Με ΟΤΕ +2,3% και αδύναμες τράπεζες παρά την θετική Morgan Stanley το ΧΑ +0,55% στις 916 μον. – Ήπιες πιέσεις στα ομόλογα

Με ΟΤΕ +2,3% και αδύναμες τράπεζες παρά την θετική Morgan Stanley το ΧΑ +0,55% στις 916 μον. – Ήπιες πιέσεις στα ομόλογα
Η χρηματιστηριακή αγορά κρατάει προς το παρόν, την ισχυρή στήριξη των 900 μονάδων καθώς συντηρείται με την εναλλαγή δεικτοβαρών τίτλων του FTSE 25
(upd14) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 916 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη +2,32% του δεικτοβαρή ΟΤΕ λόγω αποτελεσμάτων 2019 και την άνοδο +1,83% της Alpha Bank η οποία ξεχώρισε από τις υπόλοιπες τράπεζες ενώ οι συναλλαγές συνεχίστηκαν σε μέτρια επίπεδα.
Επίσης, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε ο ΟΠΑΠ +1,51% ενώ κέρδη +2,06% κατέγραψε και η  Lamda.
Ειδικότερα, αύξηση 45,9% σημείωσαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το 2019, αφού διαμορφώθηκαν στα 410 εκατ. ευρώ, έναντι 281 εκατ. ευρώ το 2018 με προτεινόμενο  μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή.
Επιπλέον, στο δ’ τρίμηνο του 2019 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 7% και διαμορφώθηκαν σε 1,040 δισ. ενώ τα  προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 9,4% το δ' τρίμηνο στα 355,9 εκατ. ευρώ.
Αυτό που πρέπει να ειπωθεί πάντως είναι ότι ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος καθοδικής διάσπασης των 900 μονάδων, εντούτοις η αγορά τις συντηρεί με την εναλλαγή δεικτοβαρών μετοχών του FTSE 25.
Εν τω μεταξύ, ενώ διάχυτη είναι η παγκόσμια ανησυχία αναφορικά με την επιδημία του κορωνοϊού εντούτοις σήμερα τα στοιχεία της μείωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων του, ενισχύουν τις προσδοκίες για περιορισμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία +0,89%, τον Dax στην Γερμανία +0,70% ενώ ο Dow Jones στην Wall Street κινείται ανοδικά +0,30%..
Στην σημερινή συνεδρίαση σημαντικά κέρδη +8,4% κατέγραψε η Τεχνική Ολυμπιακή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επανέρχεται το κλείσιμο του deal, αναφορικά με την πώληση του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς με το τίμημα που θα καταβάλει ο Ιβάν Σαββίδης να ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ και να περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις.
Επιπλέον, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε αποπληρωμή του δανείου της Fortress από τον αγοραστή.
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες ξεχώρισε η Alpha Bank +1,83% και ακολούθησαν με οριακά κέρδη Eurobank +0,38% και Εθνική +0,18% ενώ οριακά υποχώρησε η Πειραιώς -0,20%.
Στην έκθεση της, η Morgan Stanley διάκειται θετικά για τις ελληνικές τράπεζες καθώς τονίζει ότι οι υποκείμενοι στόχοι στους δείκτες RoE – αποδοτικότητα ίδιων κεφαλαίων - θα ξεπεράσουν το 10% την επόμενη διετία.
Από την άλλη, αυξάνονται οι ανησυχίες των διοικήσεων των τραπεζών καθώς ενώ οι αρμόδιες εποπτικές αρχές  θα αποδεχθούν την θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην υπάρχει πρόσθετη εγγύηση στις κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν για τα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων NPEs του σχεδίου Ηρακλής ωστόσο θα υπάρξει επιβάρυνση στις τράπεζες…μέσω σταθμισμένου ενεργητικού.
Ειδικότερα, SSM ο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών και της EBA της Ευρωπαικής Τραπεζικής Αρχής προτείνουν οι τράπεζες να επιβαρυνθούν κατά μέσο όρο 30% στο σταθμισμένο ενεργητικό όπερ σημαίνει κεφαλαιακή επίδραση 0,5% έως 1,5% επί των κεφαλαίων και των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Δηλαδή σύνολο τουλάχιστον 1,2 δισεκ. πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση τα οποία δεν έχουν αποτιμηθεί από την χρηματιστηριακή αγορά και δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μοντέλα των τραπεζών.
Αναλυτικά η αρνητική κεφαλαιακή επίδραση στις τράπεζες θα μπορούσε να δομείται ως εξής : Alpha bank 500 εκατ ευρώ, Πειραιώς 250 εκατ ευρώ, Εθνική 280 εκατ ευρώ και  Eurobank 220 εκατ ευρώ.
Από την άλλη, ακόμη και εάν δεν καταφέρουν να  πείσουν τα αρμόδια εποπτικά όργανα ότι η μηδενική στάθμιση θα έχει θετική επίδραση στις τράπεζες που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων …αυτό θα αλλάξει όταν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, προς τα μέσα του 2021 από τους οίκους Moody’s, Standard and Poor’s, Fitch και  DBRS που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Scope που ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ - πιθανότατα στις 17 Ιουνίου - χωρίς να αποκλείεται και η 6η Μαρτίου 2020 - ενδέχεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+ μόλις μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Συνήθως η Scope δίνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα και η στάση της είναι μάλλον εύλογη αφού επιδιώκει να ανοίξει διαύλους συνεργασιών με το ελληνικό κράτος όπως και με άλλες χώρες διεθνώς.
Βέβαια η Scope θα πρέπει να δικαιολογήσει την απόφαση της - εάν τελικώς αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 6 Μαρτίου 2020 - καθώς μόλις πρόσφατα σε έκθεση για την Νότια Ευρώπη τόνιζε ότι η Ελλάδα είναι επιρρεπής στα οικονομικά σοκ.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφονται οριακές πωλήσεις, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,95%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 και το ιταλικό 10ετές  στο 0,92% με το μεταξύ τους  spread στις 3 μονάδες βάσης ..
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται σε χαμηλά 13 ετών και διαπραγματεύεται στις 98 μονάδες βάσης ή 0,98% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5308 μονάδες βάσης από 5221 μονάδες βάσης, χθες 18/2

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,84% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,27%.
Περί τις 12:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στη δεικτοβαρή Alpha Bank +2,52% και με τα κέρδη του ΟΤΕ να διατηρούνται ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,47% και ο Γενικός Δείκτης +0,87%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 808,83 μονάδες με άνοδο +0,77%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,55% στις 916 μονάδες έχοντας υψηλό στις 919,77 μονάδες και χαμηλό στις 913,88 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10,56 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,56 εκατ. ευρώ και όγκου 1,34 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 186 χιλ. τεμάχια αξίας 520 χιλ. ευρώ και η Eurobank 485 χιλ. τεμάχια αξίας 383 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 617 τεμάχια αξίας 8,73 εκατ. ευρώ και η Jumbo 47 χιλ. τεμάχια αξίας 876 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 916 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες, οι 880 και οι 860 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 808 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις
 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 880 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 790 και οι 780 μονάδες

Μετοχικές ανατροπές στην Eurobank  

Η αποκάλυψη του bankingnews ότι Capital Group και Pimco θα πουλήσουν μετοχές Eurobank και από ποσοστά άνω του 5% θα υποχωρήσουν στο 2% με 2,5% - μείωση θέσεων 50% - δικαιώθηκε 100% μετά τις ανακοινώσεις της Pimco ότι το ποσοστό της υποχώρησε κάτω από 5%.
Ταυτόχρονα το bankingnews αποκάλυψε ότι το αμερικανικό fund Fidelity που διαχειρίζεται 7 τρισεκ. δολάρια assets θα αγοράσει μετοχές με στόχο να φθάσει στο 5% ή σε ένα εύρος 5% με 7%.
Αναλυτικά οι μετοχικές ανατροπές που θα λάβουν χώρα το προσεχές διάστημα αφορούν  την πώληση 50-55 εκατ μετοχών από το  Capital Group και την  πώληση 90-94 εκατ μετοχών από την Pimco καθώς στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων και των υπερ- αποδόσεων που έχουν επιτύχει καθώς έχουν αγοράσει από τα 0,45 ευρώ ή απέκτησαν μετοχές Eurobank και μέσω της Grivalia – βλέπε Pimco – τα διεθνή funds ρευστοποιούν επενδυτικές θέσεις για να αποκομίσουν τα κέρδη τους.
Πάντως δεν αποκλείεται η Pimco να αποχωρήσει οριστικά δηλαδή να πουλήσει και το 2% με 2,5% που θα απομείνει προσεχώς.
Από την άλλη το αμερικανικό fund Fidelity με 7 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση έχει αποφασίσει να επενδύσει στην τράπεζα με στόχο να αποκτήσει το 5% με 7% καθώς στοχεύει ότι η τράπεζα θα επιτύχει οργανικά κέρδη 450 εκατ ευρώ το 2020.
Σημειώνεται ότι ήδη κατέχει το 1,8% ή 67 εκατ μετοχές που πούλησε πρόσφατα το Capital Group

Η επικαιρότητα

Αν και ο παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του κορωνοϊού παραμένει και οι εκτιμήσεις για το ποια θα είναι η διάρκεια του, πόσα τα θύματα του και ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες, τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους.
Διότι μπορεί ο αριθμός των νεκρών να έφτασε στα  2012 και τα κρούσματα τα 75.199, αλλά οι αρμόδιες αρχές της Κίνας αναφέρουν ότι χθες Τρίτη 19/2 κατεγράφησαν τα λιγότερα κρούσματα από τις 29 Ιανουαρίου και ότι η επαρχία Χουμπέι που είναι το επίκεντρο της επιδημίας ανέφερε και αυτή τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εδώ και μια εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι που έλαβαν εξιτήριο ήταν περισσότεροι από αυτούς που μολύνθηκαν από τον ιό.
Τα νέα αυτά – σε συνδυασμό με τη μελέτη που αναφέρει πως το 80% των κρουσμάτων έχει ήπια συμπτωματολογία – αφήνουν μια αισιόδοξη χροιά για το μέλλον, αν και όλες οι πλευρές εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικές για την εξέλιξη της επιδημίας και για το κατά πόσο αυτή βρίσκεται ή όχι κοντά στην κορύφωση της.
Σε κάθε περίπτωση, ο κορωνοϊός έχει ήδη αφήσει το αρνητικό του αποτύπωμα του στην κινεζική και κατ’επέκταση στην παγκόσμια οικονομία.
Αυξημένα μπόνους θα απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι που θα συλλέγουν αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες που ρέπουν προς την φοροδιαφυγή (συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι γιατροί).
Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται ποσοστό από 1% έως 10% επί της αξίας αυτών των συναλλαγών σύμφωνα με διάταξη που ενσωματώνει το υπουργείο Οικονομικών σε πολυνομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Με άλλη διάταξη επανέρχεται η έκπτωση φόρου 10% από τις ιατρικές δαπάνες που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων.
Για την τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οικονομικό επιτελείο ξεκινάει το επόμενο διάστημα εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα όρια των αποδείξεων που ισχύουν από φέτος (ανέρχονται στο 30% του ετήσιου εισοδήματος) για  τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής.
Σκοπός της διαφημιστικής καμπάνιας είναι η ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποφύγουν από την επιβολή έξτρα φόρου 22% στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα λείπουν.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα (19/2) οι ασιατικές αγορές με την προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη και γύρω από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, καθώς οι αρχές της Κίνας δήλωσαν ότι χθες κατεγράφησαν τα λιγότερα κρούσματα από τις 29 Ιανουαρίου και ότι η επαρχία Χουμπέι που είναι το επίκεντρο της επιδημίας ανέφερε και αυτή τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εδώ και μια εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,89%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με πτώση -0,32%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,46% και ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο +0,07%

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα Τετάρτη (19/2 )στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενισχύει τις προσδοκίες για περιορισμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,85%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +1%
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P στο +0,40%, ο Nasdaq στο +0,75% ενώ κέρδη +0,66% καταγράφει το ETF GREC (9,22 δολ.)

Αδυναμία στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank

Οριακές μεταβολές καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας και με εξαίρεση την Alpha Bank που διαφοροποιήθηκε από τις υπόλοιπες.
Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,78 ευρώ, με άνοδο +0,18%, με όγκο 1,58 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7770 ευρώ με άνοδο +1,83% με όγκο 1,39 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,06 ευρώ με πτώση -0,20% με όγκο 680 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7880 ευρώ, με άνοδο +0,38% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,92 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3280 ευρώ, με πτώση -1,34% και με κεφαλαιοποίηση 593 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3540 ευρώ, με πτώση -0,14% και όγκο 143 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 163 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε 16,48 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 327 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές – Ξεχώρισε ο ΟΤΕ λόγω αποτελεσμάτων

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα η οποία ενισχύθηκε από τα πακέτα του ΟΤΕ.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΟΤΕ, Lamda, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ..
Στον αντίποδα, οριακά υποχώρησαν ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 34,20 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση στα 12,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,12 ευρώ, με άνοδο +2,32% και αποτίμηση 6,78  δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,20 ευρώ, με άνοδο +0,53% και αποτίμηση 974 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,7050 ευρώ, με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 628 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,09 ευρώ με άνοδο +1,51% και αποτίμηση 4 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,80 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,75 ευρώ με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 18,90 ευρώ, με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,0250 ευρώ με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,50 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,54 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 803 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,74 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση στα 299 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1214 ευρώ, με πτώση -2,88% και κεφαλαιοποίηση 114 εκατ. ευρώ.

Οριακές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,95% και το νέο 15ετές στο 1,50%

Οριακές πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα που κρατούν επαφή με τα ιστορικά χαμηλά.
Η Ελλάδα θα ακολουθεί πιστά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων τα ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.  
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια μετά τις 12 Μαρτίου 2020.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,50% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – μετά και τα πρόσφατα ράλι - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,95% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,90%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,95% με το αμερικανικό 10ετές 1,57% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,34 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,13% με απόδοση αγοράς 0,15% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,19%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,37  μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94% με απόδοση αγοράς 0,95% και απόδοση πώλησης 0,93%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,36%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 105,03 μονάδες βάσης και 1,50% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης από 133 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.308 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 19 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,92%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/2/2020 στο -0,41% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,13% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,51%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS