Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο κοντά στην είσοδό της στον μηχανισμό ισοτιμιών ERM II η Βουλγαρία

tags :
Πιο κοντά στην είσοδό της στον μηχανισμό ισοτιμιών ERM II η Βουλγαρία
Βουλγαρία: Πιο κοντά στην είσοδό της στον ERM II της ΕΕ
Οι τροποποιήσεις νόμων που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Φεβρουαρίου 2020, αφαιρούν το τελευταίο νομοθετικό εμπόδιο για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II).
Οι τροποποιήσεις αυτές προβλέπουν ότι η Βουλγαρία θα εισέλθει στον ERM II με την ισχύουσα συναλλαγματική ισοτιμία (1,95583 λέβα/1 ευρώ) και θα μπορεί να αποχωρήσει από την αποκαλούμενη «αίθουσα αναμονής», εάν είναι διαφορετική η ισοτιμία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, οι τροποποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των έντονων ανησυχιών ότι οι αποταμιεύσεις των πολιτών μπορεί να συρρικνωθούν σε σημαντικό βαθμό, εάν η Βουλγαρία  εισέλθει στην ευρωζώνη με συναλλαγματική ισοτιμία, υψηλότερη από την ισχύουσα (1,95583 λέβα/1 ευρώ) που έχει καθοριστεί στο πλαίσιο του νομισματικού συμβουλίου από το 1997.
Για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να προτείνουν, υποστηρίξουν και ψηφίσουν υπέρ της ισχύουσας ισοτιμίας 1,95583 λέβα/ 1 ευρώ, με την οποία η Βουλγαρία θα εισέλθει στην ευρωζώνη και, σε περίπτωση που η ισοτιμία είναι διαφορετική, να βγει από τον ERM ΙΙ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του κοινοβουλευτικού κόμματος «Volya», V. Mareski και ο K. Constadinov από το εξωκοινοβουλευτικό κίνημα «Vazrazhdane», ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την υιοθέτηση του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το 58% των Βούλγαρων δεν επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.
Εξάλλου, οι κοινωνικοί εταίροι, οργανώσεις εργοδοτών και συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέδωσαν ανακοίνωση, διαμαρτυρόμενοι για τις προσπάθειες - όπως υποστήριξαν -  χειραγώγησης του κοινού με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την υιοθέτηση του ευρώ.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός B. Borisov τόνισε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα αναγκάσει τη Βουλγαρία» να εισέλθει στην ευρωζώνη έως ότου επιτευχθεί «πλήρης συναίνεση» επί του θέματος.
Ο κ. Borisovκατέστησε σαφές ότι η δήλωσή του δεν σημαίνει καθυστέρηση στην προγραμματισμένη είσοδο της χώρας στον ERM II στα τέλη του ερχόμενου Απριλίου, αλλά ότι, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη δημόσια αντίδραση, οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν έγκυρα και αξιόπιστα για το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης