Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό για τον κορωνοϊό - Στους 2.128 οι νεκροί - Μειώνονται σταθερά τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

tags :
ΠΟΥ: Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό για τον κορωνοϊό - Στους 2.128 οι νεκροί - Μειώνονται σταθερά τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Πάνω από 75.000 τα κρούσματα - Μεταδίδεται πιο εύκολα από ότι πιστευόταν αρχικά λένε οι επιστήμονες
Η συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα είναι ενθαρρυντική, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας όμως ότι οι λοιμώξεις εκτός της χώρας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν.
«Μας ενθαρρύνει αυτή η τάση, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Α. Gebregesus σε συνέντευξη Τύπου χθες 20/2 το βράδυ στην Γενεύη.
Μέχρι στιγμής, 25 άλλες χώρες έχουν επιβεβαιώσει στον ΠΟΥ 1.076 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων και πέντε στο Ιράν, ανέφερε ο Gebregesus.
ίπε, ο συνολικός αριθμός είναι πολύ μικρός συγκριτικά με τα περίπου 75.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά πρόσθεσε: «Αυτό ενδέχεται να μην παραμείνει το ίδιο για πολύ».
Ο δήμαρχος της Ντεγκού, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης στη Νότια Κορέα, κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους ύστερα από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 53, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται σε εκκλησία στην οποία πήγε μια 61χρονη γυναίκα, γνωστή ως «Ασθενής 31», η οποία βρέθηκε θετική στον ιό.
Τα τελευταία κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από τη Νότια Κορέα προέρχονται από «ορισμένες διακριτές ομάδες», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο Όλιβερ Μόργκαν, ο διευθυντής του ΠΟΥ για τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την αξιολόγηση κινδύνου.
«Οπότε, παρόλο που ο αριθμός φαίνεται αρκετά υψηλός, συνδέεται κυρίως με γνωστά υπάρχοντα κρούσματα», δήλωσε ο Morgan.
Ο Gebregesus , σημειώνοντας ότι οι αρχές της Νότιας Κορέας έχουν αναφέρει συνολικά 104 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 22 σήμερα, δήλωσε: «Με τα μέτρα που μπορούν να λάβουν, ανάλογα με τον κίνδυνο δημόσιας υγείας που έχουν, νομίζω ότι ο αριθμός των περιπτώσεων είναι πράγματι διαχειρίσιμος».
Ένας εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε νωρίτερα χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως επιβεβαιώθηκαν τρία νέα κρούσματα του Covid-19 στο Ιράν.
Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως δύο ασθενείς υπέκυψαν από τον κινεζικό ιό.
 Αν και ο παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του κορωνοϊού παραμένει και οι εκτιμήσεις για το ποια θα είναι η διάρκεια του, πόσα τα θύματα του και ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες, τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους.
Διότι μπορεί ο αριθμός των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 2.000 και τα κρούσματα τα 75.000, αλλά οι αρμόδιες αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν για ακόμα μια ημέρα σημαντική μείωση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Εθνική Επιτροπή Υγείας της  Κίνας έκανε γνωστό πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν  συνολικά 394 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα χθες Τετάρτη 19/2 αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από την 23η Ιανουαρίου.
Παράλληλα, πολλές μεγάλες κινέζικες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις – τουλάχιστον στις επαρχίες πλην της Χουμπέι που είναι το επίκεντρο της επιδημίας – να αίρονται σταδιακά.
Βέβαια η ανησυχία παραμένει και η κατάσταση κάθε άλλο παρά επιστροφή στην κανονικότητα συνεπάγεται.
Διότι μπορεί οι επιστήμονες να υποστηρίζουν πως το 80% των κρουσμάτων έχει ήπια συμπτωματολογία, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από ότι πιστευόταν αρχικά.
Και άρα θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για τον περιορισμό του.

Σε κάθε περίπτωση, ο κορωνοϊός έχει ήδη αφήσει το αρνητικό του αποτύπωμα του στην κινεζική και κατ’επέκταση στην παγκόσμια οικονομία.
Πολλές κινεζικές επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους ώστε να σταθούν όρθιες, προσφεύγοντας ακόμα και στη λύση των μαζικών απολύσεων ενώ άλλες δεν καταβάλλουν τους μισθούς στους εργαζόμενους.
Συνέπειες όμως υπάρχουν και σε παγκόσμιου μεγέθους επιχειρήσεις, όπως η Apple, η Adidas και η Puma που αναμένουν μείωση της κερδοφορίας τους λόγω της χαμηλής ζήτησης και προσφοράς ενώ η G20 ενόψει της συνόδου της στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, επισημαίνει ότι η επιδημία του κορωνοϊού ενέχει κίνδυνο για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία υπάρχει στη Νότια Κορέα, όπου ο δήμαρχος της Daegu, της τέταρτης πιο πολυπληθούς πόλης της χώρας ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς 23 κρούσματα αναφέρθηκαν σε εκκλησία.
Είναι προφανές πως όσο η ιατρική επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να σκιαγραφήσει το κατά πόσο η επιδημία έχει φτάσει ή όχι στο αποκορύφωμα της τόσο καθίσταται δύσκολο αν όχι αδύνατο για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν μια αποτελεσματική «αμυντική» πολιτική.
Image

Στους 2.128 οι νεκροί

Στους 2.128 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ κατεγράφησαν και οι δύο πρώτοι θάνατοι στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ιαπωνίας.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, συνολικά 394 νέα κρούσματα κατέγραψαν οι αρχές στην ηπειρωτική Κίνα χθες Τετάρτη, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από την 23η Ιανουαρίου.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 75.725, εκ των οποίων 74.576 στην ηπειρωτική Κίνα, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 114 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σε 2.118 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην ηπειρωτική Κίνα.
Στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, αναφέρθηκαν 108 νέοι θάνατοι, οι 88 εκ των οποίων καταγράφηκαν στην Ουχάν, την πρωτεύουσά της.
Πέραν της Χουμπέι, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μειώθηκε για 16η συναπτή ημέρα στα 45.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ίδια τη Χουμπέι είναι θεαματικά μειωμένος σε σχέση με αυτόν της προηγουμένης (1.693).
Συνολικά, 16.155 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν.
Image
 
Δύο νεκροί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

Την ίδια στιγμή, δύο από τους επιβάτες που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess πέθαναν.
Πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα, ηλικίας περίπου 80 ετών.
Τα θύματα, που είχαν υποκείμενες παθήσεις, διακομίστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο σε νοσοκομεία την 11η και τη 12η Φεβρουαρίου, αφού επιβεβαιώθηκε πως είχαν μολυνθεί.
Ήταν ανάμεσα στους τουλάχιστον 621 επιβαίνοντες στο Diamond Princess που έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα ότι προσβλήθηκαν από τον COVID-19.
Εν τω μεταξύ, άλλοι 600 επιβάτες – είχαν προηγηθεί χθες άλλοι 500, οι οποίοι τέθηκαν πάλι σε καραντίνα στις χώρες τους - είναι προγραμματισμένο να αποβιβαστούν σήμερα Πέμπτη 20/2 από το κρουαζιερόπλοιο με 3.700 επιβαίνοντες, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα από τις 3 Φεβρουαρίου.

Που έχουν καταγραφεί κρούσματα

Πέραν της Κίνας, περισσότερα από 1.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί συνολικά σε 27 κράτη ενώ ο αριθμός των νεκρών - εκτός της ηπειρωτικής Κίνας - ανέρχεται πλέον σε 10.
Σημειώνεται πως 2 θάνατοι έχουν καταγραφεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, 2 θάνατοι στο Ιράν, 2 στο Χόνγκ Κόνγκ και από ένας σε Ταϊβάν, Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Γαλλία.
Συγκεκριμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε:

Χονγκ Κόνγκ: 65 κρούσματα.
Μακάο: 12 κρούσματα.
Νότια Κορέα: 82 κρούσματα.
Ιαπωνία: 84 κρούσματα.
Ταϊβάν: 24 κρούσματα.
Καμπότζη: 1 κρούσμα.
Μαλαισία: 22 κρούσματα.
Φιλιππίνες: 3 κρούσματα.
Σιγκαπούρη: 84 κρούσματα.
Ταϊλάνδη: 35 κρούσματα.
Βιετνάμ: 16 κρούσματα.
Ινδία: 3 κρούσματα.
Ιράν: 7 κρούσματα
Νεπάλ: 1 κρούσμα.
Σρι Λάνκα: 1 κρούσμα.
Αυστραλία: 15 κρούσματα.
Καναδάς: 8 κρούσματα.
ΗΠΑ: 15 κρούσματα.
Γερμανία: 16 κρούσματα.
Γαλλία: 12 κρούσματα.
Ιταλία: 3 κρούσματα.
Ισπανία: 2 κρούσματα.
Βέλγιο: 1 κρούσμα.
Φινλανδία: 1 κρούσμα.
Σουηδία: 1 κρούσμα.
Ηνωμένο Βασίλειο: 9 κρούσματα.
Ρωσία: 2 κρούσματα.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 9 κρούσματα.
Αίγυπτος: 1 κρούσμα, το πρώτο στην Αφρική.
Image
Μεταδίδεται πιο εύκολα από όσο πιστευόταν αρχικά

Εν τω μεταξύ, επιστήμονες στην Κίνα που μελέτησαν δείγματα από τη μύτη και τον λαιμό 18 ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό ανακοίνωσαν ότι αυτός συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι συγγενείς του ιοί, υπονοώντας ότι ίσως να μεταδίδεται πιο εύκολα από όσο πιστευόταν αρχικά.
Σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο ιός ανιχνευόταν στον οργανισμό του ασθενή, αν και εκείνος δεν παρουσίαζε συμπτώματα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν επίσης να μεταδίδουν την ασθένεια.
Αν και προκαταρκτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη στη New England Journal of Medicine προσφέρουν νέα στοιχεία για το νέο κορωνοϊό, ο οποίος δεν μοιάζει με άλλους συγγενείς του κορωνοϊούς.
«Αν επιβεβαιωθούν (τα αποτελέσματα), θα είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο δρ. Gregory Poland, ένας ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic του Ρότσεστερ στη Μινεσότα, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.
Αντίθετα με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), που προκαλεί μολύνσεις στο κάτω αναπνευστικό οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία, ο covid-19 μοιάζει να προσβάλει τόσο το άνω όσο και το κάτω αναπνευστικό.
Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκαλεί πνευμονία, αλλά και να μεταδίδεται εύκολα, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.
Οι ερευνητές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας ερεύνησαν τα ποσοστά του κορωνοϊού σε 18 ασθενείς.
Ένας εξ αυτών, με μέτρια επίπεδα του ιού στη μύτη και τον λαιμό του, δεν εμφάνισε ποτέ συμπτώματα.
Μεταξύ των 17 ασθενών που παρουσίαζαν συμπτώματα, η ομάδα εντόπισε αυξημένα επίπεδα του ιού αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, κυρίως στη μύτη και τον λαιμό, κάτι που παρατηρείται κυρίως στη γρίπη και όχι στον SARS.  
Τα επίπεδα του ιού στον ασυμπτωματικό ασθενή ήταν παρόμοια με αυτά σε ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα, όπως πυρετός.
«Αυτό που μας λέει είναι ότι ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί από το άνω αναπνευστικό και ότι οι άνθρωποι που τον μεταδίδουν μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα», εξήγησε ο Poland.
 Οι ερευνητές δήλωσαν εξάλλου ότι τα ευρήματά τους έρχονται να προστεθούν στις αναφορές ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί στα αρχικά στάδια της μόλυνσης και υπονοούν ότι προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοσή του θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχε αποτέλεσμα στον SARS.
Image
Ήπιο το 80% των κρουσμάτων του κορωνοϊού  - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Στην εκτίμηση ότι περισσότερα από τέσσερα στα πέντε κρούσματα (πάνω από το 80%) του κορωνοϊού είναι σχετικά ήπια καταλήγει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ως σήμερα από Κινέζους επιστήμονες.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας και που μελέτησε τα 72.314 κρούσματα της νόσου που διαγνώσθηκαν στην Κίνα έως τις 11/2 καθώς και ασθενείς με τη λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα αλλά και ύποπτα περιστατικά, κατέληξαν στα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
- Σχεδόν το 81% των λοιμώξεων είναι ήπια και οι ασθενείς θα ανακάμψουν σχετικά εύκολα.
- Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι σοβαρά (πνευμονία, δύσπνοια κ.α.) και μόνο το 5% κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς (αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια).
- Το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ των ασθενών είναι 2,3%.
Στην επαρχία Χουμπέι, όπου είναι το επίκεντρο και έχει εκδηλωθεί το 94% των κρουσμάτων, η θνησιμότητα φθάνει το 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα είναι μόνο 0,4%.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (σχεδόν 15%) έχουν ασθενείς άνω των 80 ετών.
- Δεν έχουν υπάρξει καθόλου θάνατοι σε παιδιά έως εννέα ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θυμάτων σε ασθενείς έως 39 ετών (μόνο 0,2%).
- Το ποσοστό θανάτων αυξάνει σε 0,4% για τους ασθενείς 40-49 ετών, 1,3% για 50-59 ετών, 3,6% για 60 έως 69 ετών και 8% για 70 έως 79 ετών.
- Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πεθάνουν (2,8%) από ό,τι οι γυναίκες (1,7%).
- Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και στη συνέχεια όσοι έχουν διαβήτη, χρόνια πνευμονική πάθηση και υπέρταση.
 - Η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα δείχνει κορύφωση των συμπτωμάτων στις 23 έως 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια αργή μείωση, πιθανώς επειδή έχουν αποτέλεσμα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινεζικών αρχών.
Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η πτωτική τάση θα αναστραφεί.
Παράλληλα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι, μετά από κλινική δοκιμή σε 70 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκρινε για χρήση στην περίπτωση της νόσου COVID-19 το αντιικό φάρμακο favilavir (γνωστό προηγουμένως ως fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού.
Image
Μαζικές απολύσεις

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και 2009, περίπου 20 εκατ. Κινέζοι μετανάστες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Πεκίνο να ανακοινώσει ένα τεράστιο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που γρήγορα τόνωσε την ανάπτυξη, αλλά βάρυνε την οικονομία με χρέος.
Αλλά το 2002 και το 2003, η κινεζική οικονομία παρέμεινε σε στέρεες βάσεις παρά τον SARS.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργικό συμβούλιο δεσμεύθηκε να αποτρέψει τις απολύσεις μεγάλης κλίμακας, λέγοντας στις τοπικές κυβερνήσεις να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η απασχόληση, αξιοποιώντας κεφάλαια ασφάλισης ανέργων ή άλλους παρόμοιους πόρους.
Οι εταιρίες στον κινεζικό τομέα υπηρεσιών, από εστιατόρια και ξενοδοχεία έως καταστήματα, σινεμά και ταξιδιωτικά γραφεία, έχουν υποστεί το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων της επιδημίας, εκτός από τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις που ήταν μετά βίας κερδοφόρες, δήλωσαν οικονομολόγοι.
"Η κατάσταση με την απασχόληση είναι ΟΚ το πρώτο τρίμηνο αλλά, εάν ο ιός δεν τεθεί υπό έλεγχο έως τα τέλη Μαρτίου, τότε από το δεύτερο τρίμηνο θα δούμε πολλές απολύσεις", δήλωσε ο D. Wangh, αναλυτής στην Economist Intelligence Unit (EIU).
Οι απώλειες των θέσεων εργασίας μπορεί να φθάσουν έως τις 4,5 εκατ., προέβλεψε ο ίδιος.
Το 80% της απασχόλησης στα αστικά κέντρα αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Πριν από την επιδημία, η ανεργία είχε ήδη αυξηθεί, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 5,2% τον Δεκέμβριο συγκριτικά με 4,9% τον Απρίλιο του 2018 καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ επηρέασε τις εταιρίες.
Αρμόδιοι αξιωματούχοι παρουσίασαν μια σειρά μέτρων για να θωρακίσουν την οικονομία απέναντι στο αναμενόμενο πλήγμα του πρώτου τρίμηνου.
Οικονομολόγοι έχουν κατ’ επανάληψη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη καθώς ο ιός εξαπλώνεται.
Ο επενδυτικός οίκος Nomura αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3% το πρώτο τρίμηνο, από 3,8%, λόγω του χαμηλότερου ποσοστού επιστροφής στην εργασία ύστερα από τις παρατεταμένες αργίες για το κινεζικό νέο έτος και την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 6% το τέταρτο τρίμηνο ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 διαμορφώθηκε στο 6,1% --ο ασθενέστερος εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Η αυξανόμενη απώλεια θέσεων εργασίας μπορεί να πλήξει τα εισοδήματα και την κατανάλωση, μειώνοντας την πιθανότητα σημαντικής ανάκαμψης στην οικονομία μόλις ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας, σύμφωνα με οικονομολόγους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης