Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Η αβεβαιότητα γίνεται η νέα κανονικότητα - Κορωνοιός και δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη

Georgieva (ΔΝΤ): Η αβεβαιότητα γίνεται η νέα κανονικότητα - Κορωνοιός και δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει πολύ σύντομα, εάν σταματήσουν σύντομα οι διαταραχές από τον κορωνοϊό
Σημάδια σταθεροποίησης και μείωσης του κινδύνου βλέπει το ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομία, στον απόηχο της Φάσης 1 στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας.
Όπως αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, τον Ιανουάριο το Ταμείο ανέφερε ότι η ανάπτυξη από το 2,9% το 2019 θα φτάσει στο 3,3% το 2020 και στο 3,4% το 2021.
«Αυτή άνοδος στην ανάπτυξη εξαρτάται από τη βελτίωση της απόδοσης σε κάποιες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες» επισημαίνει η Georgieva σε άρθρο της στο blog του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την ίδια, η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική έχει κάνει αυτό που έπρεπε.
Στην πραγματικότητα, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πρόσθεσε περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στην παγκόσμια ανάπτυξη πέρυσι.
Όπως επισημαίνει, 49 κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια 71 φορές στο πλαίσιο της πιο συγχρονικής νομισματικής δράσης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
«Αλλά η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται σε στέρεο έδαφος.
Ενώ κάποιες αβεβαιότητες έχουν υποχωρήσει, προκύπτουν νέες.
Η αλήθεια είναι ότι η αβεβαιότητα γίνεται το νέο κανονικό» τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η εμφάνιση του κορωνοϊού

Η Georgieva εστιάζει στην επιδημία του κορωνοϊού επισημαίνοντας ότι είναι η πιο πιεστική αβεβαιότητα, κάτι που δεν είχε συμπεριληφθεί στις εκτιμήσεις του Ιανουρίου.
«Είναι μια πολύ καλή υπενθύμιση για το πώς μια εύθραυστη ανάκαμψη θα μπορούσε να απειληθεί από απρόβλεπτα γεγονότα.
Υπάρχουν ορισμένα σενάρια, ανάλογα με το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός.
Εάν οι διαταραχές από τον ιό τερματιστούν γρήγορα, αναμένουμε ότι η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει σύντομα.
Το αποτέλεσμα θα ήταν η απότομη πτώση της ανάπτυξης της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του 2020, η μείωση θα είναι μικρή για όλο το 2020.
Οι συνέπειες σε άλλες χώρες θα παραμείνουν σχετικά μικρές και βραχυπρόθεσμες, κυρίως λόγω προσωρινών διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού, τουρισμού και ταξιδιωτικών περιορισμών» αναφέρει η ίδια.
Ωστόσο, μια μεγαλύτερη διάρκεια του προβλήματος θα έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμα πιο απότομη και μεγαλύτερης διάρκεια μείωση της κινεζικής ανάπτυξης.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται μεγαλύτερες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και μεγαλύτερη υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, κυρίως εάν η επιδημία εξαπλωθεί εκτός της Κίνας.
Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, ο προβλεπόμενος ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι μέτριος σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου.
Και μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.
«Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ ορισμένες αβεβαιότητες όπως επιδημία, δεν μπορεί εκτός ελέγχου μας, δεν πρέπει να δημιουργούμε νέες αβεβαιότητες τις οποίες μπορούμε να την αποφύγουμε» επισημαίνει.
Μάλιστα αναφερόμενη στην επικείμενη συνεδρίαση του G20, η Georgieva επισημαίνει «πιστεύω ότι υπάρχουν τρεις τομείς στους οποίους οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών μπορούν να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά την παροχή μεγαλύτερης βεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της G-20 στη Σαουδική Αραβία: το εμπόριο, το κλίμα και η ανισότητα».
 
Η δημιουργία ενός καλύτερου παγκόσμιου εμπορικού συστήματος

Σύμφωνα με την Georgieva, η Φάση 1 μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξάλειψε μερικές από τις άμεσες αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η συμφωνία θα περιορίσει τη συρρίκνωση λόγω των εμπορικών εντάσεων κατά 0,2% επί του ΑΕΠ το  2020, που αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο από τον συνολικό αντίκτυπο.


Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή έχει και οικονομικό κόστος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ζημιές από τον τυφώνα Maria ξεπέρασαν το 200% του ΑΕΠ της Ντομίνικα και το 60% του ΑΕΠ του Πουέρτο Ρίκο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια τυπική φυσική καταστροφή που σχετίζεται με το κλίμα μειώνει την ανάπτυξη κατά μέσο όρο 0,4 ποσοστιαίων μονάδων στην πληγείσα χώρα κατά το έτος της εκδήλωσης.


Επιπλέον, αυτά τα περιστατικά γίνονται όλο και πιο συχνά κυρίως σε φτωχότερες χώρες.



Τι πρέπει να γίνει

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες δεκαετίες.
Κατά συνέπεια, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και ανθεκτικές υποδομές μπορούν να αποδώσουν αυτό τριπλό μέρισμα: αποφυγή μελλοντικών απωλειών, παροχή κερδών καινοτομίας και δημιουργία νέων ευκαιριών για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Τα πρόσθετα έσοδα που προέρχονται από τους φόρους επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των φόρων αλλού και για τη χρηματοδότηση της βοήθειας προς τα νοικοκυριά που πλήττονται ή για τη χρηματοδότηση δαπανών που μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη ορισμένων κενών στις κοινωνίες.

Μείωση της ανισότητας

Σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ και του G-20, οι ανισότητες εισοδημάτων και πλούτου παραμένουν υψηλές.
Υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα ευκαιρίας όσον αφορά το φύλο, την ηλικία και τη γεωγραφία.
Ωστόσο, αυτά τα χάσματα μπορούν σύντομα να προκαλέσουν νέες αβεβαιότητες, δυσπιστία στην κυβέρνηση και τελικά να συμβάλλουν στην κοινωνική αναταραχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης