Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Συσσώρευση στην συσσώρευση και ατονία

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Συσσώρευση στην συσσώρευση και ατονία
Δεν συμμεριζόμαστε την άκρατη αισιοδοξία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα κυρίως στην αγορά κρατικών ομολόγων
Η ατονία και η αδυναμία των τελευταίων ημερών, συνεχίστηκε και χθες (20/2) στο Ελληνικό χρηματιστήριο.
Η προσπάθεια μείωσης των απωλειών στέφτηκε με μερική επιτυχία και σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αποχή ξένων κεφαλαίων, αλλά και την διατήρηση χαμηλών τζίρων, συνεχίζει να προβληματίζει τους εμπλεκόμενους στην αγορά.
Οι Ξένες αγορές παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά την αρνητική επίδραση στην Παγκόσμια οικονομία και σε διαφορετικούς κλάδους δραστηριότητας, που έχει η εξάπλωση του νέου ιού (corona virus).
Αυτό όμως δεν έχει βοηθήσει την Ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία συνεχίζει να δείχνει σημάδια αδυναμίας.
Πέντε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, ( ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΕΥΡΩΒ) συγκεντρώσαν το 62% του τζίρου.
Ειδικά ο ΟΤΕ (20% του τζίρου) με τα βελτιωμένα σε ετήσια βάση αποτελέσματα και ο ΟΠΑΠ (14,5% του τζίρου) συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στην τεχνική υποστήριξη της αγοράς, λόγω και της μεγάλης συμμετοχής τους στον ΓΔ και στο FTSE25.
Επιπλέον αναφοράς χρήζουν τα σημερινά πακέτα στον τίτλο (5,5 εκ. ευρώ) μαζί με το πακέτο της ΕΧΑΕ (2,8 εκ. ευρώ).
Η καθαρή αρνητική σχέση ανοδικών(47) / καθοδικών(64) τίτλων, αντικατοπτρίζει την συνολική εικόνα της συνεδρίασης και τις επιφυλάξεις των εμπλεκομένων μερών..
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στην ζώνη των 910-907 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 882, 875 και 862 μονάδες.
Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 925-930 μονάδων, με τα επόμενα εμπόδια να εμφανίζονται στις 950 και 970 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο ΚΜΟ expo 50ημ. εντοπίζεται στις 912,76 μον. ενώ των 200 ημερών στις 859,54 μον.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 2280-2270 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2264, 2243, 2235 και 2220 μονάδες.
Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 2325, 2344 και 2370 μονάδων. Εφιστούμε την προσοχή στο επίπεδό των 2260 μονάδων που πρέπει να κρατηθεί απαραβίαστο σε ημερήσιο κλείσιμο, καθώς και στο γεγονός ότι ο ΚΜΟ expo 50 ημερών εντοπίζεται στις 2285,32 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχός 200 ημερών ΚΜΟ expo( 2160,04) απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα.
Συμπερασματικά η εικόνα της αγοράς παραμένει ίδια με αυτή των τελευταίων 15 ημερών, συσσωρεύοντας στο εύρος 900-930 για τον ΓΔ και 2250-2330 για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Συνεχίζεται έτσι η κουραστική διαδικασία συσσώρευσης.
Όμως οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και κυρίως η κακή τεχνική εικόνα σε δεικτοβαρείς μετοχές (ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΤΙΤC) και τράπεζες, συνηγορούν στην στάση αναμονής, αυξάνοντας την νευρικότητα.
Το θετικό είναι ότι δεν έχει χαλάσει ακόμα η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς. Όμως οι συσσωρεύσεις δεν κρατούν για πάντα.
Η κατεύθυνση διάσπασης της τρέχουσας συσσώρευσης θα ξεδιαλύνει σύντομα το ομιχλώδες σκηνικό της αγοράς.
Αν και παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις ,εξωστρέφεια και αναπτυξιακές προοπτικές, διατηρούμε σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας, γιατί ή Εκθετικοί Κινητοί μέσοι όροι 25 και 50 ημερών έχουν αρχίσει να πλησιάζουν επικίνδυνα μεταξύ τους στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες..
Δεν συμμεριζόμαστε την άκρατη αισιοδοξία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα κυρίως στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Εκτιμούμε ότι η δυσκολία εφαρμογής δύσκολων πολιτικών, οικονομικών και γεωπολιτικών αποφάσεων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, που στην παρούσα φάση υποεκτιμούνται.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

BREAKING NEWS