Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Ο κορωνοϊός μπορεί να μειώσει κατά 1,3% την παγκόσμια ανάπτυξη

Oxford Economics: Ο κορωνοϊός μπορεί να μειώσει κατά 1,3% την παγκόσμια ανάπτυξη
Πτώση κατά 1,3% της παγκόσμιας ανάπτυξης ισοδυναμεί με οικονομική ζημιά (σε απώλεια εισοδήματος) ύψους 1,1 τρισεκ. δολάρια
Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να κοστίσει την παγκόσμια οικονομία 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια, αν μετεξελιχθεί σε πανδημία, υποστηρίζουν αναλυτές της Oxford Economics.
Όπως γράφει o Guardian, η συμβουλευτική εταιρεία ανέφερε, ότι το μοντέλο της για την παγκόσμια οικονομία δείχνει ότι ο ιός έχει ήδη αρχίσει να έχει «ανασταλτικό αντίκτυπο» καθώς το φαινόμενο της διάχυσης των συνεπειών με το κλείσιμο των επιχειρήσεων και εργοστασίων εντός Κίνας, φέρνει κλείσιμο εταιριών και εργοστασίων εκτός Κίνας, ιδιαίτερα σε γειτονικά κράτη, επειδή δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά και εξαρτήματα.
Oι αναλυτές της Oxford Economics προβλέπουν ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί από το 6% πέρυσι στο 5,4% το 2020.
Αλλά αν ο ιός εξαπλωθεί και σε περισσότερες χώρες της Ασίας, το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει κατά 400 δισεκ. δολάρια ή 0,5%.
Αν ο ιός εξαπλωθεί και πέρα από την Ασία και μετατραπεί σε παγκόσμια πανδημία, το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί κατά 1,3% ή 1,1 τρισεκ. δολάρια.
«Τα σενάρια μας δείχνουν, ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθει ως αποτέλεσμα της πτώσης της κατανάλωσης, των μετακινήσεων και του τουρισμού, συνέπειες που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις επενδύσεις», υποστηρίζουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης