Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 10 Μαρτίου 2020 ανακοινώνει ο Βαρουφάκης σε Ελλάδα και εξωτερικό τις ηχογραφήσεις των Eurogroup

tags :
Στις 10 Μαρτίου 2020 ανακοινώνει ο Βαρουφάκης σε Ελλάδα και εξωτερικό τις ηχογραφήσεις των Eurogroup
Κατά τον Βαρουφάκη, όλοι οι υπουργοί οικονομικών ηχογραφούσαν τις συνομιλίες στα Eurogroup
Στις 10 Μαρτίου 2020 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα δημοσιοποιήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, τις ηχογραφημένες συνομιλίες των Eurogroup που συμμετείχε το 2015, πλην των τριών πρώτων, καθώς έως τότε δεν ηχογραφούσε τις συνομιλίες.
Μέρος των κειμένων αυτών έχουν δοθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το γερμανικό Spiegel.
Κατά τον Βαρουφάκη θα αποκαλυφθούν όχι μόνο οι διχογνωμίες μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο ζήτημα της Ελλάδας, αλλά και οι αυτοαναιρέσεις συμφωνιών που υπήρχαν εκείνη την περίοδο από αρκετούς υπουργούς και στελέχη του Eurogroup.  
Κατά τον ίδιο, όλοι οι υπουργοί οικονομικών ηχογραφούσαν τις συνομιλίες στα Eurogroup, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να τα δημοσιοποιήσει καθώς ορισμένοι εξακολουθούν να παραπλανούν τον ελληνικό λαό για τους χειρισμούς εκείνης της περιόδου.

Η πρόταση Βαρουφάκη για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

Ο Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 έχει παρουσιάσει το δικό τους σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα, έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας ιδιωτικού χρέους στην οποία μπορεί να αποταθούν οι δανειολήπτες και να διαπραγματευτούν το δάνειο τους.
Η πρόταση Βαρουφάκη αξιοποιεί και το σχέδιο «Ηρακλής» και δεν υποχρεώνει τις τράπεζες να υποστούν νέες κεφαλαιακές ζημίες.
Ο Βαρουφάκης είπε ότι το πλαίσιο λύσης που προτείνει το κόμμα του βασίζεται στο πάγωμα των πλειστηριασμών και τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν όλα τα κόκκινα δάνεια, ο οποίος στα συνέχεια θα τα διαχειριστεί, έτσι ώστε να απαλλαγούν οι τράπεζες από το πρόβλημα στους ισολογισμούς αλλά να διαφυλαχθεί και το κοινωνικό συμφέρον.
Όπως ανακοινώθηκε, το ΜέΡΑ25 θα προχωρήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο που προτείνει το ΜέΡΑ25 και να διαμορφωθεί μια κοινή πρόταση και διοργανώνει ημερίδα για το θέμα, στις 24 Φεβρουαρίου όπου θα συζητηθούν τα συμπεράσματα του διαλόγου.

Στη Βουλή το στικάκι με τις ηχογραφήσεις από τις συνεδριάσεις του Eurogroup

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 14 Φεβρουαρίου ο Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή το στικάκι με τις ηχογραφήσεις από τις συνεδριάσεις του Eurogroup.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επέστρεψε την επιστολή ως απαράδεκτη, τονίζοντας ότι δεν θα κάνει τον αχθοφόρο του κ. Βαρουφάκη.
Ο επικεφαλής του Μέρα25 δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει τις ηχογραφήσεις του Eurogroup μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Όπως δήλωσε πρόκειται για κρυφές μαγνητοφωνήσεις και θα πρέπει ο ίδιος να αναλάβει την ευθύνη για να τις δώσει στα πολιτικά κόμματα και δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η Βουλή.
Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του κ. Τασούλα.
«Πριν φύγει ο κ. Βαρουφάκης για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως είπε, άφησε ένα φάκελο ως "εμπιστευτικό", λέγοντας ότι περιέχει τις κρυφές μαγνηφωνήσεις του Eurogroup.
Του επιστρέφω την επιστολή ως απαράδεκτη», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής.
«Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.
Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω.
Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη.
Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων», τόνισε ο κ. Τασούλας.
O Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη δευτερολογία ανέφερε ότι κατέθεσε ένα στικάκι στα πρακτικά της Βουλής, το οποίο όπως υποστήριξε, περιέχει τις επίμαχες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης