Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού: Κόκκινη κάρτα στις νέες ασφαλιστικές εισφορές - Πάνω από το 4% το πλεόνασμα 2019 - Μήνυμα για αύξηση του κατώτατου

Γραφείο Προϋπολογισμού: Κόκκινη κάρτα στις νέες ασφαλιστικές εισφορές - Πάνω από το 4% το πλεόνασμα 2019 - Μήνυμα για αύξηση του κατώτατου
Στο μέτωπο της οικονομίας το Γραφείο Προϋπολογισμού προβλέπει πλεονάσματα άνω του 4% για το 2019
«Μέγα λάθος» θεωρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Όπως τονίζει στη σχετική έκθεση «πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά του καθεστώτος που τροποποίησε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου 4387/2016, στα πλαίσια εξορθολογισμού του συστήματος και ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων, αυτοαπασχολούμενων ή μισθωτών.
Η ακύρωση αυτής της μεταρρύθμισης επανεισάγει την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μια από τις βασικές αιτίες των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών αυτοαπασχόλησης (χωρίς προσωπικό) που καταγράφει διαχρονικά η χώρα μας (22% έναντι 9% στην Ευρωζώνη) με αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική παραγωγικότητα και στα δημόσια έσοδα».
Στην έκθεση σημειώνεται ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο των 30 ετών, μειώνονται οι εισφορές της μισθωτής εργασίας για επιδόματα ανεργίας, εργατική κατοικία και εργατική εστία, καταργείται το ανώτατο όριο του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης, θεσπίζεται προαιρετική ασφάλιση για λήψη επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής και ολοκληρώνεται η ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων με την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ. Επίσης, καταργείται η 13η σύνταξη και η εξοικονόμηση που προκύπτει (0,5% του ΑΕΠ) κατευθύνεται στη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε άλλες πολιτικές κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας.
Στο μέτωπο της οικονομίας το Γραφείο Προϋπολογισμού προβλέπει πλεονάσματα άνω του 4% για το 2019.
Οι ανακοινώσεις της Eurostat για το 2018 είχαν βγάλει πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ και τώρα το ΓΠΚΒ εκτιμά πως το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2019 θα διαμορφωθεί κοντά στα αποτελέσματα του 2018.
«Τα δημοσιονομικά δεδομένα δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης και την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού, το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα περσινά επίπεδα.
Αυτό καταδεικνύει τη δημοσιονομική ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας καθώς επιτυγχάνεται παρά τα επεκτατικά μέτρα που λήφθηκαν στη διάρκεια του έτους.
Η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφού αποτελεί τη βασική συνθήκη διασφάλισης της αξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου», σημειώνεται στην έκθεση.
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη οι οικονομολόγοι της Βουλής φαίνονται να υιοθετούν τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κομισιόν για το 2019 και το 2020.   
Ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης του Γραφείου για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαν εκφρασθεί σχετικά με ενδεχόμενες δυσμενείς επιδράσεις στην οικονομία και την απασχόληση από την αύξηση του κατώτατου μισθού, οπότε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις διαπραγματεύσεις για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης