Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΘΕΣγάλα: Πράσινο φως στο σχέδιο εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Λάρισας - Τι θα ακολουθήσει

tags :
ΘΕΣγάλα: Πράσινο φως στο σχέδιο εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Λάρισας - Τι θα ακολουθήσει
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας, ενέκρινε το master plan του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, κρίνοντας βιώσιμο το αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε ο Συνεταιρισμός
Δεκτή έγινε η συμφωνία εξυγίανσης του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα και των πιστωτών του.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας, ενέκρινε το master plan του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, κρίνοντας βιώσιμο το αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε ο Συνεταιρισμός, μετά και από συμφωνία με τους πιστωτές του. Σύμφωνα με την διοίκηση του Συνεταιρισμού η νέα στρατηγική της ΘΕΣγάλα προβλέπει τρεις βασικούς πυλώνες:
1. Έμφαση και ανάπτυξη στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία με στόχο τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του προϊόντος.
2. Σύναψη στρατηγικών συνεργασιών για την ενίσχυση των καναλιών διανομής.
3. Περαιτέρω βελτιστοποίηση απόδοσης με τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης

Η σχέδιο εξυγίανσης που πήρε το «πράσινο φως» προβλέπει μεταξύ άλλων αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων με χρονικό ορίζοντα 15ετίας, αποπληρωμή μερίδας προμηθευτών εντός 15 ετών και στους υπόλοιπους, κούρεμα των υποχρεώσεων κατά 20%.
Με βάση την λογιστική κατάσταση του 2018, το σύνολο των υποχρεώσεων της ανέρχεται στα 20,3 εκατ ευρώ , εκ των οποίων ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 4 εκατ ευρώ, οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές σε 10,2 εκατ ευρώ και περι το 1,2 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικά ταμεία.
Το 2018 οι πωλήσεις της ΘΕΣγάλα διαμορφώθηκαν σε 20,2 εκατ ευρώ έναντι 24,9 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ το προ φόρων αποτέλεσμα σε ζημιές ύψους 154 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 547 χιλ. ευρώ το 2017.

Πώς άρχισαν τα προβλήματα

Τα προβλήματα ρευστότητας της ΘΕΣγάλα άρχισαν να διαφαίνονται από τις αρχές του 2018. Οι επενδύσεις που έκανε για την αγορά και εγκατάσταση των αυτόματων πωλητών γάλακτος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς και η εξαγορά - ανάπτυξη της τυροκομικής μονάδας για να ικανοποιεί τις ανάγκες του δικτύου του είχε ως αποτέλεσμα οι συνολικές επενδύσεις να φτάσουν στα 10 εκατ. ευρώ.
Αυτό, σε συνδυασμό με την σημαντική υποχώρηση που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η αγορά του φρέσκου γάλακτος, είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν από τον Σεπτέμβριο του 2017 τα πρώτα προβλήματα, με καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Σημαντικό ρόλο όμως στην επιδείνωση των οικονομικών της προβλημάτων έπαιξε και η λήξη της συνεργασίας με την ολλανδικό Όμιλο Friesland, η οποία ήθελε να ποντάρει στην ελληνικότητα του γάλακτος που διέθετε και για το λόγο αυτό προμηθευόταν το 80% περίπου της πρώτης ύλης από την ΘΕΣγάλα.
Η προσπάθεια όμως της Friesland κατέρρευσε και η ΘΕΣγάλα έχασε τον καλύτερο πελάτη της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης