Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μόσχα προς Erdogan: Η χειρότερη επιλογή μια στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Ιντλίμπ

Μόσχα προς Erdogan: Η χειρότερη επιλογή μια στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Ιντλίμπ
Παραμένουμε σε επαφή με την Άγκυρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση υποστηρίζει η Μόσχα
Άμεση απάντηση στην απειλή Erdogan ότι είναι θέμα χρόνου μια τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ έδωσε η Μόσχα, η οποία προειδοποίησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι αυτή θα ήταν η χειρότερη επιλογή.
«Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Δημοκρατίας και των ενόπλων δυνάμεων της Συριακής Δημοκρατίας η οποία θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή» υποστήριξε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Όπως είπε ο Peskov, Μόσχα και Άγκυρα παραμένουν σε επαφή προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ.
«Ήμασταν ικανοποιημένοι από τις συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο στο Σότσι (…) και σταματήσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι αφού αντάρτες και τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από την Ιντλίμπ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τακτικές επαφές με τους ομολόγους μας στην Τουρκία προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στην Ιντλίμπ» υπογράμμισε ο Peskov, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Putin και Erdogan.
«Ωστόσο οι πρόεδροι έχουν στενή επαφή και, αν χρειαστεί, μια τηλεφωνική επικοινωνία μπορεί να συμφωνηθεί κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες» υποστήριξε ο Peskov, επιβεβαιώνοντας έτσι την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ιδιαίτερα στην επαρχία της Ιντλίμπ.
Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν το 2018 να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και να εγκαταστήσουν σημεία παρατήρησης στην επαρχία αυτή της Συρίας.
Όμως έκτοτε η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Bashar al Assad εξακολουθεί να προελαύνουν στην Ιντλίμπ, σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν και το τελευταίο προπύργιο των Σύρων ανταρτών.
Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στις τελευταίες συνομιλίες τους, αν και υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για την κατάσταση στην Ιντλίμπ.
Ο Lavrov εξήγησε ότι ο συριακός στρατός τηρεί τις προηγούμενες συμφωνίες, αλλά απαντά και στις προκλήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον συριακών και ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης