Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο κρίσιμα διοικητικά συμβούλια 25 και 27 Φεβρουαρίου που θα κρίνουν εάν οι τράπεζες στοχεύουν στο μέλλον ή είναι εγκλωβισμένες στο παρελθόν

Δύο κρίσιμα διοικητικά συμβούλια 25 και 27 Φεβρουαρίου που θα κρίνουν εάν οι τράπεζες στοχεύουν στο μέλλον ή είναι εγκλωβισμένες στο παρελθόν
Το μήνυμα των τραπεζών δεν θα εμπεριέχει εκπλήξεις, είναι κοινή πεποίθηση ευρύτερα του συστήματος ότι δεν θέλει εκκρεμότητες με το παρελθόν, η αγορά θέλει καθαρό μήνυμα.
Δύο κρίσιμα διοικητικά συμβούλια θα πραγματοποιηθούν την νέα εβδομάδα στις 25 Φεβρουαρίου της Εθνικής τράπεζας και 27 Φεβρουαρίου της τράπεζας Πειραιώς τα οποία θα κρίνουν εάν ο κλάδος κοιτάει αποφασιστικά στο μέλλον ή παραμένει εγκλωβισμένος στο παρελθόν.
Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής στις 25 Φεβρουαρίου θα αποφασίσει εάν η τράπεζα προχωρήσει σε εγκλήσεις για παλαιές υποθέσεις 4 ή 6 ετών.
Σήμερα 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί άτυπο διοικητικό συμβούλιο στην Εθνική τράπεζα όπου θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι για τις παλαιές υποθέσεις και με βάση ισχυρές ενδείξεις η Εθνική έχει αποφασίσει να κοιτάξει το μέλλον.
Το διοικητικό συμβούλιο σχεδόν καθολικά θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υποβληθούν εγκλήσεις – μηνύσεις και ότι η τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων.
Στο προπαρασκευαστικό διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν όλες οι υποθέσεις της Εθνικής αλλά και οι παρεμβάσεις που υπήρξαν από την διοίκηση της τράπεζας.
Στην πράξη δεν υπάρχει ανοικτή υπόθεση στην Εθνική τράπεζα και ο διευθύνων σύμβουλος αλλά και ο Πρόεδρος συγκλίνουν προς την κοινή θέση ότι η Εθνική πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο του παρελθόντος και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο που θα αφορά το μέλλον.
Να σημειωθεί ότι η στάση της Εθνικής είναι ορθολογική, στέλνει ένα υγιές μήνυμα στην αγορά και αποδεικνύει το αυτονόητο ότι κάθε τράπεζα έχει πάρει τα μέτρα της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της.
Στις 27 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Πειραιώς ώστε να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε εγκλήσεις.
Με βάση το ισχυρό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα όλες οι τράπεζες πήραν μια γενναία και σίγουρα σωστή απόφαση, να κλείσουν τις εκκρεμότητες με το παρελθόν και να κοιτάξουν απερίσπαστες το μέλλον.
Η Πειραιώς και το διοικητικό της συμβούλιο χωρίς καμία αμφιβολία θα κινηθεί με γνώμονα τα συμφέροντα της τράπεζας και του κλάδου.
Η απόφαση να κλείσει το κεφάλαιο παρελθόν και να στραφούν όλοι στο μέλλον αποτελεί καθολική θέση όλων των τραπεζών, της κυβέρνησης αλλά και των θεσμικών και εποπτικών παραγόντων.
Η Πειραιώς έχει δηλώσει ότι δεν έχει υποστεί οικονομική ζημία από παρελθούσες υποθέσεις και η δήλωση αυτή είναι απόδειξη ότι θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος εστιάζοντας στο μέλλον.
Γνωρίζουν όλοι ότι έχουν υπάρξει σοβαρότατες πρωτοβουλίες που έχουν διασφαλίσει τις τράπεζες σε πλείστες υποθέσεις οπότε το τραπεζικό σύστημα θα στείλει ένα κοινό μήνυμα, το παρελθόν έκλεισε.
Με την στάση τους αυτή οι ελληνικές τράπεζες γυρνούν σελίδα και εστιάζουν στις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, στην ανάπτυξη τους και στην κερδοφορία τους.
Το μήνυμα των τραπεζών δεν θα εμπεριέχει εκπλήξεις, είναι κοινή πεποίθηση ευρύτερα του συστήματος ότι δεν θέλει εκκρεμότητες με το παρελθόν, η αγορά θέλει καθαρό μήνυμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης