμερα το εφετείο της Χάγης.
Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης εκφράζει την λύπη του για το ότι το εφετείο «αγνόησε το γεγονός ότι οι παλαιοί μέτοχοι της Yukos δεν υπήρξαν επενδυτές καλών προθέσεων και απέκτησαν τις μετοχές της εταιρείας χάρη σε ορισμένες παράνομες ενέργειες». Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο κάνει λόγο για διαφθορά και φορδιαφυγή, μεταξύ άλλων.
«Το Κρεμλίνο ηττήθηκε στην Χάγη απέναντι στους μετόχους της Yukos», έγραψε στο Twitter από την Ελβετία όπου ζει ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. «...δεν επικυρώθηκε μόνο η διαδικασία, αλλά και η ουσία: η διάλυση της Yukos δεν έγινε εξαιτίας φορολογικών ζητημάτων, αλλά στο πλαίσιο μάχης κατά πολιτικών αντιπάλων».
«Το Κρεμλίνο ηττήθηκε, όχι η Ρωσία, και, στο τέλος, δεν θα πληρώσει η Ρωσία, αλλά ο (Ιγκόρ) Σετσίν!», πρόσθεσε αναφερόμενος στον ρώσο ολιγάρχη επικεφαλής της Rosneft, του πετρελαϊκού ομίλου που έγινε παγκόσμιος πετρελαϊκός κολοσσός χάρη στις μετοχές του ομίλου Yukos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης