Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δύσκολη αποστολή για τον Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής, με αίτημα να μην μειωθούν τα κοινοτικά κονδύλια

tags :
Δύσκολη αποστολή για τον Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής, με αίτημα να μην μειωθούν τα κοινοτικά κονδύλια
Η διατήρηση των κοινοτικών κονδυλίων στα ίδια επίπεδα αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση
Η διατήρηση των κοινοτικών κονδυλίων στα ίδια επίπεδα αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση και υπό το πρίσμα αυτό μεταβαίνει σήμερα (20/2), Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, για τη «δύσκολη» διαπραγμάτευση αναφορικά με την κατάρτιση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027.
Η κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτα θέλει να μείνει στο ίδιο ποσό ωστόσο για το εν λόγω αίτημα απαιτούνται ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί για έναν συμβιβασμό πιθανόν χωρίς νικητές, καθώς με λιγότερους κοινοτικούς πόρους χρειάζεται να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες. Και αυτό απορρέει από το γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς - το Ηνωμένο Βασίλειο - αποχώρησε από την Ε.Ε., αλλά και ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό Προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, αυτό συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων και καθαρών αποδεκτών για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Στο τραπέζι βρίσκονται τέσσερις προτάσεις:
- Η θέση των καθαρών συνεισφορέων, δηλαδή των χωρών που χρηματοδοτούν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. είναι ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27».   
- Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,30% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ.
- Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έθετε το συνολικό ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 στο 1,11% του ΑΕΕ, ή 1,134 τρισεκατομμύρια ευρώ, και
- Ενώ, η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, είμαστε, ακόμα, μακριά από μια αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι 230 δισεκατομμύρια ευρώ.  Με έναν τόσο μικρότερο κοινοτικό Προϋπολογισμό, θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει αποφασισμένος να διεκδικήσει τα ίδια κονδύλια που είχε η χώρα και το προηγούμενο διάστημα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να προτάξει το αίτημα να μην έχει η χώρα μας μειωμένους πόρους σε σχέση με αυτούς που είχαμε την προηγούμενη περίοδο, παρά το γεγονός ότι μικραίνει ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Συνοχής,  για λόγους που έχουν να κάνουν,με την πραγματικότητα την οποία βιώσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η Ελλάδα υπέστη μια πολύ μεγάλη μείωση του Α.Ε.Π., ενώ άλλες χώρες προχώρησαν πιο γρήγορα. Έτσι θα επιμείνει να στηριχθεί η Ελλάδα σε επίπεδο συνοχής προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Μεγάλο βάρος θα δώσει και στα χρήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς η Ελλάδα είναι κατεξοχήν αγροτική χώρα και παρότι συνολικά τα κονδύλια για τη γεωργία είναι καταφανώς μειωμένα ο κ. Μητσοτάκης θα εξαντλήσει τα περιθώρια ώστε οι Έλληνες αγρότες να έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Αναφορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης που δοκιμάζει εντόνως το τελευταίο διάστημα την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη να συνεχίσουν τα ικανοποιητικά κονδύλια που υπάρχουν σήμερα για τη μετανάστευση προς τις χώρες υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Μάλιστα, υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει περιοριστεί σημαντικά  -αυτό φαίνεται στην τελευταία πρόταση που βρίσκεται προς συζήτηση- με ιδιαίτερα προβληματικό στοιχείο την περικοπή των κονδυλίων για τη FRONTEX.
Την ώρα, που η Αθήνα ζητάει επίμονα την αύξηση τόσο των κονδυλίων όσο και του προσωπικού της FRONTEX στα νησιά αλλά και στον Έβρο.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει να αυξηθεί κατά 500 ανθρώπους η δύναμη της FRONTEX στη χώρα μας επικαλούμενη ότι ουσιαστικά ελέγχει και προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.
Για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στο ότι η Ελλάδα στον τομέα της απολιγνιτοποίησης θα τρέξει πολύ πιο γρήγορα από τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς με στόχο να κλείσουν όλα τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας ως το 2023 με εξαίρεση τη νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα που κατασκευάστηκε επί κυβερνήσεως Τσίπρα και προβλέπεται να λειτουργεί ως το 2028.
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει επιπλέον ενίσχυση της χώρας μας για να καλύψει τις ενεργειακές απώλειες που θα έχουν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών όπως για παράδειγμα η Δυτική Μακεδονία, η Αρκαδία κ.α.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης