Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Θέλει έρευνα σε βάρος της μείζονος αντιπολίτευσης για σχέσεις με τον Gullen

Erdogan: Θέλει έρευνα σε βάρος της μείζονος αντιπολίτευσης για σχέσεις με τον Gullen
Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, είχε δηλώσει πως ο Erdogan είναι η «πολιτική πτέρυγα» του δικτύου του Gullen, κατηγορώντας τον ότι επέτρεψε σε χιλιάδες Γκιουλενιστές να εισχωρήσουν στις τάξεις του κράτους
Ο Tούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα 19 Φεβρουαρίου, πως το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να ερευνηθεί για πιθανούς δεσμούς με τον ιερωμένο Fethullah Gullen, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Ο Kemal Kilicdaroglu, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο Erdogan είναι η «πολιτική πτέρυγα» του δικτύου του Gullen, κατηγορώντας τον ότι επέτρεψε σε χιλιάδες Γκιουλενιστές να εισχωρήσουν στις τάξεις του κράτους.
Τα σχόλιά του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Erdogan, που με τη σειρά του κατηγόρησε τον Kilicdaroglu ότι εμπλέκεται στο δίκτυο του Gullen, το οποίο η Άγκυρα αποκαλεί FETO.
«Όλοι μπορεί να είχαν κάποιον ρόλο στην ανάπτυξη, την ενίσχυση και την επέκταση του FETO στην Τουρκία.
Ωστόσο είμαστε εγώ και το κόμμα AK που τους ανακηρύξαμε τρομοκρατική οργάνωση και ξεκινήσαμε πόλεμο εναντίον τους», δήλωσε σήμερα ο Erdogan απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, του AKP.
«Κάναμε αγώνα για να αφαιρέσουμε τα στοιχεία του FETO από θεσμούς και πιστεύουμε πως εξακολουθούμε να μην έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε αυτή τη μηχανορραφία», πρόσθεσε.
«Το κράτος παρακολουθούσε παντού το FETO, όμως είναι σαφές ότι το αρχηγείο του CHP δεν εξετάσθηκε επαρκώς».
Ο Gullen και ο Erdogan, άλλοτε σύμμαχοι, συγκρούσθηκαν το 2013 στη διάρκεια έρευνας για διαφθορά που απείλησε για λίγο να ρίξει την κυβέρνηση, κάτι για το οποίο ο Erdogan κατηγορεί το δίκτυο του Gullen.
Η κυβέρνηση του Erdogan κατηγορεί επίσης τον Gullen ότι προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα «παράλληλο κράτος» στην Τουρκία.
Λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Erdogan είχε δηλώσει πως «εξαπατήθηκε» από τον Gullen και το δίκτυό του.
«Τον είχα συναντήσει (τον Gullen) στο παρελθόν, δεν υπάρχει λόγος να το κρύβω», δήλωσε ο Erdogan.
«Δέχομαι ότι πασχίσαμε πολύ για να εξηγήσουμε την απειλή που προέρχεται απ' αυτή τη δομή, ακόμη και στους δικούς μας κύκλους.
Όμως είμαστε οι μόνοι που πολεμήσαμε πραγματικά και ακατάπαυστα το FETO», δήλωσε.
Αρκετές απόπειρες της αντιπολίτευσης να δημιουργηθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει τις πολιτικές διασυνδέσεις του Gullen έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί από το AKP.
Την περασμένη εβδομάδα ο Erdogan κατέθεσε αγωγή για 500.000 τουρκικές λίρες (82.270 δολάρια) σε βάρος του Kilicdaroglu για τα σχόλιά του.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης