Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία κατά μιας επέμβασης στην Ιντλίμπ

tags :
Η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία κατά μιας επέμβασης στην Ιντλίμπ
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα (19/2)την Τουρκία κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα (19/2)την Τουρκία κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, λίγη ώρα αφού ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan απείλησε ότι μια τουρκική επιχείρηση στην περιοχή «είναι θέμα χρόνου».
«Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Δημοκρατίας και των ενόπλων δυνάμεων της Συριακής Δημοκρατίας η οποία θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή», τόνισε ο D. Pescov εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο Pescov πρόσθεσε εξάλλου ότι η Μόσχα και η Άγκυρα παραμένουν σε επαφή προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ.
«Ήμασταν ικανοποιημένοι από τις συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο στο Σότσι και σταματήσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι αφού αντάρτες και τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από την Ιντλίμπ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τακτικές επαφές με τους ομολόγους μας στην Τουρκία προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στην Ιντλίμπ», υπογράμμισε.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τηλεφωνική επικοινωνία (μεταξύ του Ρώσου προέδρου V. Putin και του Erdogan).
Ωστόσο οι πρόεδροι έχουν στενή επαφή και, αν χρειαστεί, μια τηλεφωνική επικοινωνία μπορεί να συμφωνηθεί κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες», τόνισε ο Pescov.

Καμία συμφωνία

Η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν το 2018 να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και να εγκαταστήσουν σημεία παρατήρησης στην επαρχία αυτή της Συρίας. Όμως έκτοτε η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.
Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει πολλούς γύρους συνομιλιών στην Άγκυρα και τη Μόσχα για την Ιντλίμπ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας –M. Cavusoglu και S. Lavrov-- συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα για να συζητήσουν το θέμα, όμως δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία.
Ο Λαβρόφ επισήμανε σήμερα ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στις τελευταίες συνομιλίες τους, αν και υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για την κατάσταση στην Ιντλίμπ.
Ο Ρώσος υπουργός εξήγησε ότι ο συριακός στρατός τηρεί τις προηγούμενες συμφωνίες, αλλά απαντά και στις προκλήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον συριακών και ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται.
Η τουρκική επιχείρηση στην Ιντλίμπ «είναι θέμα χρόνου»
Λίγο νωρίτερα ο Erdogan είχε απειλήσει ότι είναι «θέμα χρόνου» να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του συριακού στρατού.
Καλώντας μία ακόμη φορά τον συριακό στρατό να αποσυρθεί από κάποιες περιοχές στην Ιντλίμπ ως το τέλος του μήνα, ο Erdogan δήλωσε σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα: «Πρόκειται για τις τελευταίες προειδοποιήσεις μας»
«Η Τουρκία έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για να εφαρμόσει τα επιχειρησιακά της σχέδια (...) Με άλλα λόγια μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι θέμα χρόνου», υπογράμμισε.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ιντλίμπ στο συριακό καθεστώς, το οποίο δεν κατανοεί την αποφασιστικότητα της χώρας μας, και σε αυτούς που το ενθαρρύνουν», πρόσθεσε ο Erdogan. «Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την Ιντλίμπ μια ασφαλή περιοχή για την Τουρκία και τον τοπικό πληθυσμό, ανεξαρτήτως κόστους», εξήγησε.
Η Τουρκία και η Ρωσία στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στη Συρία, όμως συνεργάζονται στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση που διαρκεί εννέα χρόνια. Παρόλα αυτά η επιχείρηση του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ έχει αναστατώσει την ευαίσθητη τουρκορωσική συνεργασία, κυρίως αφότου 13 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στις αρχές Φεβρουαρίου.
«Δυστυχώς ούτε οι διαπραγματεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας ούτε αυτές στη Ρωσία, αλλά ούτε και οι διαπραγματεύσεις επί του πεδίου μας επέτρεψαν να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Είμαστε πολύ μακριά από το σημείο που θέλουμε να φτάσουμε, αυτό είναι γεγονός. Όμως οι συζητήσεις με τη Ρωσία θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης