Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P Global Ratings: Ομάν, Μπαχρέιν, ευάλωτα για πιθανή υποβάθμιση λόγω του κορωνοϊού

tags :
S&P Global Ratings: Ομάν, Μπαχρέιν, ευάλωτα για πιθανή υποβάθμιση λόγω του κορωνοϊού
S&P Global Ratings: Ομάν και Μπαχρέιν ευάλωτα σε υποβάθμιση λόγω Κίνας - κοροναϊού
Χώρες όπως το Ομάν και το Μπαχρέιν είναι ευάλωτες σε ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης  εάν η επιδημία κορωνοϊού διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο χώρες (παραγωγοί πετρελαίου) είναι ευάλωτες στις τιμές του πετρελαίου που βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας των ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, με την τιμή του πετρελαίου να καταγράφει απώλειες πάνω από 10% από την αρχή του 2020.
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση του μαύρου χρυσού  μετά το ξέσπασμα της επιδημίας.
Για την Κίνα, ο OPEC έχει προβλέψει μείωση της ζήτησης κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως για το α' εξάμηνο του 2020.
Εάν η επιδημία συνεχιστεί και μετά τον Μάρτιο του 2020, αναφέρει η S&P Global Ratings η μείωση της ζήτησης πετρελαίου μπορεί να πλήξει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα τις τιμές, πράγμα που θα αποτελεί τεράστια δημοσιονομική παράμετρο για τις χώρες του Περσικού Κόλπου, οι οποίες, ήδη πραγματοποιούν δαπάνες που ξεπερνούν τα έσοδά τους.
Σύμφωνα με την S&P Global Ratings εάν αποκλειστούν τα έσοδα από επενδύσεις από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, κάθε οικονομία του Κόλπου καταγράφει  αρκετά σημαντικά υποκείμενα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να ανέλθει στα 87,60 δολάρια το βαρέλι το 2020, ενώ το Μπαχρέιν αναμένεται να φτάσει τα 91,80 δολάρια το βαρέλι.
Η S&P έχει σημειώσει ότι η εξαγωγική έκθεση του Ομάν στην Κίνα αγγίζει το 21,7% του ΑΕΠ του.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης