Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Στους 2.249 οι νεκροί, πάνω από 76 χιλ. τα κρούσματα - Φόβοι για «δεύτερη Ουχάν» στη Ν. Κορέα - Πανικός στην Ουκρανία

tags :
Κορωνοϊός: Στους 2.249 οι νεκροί, πάνω από 76 χιλ. τα κρούσματα - Φόβοι για «δεύτερη Ουχάν» στη Ν. Κορέα - Πανικός στην Ουκρανία
Ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και τις κλινικές όπου είχαν εισαχθεί ξεπέρασε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων
(upd) Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού εκτός Κίνας «χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση» καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει γρήγορα δράση, κυρίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση.
«Παρότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, εμείς ανησυχούμε για τον αριθμό των κρουσμάτων χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση, όπως το ιστορικό του ταξιδιού ή οι επαφές με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα", δήλωσε ο Α. Gebregiesus σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Την ώρα που μιλάμε, είμαστε ακόμη σε μια φάση όπου είναι δυνατόν να περιορίσουμε την επιδημία» αλλά «με ένα παράθυρο ευκαιρίας που αρχίζει να κλείνει», καθώς τα κρούσματα εκτός της Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται.
«Δεν πρέπει να κοιτάξουμε πίσω και να λυπηθούμε που δεν μπορέσαμε να επωφεληθούμε από την ευκαιρία που μας προσφέρεται», επέμεινε υπογραμμίζοντας τη σημασία να ληφθούν «κατάλληλα» μέτρα.
«Το παράθυρο ευκαιρίας για να περιοριστεί η επιδημία του κορωνοϊού αρχίζει να κλείνει και οι χώρες πρέπει να δράσουν γρήγορα, αν θέλουν να την ελέγξουν.
Όταν ρωτήθηκε εάν η επιδημία βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από τον Covid-19 που αναφέρθηκαν στο Ιράν και στον Λίβανο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει, συνεπώς πρέπει να δράσουμε γρήγορα πριν κλείσει εντελώς».
«Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε ο Gebregiesus.
«Εάν δράσουμε σωστά, μπορούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε σοβαρή κρίση, αλλά εάν δεν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, τότε θα έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν θέλησε να διευκρινίσει περισσότερο ποια πρέπει να είναι τα μέτρα που οι χώρες πρέπει να πάρουν ή να μην πάρουν, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί κάθε κατάσταση λεπτομερώς.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Κίνα, ο Gebregiesus είπε ότι η διεθνής ομάδα ειδικών υπό τον ΠΟΥ μετέβη στο Πεκίνο, στην Σιτσουάν και στην Γκουανγκντόνγκ, και αύριο θα μεταβεί στην Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.
Σε 2.247 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού, με την ανησυχία ειδικά στη Νότια Κορέα να εντείνεται, καθώς παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα, η παραπληροφόρηση σχετικά με την εξάπλωση του ιού, οδηγεί σε πανικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Ουκρανία.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, με τις αγορές να βρίσκονται σε αναταραχή, καθώς είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι συνέπειες.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 2.236, αυξημένος κατά 118 από την προηγουμένη ημέρα.
Η συντριπτική πλειονότητα — οι 115 — μεταξύ των θανάτων που αναφέρθηκαν το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν στη Χουμπέι.
Στην Ουχάν, την εστία της επιδημίας, υπέκυψαν 99 ασθενείς.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα των κινεζικών υγειονομικών αρχών, καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα χθες 889 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός αρκετά υψηλότερος από τα 394 κρούσματα που είχαν επαληθευτεί την προηγουμένη.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, σε 75.465 μέχρι σήμερα.
Πάντως ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και τις κλινικές όπου είχαν εισαχθεί ξεπέρασε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, για τρίτη συναπτή ημέρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας: 2.109 ασθενείς βγήκαν από τα νοσοκομεία χθες, αριθμός πολύ υψηλότερος από τα 889 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Πέμπτης.
Συνολικά, 18.264 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό αποθεραπεύθηκαν ως χθες τα μεσάνυχτα.
Πάντως, η επαρχιακή επιτροπή υγείας στη Χουμπέι προσέθεσε 220 νέα κρούσματα στον απολογισμό που δημοσιοποίησε νωρίτερα σήμερα, κάνοντας πλέον λόγο για 631 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αντί 411 που καταμετρούσε, εξηγώντας πως πρόκειται για φυλακισμένους που δεν είχαν ληφθεί υπόψη στα στοιχεία που δόθηκαν αρχικά.
Κατά την επιτροπή, πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην επαρχία ως τα μεσάνυχτα της 20ής Φεβρουαρίου ανέρχεται σε 62.662.
Αυτό σημαίνει — αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από την ίδια — ότι ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα από την Εθνική Επιτροπή Υγείας, θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, σε 1.109, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ως σήμερα θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε 75.865.
Συνολικά πάντως τα κρούσματα ανέρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο σε 76.806, με τον Λίβανο να ανακοινώνει το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα.


 
Image

Συναγερμός στη Ν. Κορέα για τον κορωνοϊό - Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων - Ανησυχία για «δεύτερη Ουχάν»


Έντονη είναι η ανησυχία στη Νότια Κορέα για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι κατέγραψε νέα κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με μια χριστιανική αίρεση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα σε 204.
Τριάντα εννέα νέα κρούσματα συνδέονται με την «Εκκλησία Σιντσεοντζί του Χριστού» στην πόλη Ντεγκού, την τέταρτη μεγαλύτερη της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Συνολικά 80 πιστοί της εκκλησίας έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής θετικοί στον covid-19.
Μία 61χρονη γυναίκα, μέλος της αίρεσης η οποία αγνοούσε ότι είχε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, τους μετέδωσε την ασθένεια.
Ο δήμαρχος της Ντεγκού, που μετρά 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σπίτια τους, ενώ οι στρατιώτες της Νότιας Κορέας έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στους στρατώνες τους καθώς πολλοί έχουν βρεθεί θετικοί στον covid-19.
Και η διοίκηση του αμερικανικού στρατού που σταθμεύει στην Ντεγκού, συνολικά 10.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε μέτρα περιορισμού.
Η «Εκκλησία Σιντσεοντζί» ιδρύθηκε το 1984 και είναι μία αίρεση η οποία πιστεύει ότι ο ιδρυτής της Λι Μαν-χι θα μεταφέρει 144.000 πιστούς της στον παράδεισο μετά την Ημέρα της Κρίσης.
Οι αρχές της Ντεγκού εκτιμούν ότι 1.001 πιστοί ίσως να ήταν παρόντες στη λειτουργία στην οποία συμμετείχε η 61χρονη γυναίκα.
Από την πλευρά του ο ιδρυτής της αίρεσης χαρακτήρισε την επιδημία «έργο του διαβόλου» και δοκιμασία για την πίστη των ακολούθων του.

Αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τα κρούσματα της Τετάρτης (19/2) στην Κίνα

Οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που είχαν ανακοινωθεί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, σε 775 από 349 που είχε ανακοινώσει πριν.
Νωρίτερα οι αρχές της επαρχίας ανακοίνωσαν ότι θα προσθέσουν εκ νέου μερικά κρούσματα στην καταμέτρηση των στοιχείων για τη νόσο, αφότου προσάρμοσαν τη μεθοδολογία τους για να υπολογίζουν μόνο κρούσματα που είχαν ανιχνευτεί με γενετικά τεστ και όχι με σπινθηρογραφήματα.
Στη συνέχεια αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν κρούσματα που είχαν ήδη υπολογιστεί.
Η προηγούμενη καταμέτρηση των 349 κρουσμάτων ήταν η χαμηλότερη από τότε που εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στις 25 Ιανουαρίου.
Ο γραμματέας του κόμματος στην Χουμπέι, Ying Yong έδωσε σήμερα (21/2) εντολή να προστεθούν εκ νέου τα κρούσματα στην καταμέτρηση και είπε ότι οποιοσδήποτε τα αφαίρεσε, θα θεωρηθεί υπεύθυνος.

Πανικός στην Ουκρανία λόγω παραπληροφόρησης

Στον «πόλεμο της παραπληροφόρησης» επέρριψε την ευθύνη για την εξάπλωση του πανικού σχετικά με τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Oleksiy Honcharuk, μια μέρα μετά τις συγκρούσεις έξω από σανατόριο.
Oι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή των ψεύτικων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται εξ ονόματος του υπουργείου Υγείας και αναφέρουν ψευδώς ότι έχουν επιβεβαιωθεί περιπτώσεις κορωναϊού στην Ουκρανία.
Χθες, κάτοικοι της επαρχιακής πόλης Νόβι Σάντζαρι στην Ουκρανία, αντέδρασαν βίαια εναντίον Κινέζων που μεταφέρθηκαν σε σανατόριο της πόλης με την υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.
Οι Κινέζοι, κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι, στην οποία ξέσπασε ο ιός, θα παραμείνουν στην πόλη 14 ημέρες και θα βρίσκονται σε καραντίνα για λόγους ασφαλείας.
Η Ουκρανή υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα μπει σε καραντίνα μαζί με τους 72 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από την κινεζική πόλη Ουχάν.
"Πήρα την απόφαση να τεθώ υπό παρακολούθηση μαζί με τους ανθρώπους αυτούς. Θα περάσω τις 14 προσεχείς ημέρες μαζί τους, στο ίδιο κτίριο και υπό τις ίδιες συνθήκες. Ελπίζω ότι η παρουσία μου θα ηρεμήσει αυτούς στο Νόβι Σαντζάρι και στην υπόλοιπη χώρα", γράφει η υπουργός Ζοριάνα Σκαλέτσκα σε μήνυμα που ανήρτησε στο Facebook κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.
Η υπουργός προσθέτει ότι συγκλονίστηκε από "τον πανικό και την απόρριψη, την αρνητικότητα και τις επιθέσεις" προς τους ανθρώπους αυτούς που θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στο Νόβι Σαντζάρι.

Τέσσερις νεκροί στο Ιράν - Ανησυχία σε Ιράκ, Κουβέιτ

Την ίδια στιγμή, σε τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί στο Ιράν, όπου οι αρχές επιβεβαίωσαν 13 νέα κρούσματα.
Πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ιράν ανέρχονται σε 18.
Η αύξηση των κρουσμάτων στο Ιράν προκαλεί ανησυχία σε Ιράκ και Κουβέιτ και για αυτό το λόγο οι δύο χώρες αποφάσισαν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σημαντικά τις μετακινήσεις προς και από το Ιράν.
Η ανησυχία τους είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς από τα 18 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο Ιράν τα περισσότερα είναι στην Κομ, μια πόλη 150 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη, η οποία θεωρείται ιερή και έχει μεγάλη σημασία για τους σιίτες, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων του Ιράκ, και έχουν παρουσία και στο Κουβέιτ.
Το Ιράκ, αν και δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα του κορωνοϊού στο έδαφός του, αποφάσισε να απαγορεύσει στους πολίτες του να μεταβαίνουν στο Ιράν και σε όποιον προέρχεται από το Ιράν να εισέρχεται στη χώρα, με εξαίρεση τους Ιρακινούς πολίτες που θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών.
Την ίδια στιγμή και το Κουβέιτ ανέστειλε επίσης μέχρι νεοτέρας τη μετακίνηση επιβατών από και προς το Ιράν, ενώ ανακοίνωσε ότι συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Κομ.

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Αρνητικός αντίκτυπος κατά 0,1% στη γαλλική οικονομία λόγω κορωνοϊού

Η επιδημία του κοροναϊού θα έχει αρνητικό αντίκτυπο κατά 0,1% στην ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, ο οποίος τόνισε ότι η Γαλλία πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία και τον φαρμακευτικό κλάδο.

Ο κορωνοϊός... έξω από την πόρτα της Ελλάδας - Στα έξι τα κρούσματα στην Ιταλία

Σε έξι ανέρχονται τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη Λομβαρδία, όπως έκαναν γνωστό οι ιταλικές αρχές.
Πέντε άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση ενώ ένας εκτός ασθενής παρουσιάζει ελαφρότερα συμπτώματα. Βρίσκονται όλοι τους σε απομόνωση.
Πρόκειται να υποβληθούν άμεσα σε εξετάσεις περίπου άλλα 250 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της πόλης Λόντι, όπου ζούνε οι ιταλοί πολίτες που μολύνθηκαν με τον ιό. Κανένας απ' αυτούς δεν έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Η επιδημία του κορωνοϊού στο επίκεντρο της G20 – Στο χείλος της ύφεσης Ιαπωνία, Σιγκαπούρη

Η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία ξέσπασε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και εξακολουθεί να μαίνεται έως σήμερα κυρίως στην Κίνα αλλά και στις γειτονικές της χώρας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου της G20, οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 22 – 23 Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία.
Η επιδημία προκαλεί ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει όχι μόνο στην παγκόσμια υγεία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Ιαπωνία και Σιγκαπούρη βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης, ενώ μεγάλες ανησυχίες διατυπώνονται και για την οικονομία της Νότιας Κορέας, εκεί όπου πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της.
Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε σήμερα 21/2 ότι οι εξαγωγές της προς την Κίνα υποχώρησαν τις πρώτες 20 ημέρες του Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή, έχει τεθεί σε καραντίνα η Daegu, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ν. Κορέας, καθώς δεκάδες άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, η κυβέρνηση του Τόκιο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην ακύρωση ή στην αναβολή μεγάλων εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους για τις επόμενες τρεις εβδομάδες ενώ στο Χόνγκ Κόνγκ αστυνομικοί τέθηκαν σε καραντίνα ύστερα από την επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων.
Πάντως και ενώ όλα είναι έτοιμα για τη σύνοδο της G20, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κανείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Στα τέλη Απριλίου οι κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου

Τη θέση ότι το πρώτο εμβόλιο για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.247 ανθρώπους στην Κίνα και διεθνώς θα αρχίσει να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές περί τα τέλη του Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Xu Nanping .
Ο Xu την αναγγελία αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Εξάλλου ο Zhou Qi, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι εταιρείες που έχουν ξαναρχίσει να λειτουργούν οφείλουν να εξασφαλίζουν σωστό εξαερισμό των χώρων εργασίας και να φροντίζουν να υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης