Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Οι πορτογαλικές τράπεζες πρέπει να απομακρυνθούν από την Αγκόλα

tags :
Fitch: Οι πορτογαλικές τράπεζες πρέπει να απομακρυνθούν από την Αγκόλα
Οι επιχειρηματικές συνδέσεις μεταξύ Πορτογαλίας και της πρώην αποικίας της Αγκόλα είναι ισχυρές
Μια σειρά από έρευνες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε υπηκόους της Αγκόλα με λογαριασμούς σε πορτογαλικές τράπεζες μειώνουν την επενδυτική διάθεση για τοποθετήσεις στον κλάδο.
Αυτό αναφέρει η Fitch Ratings, συστήνοντας περαιτέρω μείωση της έκθεσης σε τράπεζες της Αγκόλας, οι οποίες είχαν ήδη μειωθεί στο 0,7% των σταθμισμένων σε κίνδυνο ανοιγμάτων στο τέλος του 2018 από 2%
στο τέλος του 2014.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί που τηρούν πολλοί εξέχοντες υπήκοοι της Αγκόλα, συμπεριλαμβανομένης της Isabel dos Santos, θα πρέπει να εφιστήσουν την προσοχή των επενδυτών.
Η Fitch πιστεύει ότι η έκθεση του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα στην Isabel dos Santos και τις συνδεδεμένες εταιρείες της θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους απομείωσης, αλλά αυτές οι εκθέσεις εμφανίζονται προς το παρόν σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Οι επιχειρηματικές συνδέσεις μεταξύ Πορτογαλίας και της πρώην αποικίας της Αγκόλα είναι ισχυρές και ήταν επωφελείς για τις τράπεζες και στις δύο χώρες στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μετά τον εμφύλιο πόλεμο της Αγκόλας.
Οι πορτογαλικές τράπεζες παρείχαν κεφάλαια και τεχνογνωσία στον τραπεζικό τομέα της Αγκόλας και είχαν καθοριστική σημασία για την τραπεζική τους ανάπτυξη.
Οι θυγατρικές των πορτογαλικών τραπεζών βρισκόταν σε εξέχουσα θέση στην Αγκόλα και ήταν σημαντικές οι συνεισφορές στα κέρδη των μητρικών, ιδιαίτερα όταν η οικονομία της Αγκόλας επωφελήθηκε
από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου έως το 2014.
Έκτοτε, αρκετές πορτογαλικές τράπεζες έχουν αποσυρθεί από την Αγκόλα ή έχουν μειώσει τα μερίδιά τους στις τράπεζες της χώρας, υπο την πίεση των ρυθμιστικών αρχών, καθώς νέοι κανονισμοί αναγκάζουν τις πορτογαλικές τράπεζες να κατέχουν περισσότερα κεφάλαια έναντι των περιουσιακών τους στοιχείων στην Αγκόλα.
Πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, οι επιχειρήσεις της Αγκόλα συνεισφέρουν λιγότερο από
100 εκατ. ευρώ στα ετήσια καθαρά έσοδα των έξι μεγάλων πορτογαλικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης