Τελευταία Νέα
Speculator

Κωδικός «rebranding ΧΑ» - Τι ειπώθηκε στη μυστική συνάντηση Γ.Zαββού με τους χρηματιστές

tags :
Κωδικός «rebranding ΧΑ» - Τι ειπώθηκε στη μυστική συνάντηση Γ.Zαββού με τους χρηματιστές
Τέσσερα αιτήματα από τους χρηματιστές για να βελτιωθεί το κλίμα στο χρηματιστήριο και να αυξηθεί ο αριθμός των επενδυτών
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες (20/2) μεταξύ των χρηματιστών και του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού, στην Αθηναϊκή Λέσχη.
Από την πλευρά το χρηματιστών ήταν μεταξύ άλλων ο Σπύρος Κυρίτσης, πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, πρώην πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, αλλά και οι γνωστοί χρηματιστές Δεπόλας, Χρυσοχοϊδης, Τζιάνο και Γαλλίκας.
Σκοπός των χρηματιστών ήταν να πείσουν τον υφυπουργό για τη βελτίωση του χρηματιστηριακού προϊόντος και να δοθούν κίνητρα, ώστε να αυξηθούν οι εισηγμένες, να σταματήσει το κύμα φυγής εταιρειών και να επιστρέψουν οι επενδυτές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Το Bankingnews πρόσφατα μετέφερε την άποψη στελεχών της αγοράς ότι οι επιλογές για τους μεγάλους ξένους στο ΧΑ είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα των στελεχών του ΧΑ και μελών του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστήριων Αθηνών είναι τέσσερα.
Πρώτον, να δοθούν κίνητρα ώστε να εισαχθούν νέες εταιρείες στο ΧΑ και να βελτιωθούν οι επενδυτικές επιλογές, αλλά και να σταματήσει η έξοδος των εταιρειών.
Ζήτησαν να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για όσες είναι εισηγμένες από το 24% που είναι σήμερα στο 20% προκειμένου να υπάρχει ένα κίνητρο για όσες εταιρείες είναι ή θέλουν να εισαχθούν, αφού θα βελτιώνονται απευθείας τα καθαρά τους κέρδη.
Για τους επενδυτές ζήτησαν το χαρτοφυλάκιο να συνδέεται με τον τρίτο πυλώνα του ασφαλιστικού και να αναγνωρίζεται ως αποταμιευτικός.
Σχετική έκθεση υπάρχει από ΙΟΒΕ, ΕΧΑΕ και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Το τρίτο θέμα που συζήτησαν είχε να κάνει με τη βελτίωση του ονόματος του ΧΑ και μία προσπάθεια να γίνει rebranding.
Συγκεκριμένα ζήτησαν να ξανανοίξει η αίθουσα της οδού Σοφοκλέους 10, όπου παλιά υπήρχε το floor και στέγαζε τους αντικρυστές, οι οποίες περνούσαν και από τα τερματικά που υπήρχαν εκεί εντολές αγοράς και πώλησης μετοχών.
Ωστόσο, ζητήθηκε να μη λειτουργεί ως αίθουσα συναλλαγών αλλά να στεγαστεί εκεί ο ΣΜΕΧΑ και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και να γίνονται εκεί οι παρουσιάσεις των εταιρειών.
Τέλος, επανέλαβαν ένα πάγιο αίτημα των χρηματιστών και αφορά τα κρατικά ομόλογα. Ζήτησαν να μην περνάνε από την Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) αλλά από την πλατφόρμα της ΕΧΑΕ και ζήτησαν να γίνει εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο ΧΑ, αλλά και της ΔΕΣΦΑ ή άλλων κρατικών εταιρειών, οι οποίες πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης