Διεθνή

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Αργεντινής - Απαραίτητη η συνεισφορά των ομολογιούχων

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Αργεντινής - Απαραίτητη η συνεισφορά των ομολογιούχων
Το χρέος της Αργεντινής είναι «μη βιώσιμο», ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας ότι όσοι διαθέτουν ομόλογα της νοτιοαμερικανικής χώρας θα πρέπει να συνεισφέρουν ουσιαστικά προκειμένου να επιλυθεί η κρίση.
Το ΔΝΤ ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Αργεντινή, η οποία διήρκησε μία εβδομάδα.
Η νέα κυβέρνηση του προέδρου Fernandez, μάχεται για να αποφύγει την πτώχευση για δάνεια και ομόλογα οικονομικής αξίας 100 δισ. δολαρίων.
Όπως αναφέρει το Ταμείο στην ανακοίνωσή του, «η αποστολή του ΔΝΤ είχε πολύ παραγωγικές συναντήσεις με τις αρχές της Αργεντινής σχετικά με τα μακροοικονομικά σχέδια και τις πολιτικές τους, τα περιγράμματα των οποίων επαναβεβαιώθηκαν από τον υπουργό Οικονομίας Martin Guzmán, κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.
Συμμεριζόμαστε τον γενικό στόχο των αρχών να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και να μειώσουν τη φτώχεια, επιτυγχάνοντας παράλληλα ή βελτιώνοντας τις δημοσιονομικές και εξωτερικές ισορροπίες».
Όπως τονίζει το ΔΝΤ, «οι αρχές της Αργεντινής κινούνται για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα.
Έχουν εφαρμόσει μια σειρά πολιτικών για την αντιμετώπιση της αύξησης της φτώχειας, ενώ παράλληλα λαμβάνουν μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Οι υψηλότεροι φόροι χρησιμοποιούνται για τη μερική χρηματοδότηση αυξημένων κοινωνικών δαπανών, οι περισσότερες από τις οποίες απευθύνονται στους πιο ευάλωτους. Υποστηριζόμενοι από ελέγχους κεφαλαίου και εμπορικό πλεόνασμα, τα διεθνή αποθέματα και το πέσο έχουν σταθεροποιηθεί.
Ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες για τις προοπτικές του υποχώρησαν τους τελευταίους μήνες, αλλά απαιτούνται προσπάθειες για τη περαιτέρω μείωση τους από τα σημερινά υψηλά επίπεδα.
Οι αρχές λαμβάνουν επίσης μέτρα για την εξασφάλιση βιώσιμης και ομαλής επίλυσης της κατάστασης του χρέους της Αργεντινής».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2019 στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.
Τότε, το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι το δημόσιο χρέος της Αργεντινής ήταν βιώσιμο, εντοπίζοντας ωστόσο σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους.
Οι κίνδυνοι αυτοί υλοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα το χρέος πλέον να κρίνεται μη βιώσιμο.
Το πέσο έχει υποτιμηθεί πάνω από 40% από τον Ιούλιο του 2019, τα spreads έχουν αυξηθεί κατά 1100 μονάδες βάσης, τα αποθέματα έχοην μειωθεί κατά 20 δισ. δολ. και το πραγματικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από ότι αναμενόταν.
Ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κοντά στο 90% του ΑΕΠ, 13% υψηλότερα από την πρόβλεψη της 4ης αξιολόγησης.
Όπως τονίζει το Ταμείο, οι επαφές με την Αργεντινή θα συνεχιστούν, ώστε να καθοριστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Μάλιστα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Martin Guzman στην επικείμενη σύνοδο των G20.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης