Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Άφαντοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες - Συνεδριάζει η προανακριτική - Γιατί το Μαξίμου βάζει στο κάδρο τον Τσίπρα

tags :
Υπόθεση Novartis: Άφαντοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες - Συνεδριάζει η προανακριτική - Γιατί το Μαξίμου βάζει στο κάδρο τον Τσίπρα
Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis
(upd) Νέα δεδομένα δημιουργεί η μη εμφάνιση των προστευτευόμενων μαρτύρων «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» για την υπόθεση της Novartis με την προανακριτική επιτροπή της Βουλής να καλείται να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της, την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση οδηγείται στα άκρα, ειδικά μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου που φαίνεται να αλλάζει τακτική και να βάζει στο κάδρο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η προανακριτική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει στις 10:00 σήμερα Πέμπτη 20/2 το πρωί και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.
Αν και παραμένει ενεργό το αίτημα για βίαιη προσαγωγή των δύο μαρτύρων, η προανακριτική προσανατολίζεται στο να απευθυνθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία της για εμπόδια στο έργο της, κατονομάζοντας ως υπεύθυνη την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη ενώ θα εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο της άρσης του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων.
Σημειώνεται πως το ΚΚΕ έχει διατυπώσει τη θέση πως μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε λύση στο θέμα, τοποθέτηση την οποία αναμένεται να στηρίξουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ.
Πάντως, το αλαλούμ με τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis δεν έχει προηγούμενο.
Οι τελευταίες επεισοδιακές εξελίξεις με τους προστατευόμενους μάρτυρες που αναζητούνται από την προανακριτική επιτροπής της βουλής για να καταθέσουν χωρίς «κουκούλες» όπως διατείνεται η πλειοψηφία της επιτροπής – πλην των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαφοροποιούν και τη στάση της κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βάλει τον εαυτό του στον κέντρο των εξελίξεων, λέγοντας σημαντικά ψέματα.
Ουσιαστικά το μέγαρο Μαξίμου συνδέει τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -που αρνούνται την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων- και την καταγγελία του κ. Τσίπρα για «θεσμική εκτροπή» με την πρόσφατη αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας.
Με την κυβέρνηση να φαίνεται να αλλάζει γραμμή και να επιθυμεί να βάλει στο κάδρο της Novartis τον Αλέξη Τσίπρα.
Μόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη στο Mega, ο οποίος χαρακτήρισε «χαστούκι για τον κ. Τσίπρα» τη φυγή του «Μάξιμου Σαράφη».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε χαρακτηρσιτικά ότι «οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν να καταλύσουν τη δημοκρατία».
«Μιλάμε για τη διερεύνηση απόπειρας καταλύσεως της Δημοκρατίας και από χθες μπήκε στο κάδρο και ο Τσίπρας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης «ερευνά έναν υπουργό του κ. Τσίπρα, για τον οποίο οι εισαγγελείς, ο ένας μετά τον άλλον, κατηγορούν τον υπουργό ότι έπαιρνε τηλέφωνα και έστηνε παραδικαστικά κυκλώματα, για διάφορες υποθέσεις, της Novartis περιλαμβανομένης».
Στα της υπόθεσης μετά τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη», άφαντη παραμένει και η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση», η οποία επίσης αναζητείται από την αστυνομία, καθώς εκδόθηκε ένταλμα για τη βίαη προσαγωγή της ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.
Το ένταλμα δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ, όπως και χθες, καθώς θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.
Η αντιπροσωπεία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης βρίσκεται στη ΓΑΔΑ, από τις 4, προκειμένου για να λάβει κατάθεση.
Ωστόσο η μάρτυρας είχε δηλώσει ρητώς σε επιστολή της στα μέλη της επιτροπής ότι δεν επιθυμεί να προσέλθει.
Μάλιστα, είχε επικαλεστεί ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρέωση της εμπιστευτικότητας και ζητούσε ανάκληση της κλήτευσή της.
Τουλάχιστον τρία από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την προκαταρκτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Πηγές της προανακριτικής επισημαίνουν ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αύριο Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, διότι οι δύο μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν σε εξέταση διαπράττοντας αδίκημα.
Αν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε η επιτροπή θα πρέπει να απευθυνθεί στην εισαγγελική Αρχή που τους υπήγαγε σε πρόγραμμα προστασίας και θα ζητήσει την άρση του.

ΕΛΑΣ: Αναζητούνται οι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»

Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.
Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.
Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει.


ΣΥΡΙΖΑ: Μοναδική σκευωρία στην υπόθεση Novartis η προσπάθεια να μετατραπούν οι θύτες σε θύματα

"Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους", υποστηρίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.
"Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε τον κ. Μητσοτάκη ως μόνο υπεύθυνο για την επιχειρούμενη εκτροπή με την ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Όπως και για την εξόφθαλμη καταστρατήγηση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος".
Συνεχίζει την επίθεση στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: "...Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να είναι όχι μόνο δολοπλόκος αλλά και διπλά δειλός.
Δειλός απέναντι στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον έχει προκαλέσει ήδη από τον Σεπτέμβρη να τον οδηγήσει αν θέλει σε ειδικό δικαστήριο επειδή τόλμησε να δρομολογήσει τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis.
Δειλός και απέναντι στον κ. Σαμαρά, τον οποίο εξευμενίζει για να αποφύγει την εσωκομματική κρίση στη ΝΔ, καταστρατηγώντας τον νόμο και το Σύνταγμα".
Και καταλήγει: "Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να τρομοκρατήσει όσους τολμούν να φέρνουν στο φως σκάνδαλα διαφθοράς".

ΚΚΕ: Φιάσκο η διαδικασία, να αρθεί η προστασία

«Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο. Θεωρούμε ότι η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ στην προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ.
«Ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων για να προσχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας από δω και πέρα παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα κρατήσει», προσέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Πηγές Αρείου Πάγου: Νόμιμο το ένταλμα για βίαιη προσαγωγή

Η έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον προστατευόμενο μάρτυρα, που δεν προσήλθε χθες ενώπιον της, θεωρείται, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές από τον Αρειο Πάγο τις οποίες επικαλείται η Καθημερινή, ως νόμιμη καθώς προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Πάντως, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπέχουν ποινικές ευθύνες, ενώ αφήνουν ανοικτό τι θα γίνει με τυχόν αίτημα για αποχαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων, αν τέτοιο αίτημα υποβληθεί από την Προανακριτική Επιτροπή.

Πέτσας: Καμία παράτυπη διαδικασία στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων - Σε πανικό ο Τσίπρας

Στην κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς... κουκούλες επιμένει η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι αρνούνται να προσέλθουν στη ΓΑΔΑ εάν δεν είναι καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.
«Η προστασία των μαρτύρων δεν είναι φυσική προστασία, είναι προστασία της ταυτότητάς του.
Δεν τον έχασε η αστυνομία.
Έχει ζητηθεί να κλητευθεί» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν εκτελέστηκε το ένταλμα για τον «Μάξιμο Σαράφη».
Ο ίδιος επέμεινε ότι «δεν υπάρχει κάποια παράτυπη διαδικασία στην εξέταση του μάρτυρα».
Όσον αφορά την «Αικατερίνη Κελέση», η οποία έχει κληθεί για κατάθεση σήμερα, ο κ. Πέτσας υποστήριξε «αναμένουμε αν θα προσέλθει η σημερινή μάρτυρας.
Είναι θέμα της Δικαιοσύνης, όχι της κυβέρνησης.
Η προανακριτική επιτροπή έχει εργαλεία στα χέρι της και έχουν υπάρξει σημαντικές καταθέσεις μέχρι σήμερα».
Σχετικά με ενδεχόμενα μέτρα της αστυνομίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε «Δεν υπάρχει σχετικός μηχανισμός, για να υπάρξει πρέπει να αρθεί η ανωνυμία τους.
Αλλά δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, είναι της προανακριτικής επιτροπής».
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνεται ότι «βρίσκεται σε πανικό, γιατί στον δήθεν απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ, σελ. 57, λέει ότι πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με τη δικαιοσύνη».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας σε χθεσινή του παρέμβαση κατηγόρησε την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή.
«Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κ. Τσίπρας και συμπληρώνει ότι «εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής

Την άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενων οργάνων του, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των δύο προστατευομένων μαρτύρων, ζήτησαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στην επιστολή-αναφορά, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τεκμηριώνεται και ζητείται από τον εισαγγελέα, ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης", αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνουν, η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής «θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».
Την αναφορά επέδωσαν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, που ερευνά τον Δ. Παπαγγελόπουλο, Σπύρος Λάππας.
«Επιδώσαμε έγγραφο-διαμαρτυρία προκειμένου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προασπιστεί τη νομιμότητα στη χώρα μας, η οποία προσβάλλεται, παραβιάζεται, αλλοιώνεται από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», τόνισε ο κ. Λάππας, σε δηλώσεις του στον Άρειο Πάγο. «Ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, για εμάς, είναι μια βασική παράμετρος αντιμετώπισης της διαφθοράς», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Παπαγγελόπουλος: Δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο εναντίον μου - Η Προανακριτική κρύβει τον Σαμαρά

Σαφείς αιχμές κατά της προανακριτικής επιτροπής αφήνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο καλούνται να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την Novartis, σε μια Επιτροπή που εξετάζει τις ευθύνες του ιδίου.
«Πέρα του παρανόμου της προσκλήσεώς τους των προστατευόμενων μαρτύρων διότι ο νόμος λέει ότι αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους μόνο στο Δικαστήριο και με συναίνεσή τους» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος μιλώντας στο Open και συνέχισε: «Η Επιτροπή ερευνά τις δικές μου ευθύνες για τα φοβερά και τρομερά που έχω κάνει εις βάρος της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.
Τι σχέση έχουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με την υπόθεση αυτή;
Εδώ η Επιτροπή δεν καλεί τον μηνυτή μου, τον Αντ. Σαμαρά.
Τον κρύβει».

Η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου

Σε σημερινή δήλωσή του ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει ότι υπάρχει επιδίωξη διεύρυνσης σαθρού, όπως το χαρακτηρίζει, σε βάρος του κατηγορητηρίου, ενώ αναφέρει ότι «κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει σε βάρος του».
«Τους συμβουλεύω όμως για να κρατήσουν μία ελάχιστη επίφαση νομιμότητας να μη λησμονούν τα άρθρα 86 παρ. 1, 2 και 3 του Συντάγματος και 5 παρ. 1 του Ν. 3126/2003. Συμφώνως με αυτά δίωξη, ανάκριση ή προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση για πράξεις που τυχόν τέλεσα ως υπουργός δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής».
Παράλληλα, προσθέτει ότι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, η πλήρης δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου αναφέρει: «Οι συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος, τα αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά και νομικά πραξικοπήματα δεν ωφέλησαν τους άθλιους σκευωρούς και αδίστακτους πολιτικούς διώκτες μου.
Κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει σε βάρος μου.
Για να αποφύγουν την άμεση γελοιοποίησή τους επιδιώκουν τη διεύρυνση του σαθρού σε βάρος μου κατηγορητηρίου.
Μεγαλύτερη απόδειξη της αθωότητάς μου δεν υπάρχει.

Ας ερευνήσουν ό,τι θέλουν και όσο θέλουν.
Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.
Τους συμβουλεύω όμως για να κρατήσουν μία ελάχιστη επίφαση νομιμότητας να μη λησμονούν τα άρθρα 86 παρ. 1, 2 και 3 του Συντάγματος και 5 παρ. 1 του Ν. 3126/2003.
Συμφώνως με αυτά δίωξη, ανάκριση ή προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση για πράξεις που τυχόν τέλεσα ως υπουργός δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής. Απόφαση η οποία λαμβάνεται μετά την υποβολή πρότασης 30 τουλάχιστον βουλευτών, με συγκεκριμένη αναφορά στα στοιχεία της αξιόποινης πράξης, διαφορετικά είναι απαράδεκτη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Καταθέτει η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, ο οποίος διενεργεί έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Νοvartis, καταθέτει η τέως εισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγγελικές Αρχές, η εξέταση της τέως ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού κρίθηκε αναγκαία μετά την τελευταία κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κ. Δημητρίου γνώριζε τόσο την ταυτότητα του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν», όσο και το οργανωμένο σχέδιο που φέρεται να υπήρχε για την προφυλάκιση τριών πολιτικών.

Γεωργιάδης: Στο κάδρο ο Τσίπρας για απόπιερα κατάλυσης της δημοκρατίας

«Xαστούκι για τον κ. Τσίπρα» χαρακτήρισε τη φυγή του «Μάξιμου Σαράφη», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega, συμπληρώνοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν να καταλύσουν τη δημοκρατία».
«Μιλάμε για τη διερεύνηση απόπειρας καταλύσεως της Δημοκρατίας και από χθες μπήκε στο κάδρο και ο Τσίπρας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης «ερευνά έναν υπουργό του κ. Τσίπρα, για τον οποίο οι εισαγγελείς, ο ένας μετά τον άλλον, κατηγορούν τον υπουργό ότι έπαιρνε τηλέφωνα και έστηνε παραδικαστικά κυκλώματα, για διάφορες υποθέσεις, της Novartis περιλαμβανομένης».
«Προφανώς, υπάρχει ένα ερώτημα.
Τα έκανε μόνος του ο Παπαγγελόπουλος;
Ήταν μια απόφαση ενός κακού υπουργού που τα έκανε μόνος του και αποφάσισε να αυτονομηθεί; Από χθες αρχίζει να ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν τα έκανε μόνος του αυτά ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά τα έκανε με παρέα», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Ο κ. Τσίπρας, θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση.
Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παταγραφή υπάρχει ούτε τίποτα.
Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Να κληθεί ο κ. Δεστεμπασίδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρότεινε να καλέσει η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης σε συμπληρωματική κατάθεση τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη. 
Καθώς το ένταλμα βιαίας προσαγωγής για τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» βρίσκεται εν ισχύ, ο υπουργός δήλωσε ότι από χθες «έχουμε έναν φυγά και για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε ένα κόμμα και τα στελέχη του που υπερασπίζονται έναν φυγά».
Ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τη στάση τοu ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων, είπε ότι πλησιάζει η ώρα που ο κύριος Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση «σκευωρίας».
«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάς λένε ότι δεν θέλουν να βγει η κουκούλα για να μην κινδυνεύσει η ζωή των προστατευομένων μαρτύρων.
Γιατί δεν τους ξέρουμε ποιοι είναι;
Δεν τους έχει μηνύσει ο κ. Μανιαδάκης;
Δεν δήλωσε ο κ. Μανιδάκης ότι τους είδε έξω από την Εισαγγελία Διαφθοράς;
Ας καλέσει σήμερα η επιτροπή τον κ. Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη για συμπληρωματική κατάθεση.
Ας καλέσει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης σήμερα, που η αστυνομία ψάχνει τον κ. Μάξιμο Σαράφη και δεν μπορεί να τον βρει γιατί κρύβεται, να καλέσει για συμπληρωματική κατάθεση τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη.
Έχει δικαίωμα να το κάνει.
Είναι άσχημο να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Θα μπορούσε ο κ. Δεστεμπασίδης να λήξει μόνος του την ιστορία αν πάει σήμερα μόνος του στη Βουλή -εγώ θα του ζητήσω και συγνώμη- και πει "εδώ είμαι και δεν είμαι ο Σαράφης που ψάχνετε".
Αν πράγματι ο κ. Δεστεμπασίδης δεν είναι ο Μάξιμος Σαράφης, αντί να απειλεί με αγωγες και μηνύσεις, να πάει στη Βουλή και να πει "να 'μαι.
Είδατε που δεν είμαι ο Σαράφης; Θα του ζητήσω και συγνώμη!», σημείωσε ο υπουργός.
 «Κανενός η ζωή δεν κινδυνεύει.
Ο κύριος δεν εμφανίστηκε για έναν και μοναδικό λόγο. Για να μην πιστοποιηθεί ότι είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο ο κ. Μάξιμος Σαράφης και ο κ. Φιλίστωρας Δεστεμπασίδης.
Ο κ. Μανιδάκης λέει ότι τον είδε έξω από το γραφείο της κ. Τουλουπάκη, άρα για τη διαρροή του ονόματος δεν ευθύνεται ούτε η ΝΔ ούτε το Κίνημα Αλλαγής ούτε η προκαταρκτική, ευθύνεται η κ. Τουλουπάκη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:
«Εάν διαπιστωθεί ότι ο ισχυρισμός Μανιαδάκη είναι αληθής, δηλαδή ότι ο Μάξιμος Σαράφης είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, είναι το ίδιο πρόσωπο, αυτό προκαλεί δικονομικό πρόβλημα, αφού ο δεύτερος έχει κατηγορηθεί ότι έπαιρνε λεφτά από τη Novartis.
Εάν αποδειχτεί ότι είναι το ίδιο πρόσωπο, ο νόμος που υπερασπίζεται ο Τσίπρας περί μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος λέει ότι απαγορεύεται να είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος εμπλεκόμενο στην υπόθεση πρόσωπο.
Αν τον έπιασαν να παίρνει λεφτά από τη Novartis και του υποσχέθηκε κάποιος ότι αν λέει ψέματα δεν θα του ασκήσουν δίωξη, τότε το κάνει για να σώσει τον εαυτό του.
Σε αυτήν την περίπτωση, αν έχεις προσωπικό συμφέρον από την υπόθεση δεν μπορείς να είσαι προστατευόμενος μάρτυρας.
Άρα αν έχει γίνει προστατευόμενος μάρτυρας έχει γίνει παράνομα. Αν έχει γίνει παράνομα σημαίνει ότι όλες του οι καταθέσεις είναι παράνομες».

Δεν προσήλθε ο προστατευόμενος μάρτυρας «Σαράφης»

Χθες Τρίτη, η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ανέμενε στη ΓΑΔΑ πάνω από τρεις ώρες τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».
Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, που δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί.
Εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης δήλωσε: «Σήμερα είχε οριστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα, ακριβώς με το ίδιο καθεστώς που είχε εξεταστεί από τις εισαγγελικές αρχές και απ' τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σοφουλάκη.
Άρα ο τρόπος εξέτασής του, θα ήταν ακριβώς όπως ορίζεται από την ίδια διάταξη που τον έχει εντάξει στο καθεστώς προστασίας.
Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί, γιατί θα εξεταστεί μόνο με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει.
Διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, όπως ρητώς ορίζεται από το ‘άρθρο 231 του ΚΠΔ, έχουμε ενημερωθεί ότι δεν έχει καταστεί εφικτή η εκτέλεση αυτού του εντάλματος και συνεπώς η επιτροπή διέκοψε για την επόμενη ημέρα και ώρα που έχει οριστεί ώστε να προσέλθει και να εκτελεστεί το ένταλμα βιαίας προσαγωγής».
Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε: «Σήμερα μπορεί να μην εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, όμως αποκαλύφθηκαν οι προστάτες του.
Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια κοινοβουλευτική επιτροπή που αναζητεί την αλήθεια.
Κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να ελέγξουν κάθε θεσμό, κάθε αρμό της εξουσίας, όπως λένε, και όπως φαίνεται, το επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα με την υπόθεση που ερευνούμε».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε: «Η διαδικασία αυτή καταντάει παρωδία.
Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας των μαρτύρων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα.
Γι΄ αυτό και εμείς δεν συμφωνήσαμε με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά ζητήσαμε να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας, για να γίνει ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης».
Ο εισηγητής της Ελληνική Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος δήλωσε: «Εμείς είμαστε εναντίον αυτής της διαδικασίας.
Συμμετέχουμε ως παρατηρητές.
Η κατάσταση εξελίσσεται σε παρωδία».
Υπενθυμίζεται ότι τη βίαιη προσαγωγή προστατευόμενου μάρτυρα για να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είχε διατάξει εισαγγελέας.
Ο λόγος για τον «Μάξιμο Σαράφη» o οποίος δεν προσήλθε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει.
Άγνωστο παραμένει επί του παρόντος η στάση που θα τηρήσει η έτερη προστατευόμενη μάρτυρας που έχει κληθεί προς εξέταση σήμερα, η «Αικατερίνη Κελέση».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προειδοποίησε ότι εντός των επόμενων ωρών θα αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα του «Μάξιμου Σαράφη».

Η θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών επί αποφάσεων του ΕΔΑΔ.
Ερώτημα σχετικό έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που κάλεσε τον κ. Σισιλιάνο να εξηγήσει τι θα σημαίνει για την Ελλάδα παραβίαση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων της Novartis.
«Μας απασχολεί το θέμα των προστατευομένων μαρτύρων σε γνωστή υπόθεση, να καταθέσουν υποχρεωτικά με εμφανή τα προσωπικά και ταυτοτικά τους στοιχεία.
Με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να γίνεται η αποκάλυψη των μαρτύρων, τουλάχιστον στο στάδιο της ανάκρισης, παρά μόνο στο δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση ή αν ο ίδιος ο μάρτυρας θεωρεί ότι μπορεί να απαντήσει με την ταυτότητά του.
Τι θα συνεπάγεται για τη χώρα μας ενδεχόμενη καταστρατήγηση αυτής της διάταξης έναντι των ευρωπαϊκών δικαστηρίων;», είναι το ερώτημα που απηύθυνε στον πρόεδρο του ΕΔΑΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πολύ σαφή νομολογία, με δύο αποφάσεις.
Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τις οποίες μπορούν να προστατευθούν οι μάρτυρες να μην καταθέσουν ενώπιον δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα κλπ, έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες αποφάσεις.
Μπορεί να γίνει αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Να υπάρχουν δηλαδή αντισταθμιστικοί παράγοντες.
Από τη μια να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή να καταθέσει εκτός δικαστηρίου, ή να καταθέσει με βίντεο και να έχει γυρισμένη την πλάτη κοκ αλλά θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικοί παράγοντες οι οποίοι συγχρόνως να προστατεύουν και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου», απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ.

Αποχή ΣΥΡΙΖΑ από την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων
 
Δεν θα παρίσταται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην προγραμματισμένη για σήμερα εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει σε λίγη ώρα σωρεία παραβιάσεων του Κανονισμού της Βουλής, με αιχμή τον τρόπο που διαχειρίστηκε η πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης την αίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθεί ο Θανάσης Πλεύρης.
Επίσης θα καταγγείλει μεθοδεύσεις και γύρω από τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης