Γεωτρήσεις από ENI, Total στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ τον Απρίλιο

Γεωτρήσεις από ENI, Total στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ τον Απρίλιο
Θα ακολουθήσουν γεωτρήσεις και από αμερικάνικες εταιρείες είπε ο υπ.Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης
Τη θέση ότι εντός του ερχόμενου Απριλίου η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ και η γαλλική TOTAL θα αρχίσουν γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ διατύπωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπης την ώρα πάντως που η Άγκυρα εμμένει στις προκλήσεις και στις απειλές, διαμηνύοντας πως τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα της.
Σε δηλώσεις του στο Euronews ο κ.Λακκοτρύπης είπε πως την επόμενη περίοδο θα είναι έντονη η κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέροντας πως σε γεωτρήσεις θα προχωρήσουν και αμερικανικές εταιρείες και επισημαίνοντας πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου εφαρμόζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
«Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών. Αλλά πρέπει να πω ότι παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά και βεβαίως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν πολύ σύντομα από την γαλλοιταλική κοινοπραξία Total και ENI.
Αυτό το πρόγραμμα θα το ακολουθήσει και πρόγραμμα από αμερικανικές εταιρείες, από την Exxon και την Qatar Petroleum» υποστήριξε ο κ.Λακκοτρύπης.
Σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου για την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με το Ισραήλ μετά από την υπογραφή των σχετικών τουρκολιβυκών μνημονίων, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου τόνισε ότι μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.
Σχολιάζοντας αμερικανικά δημοσιεύματα που συνδέουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το αμερικανικό Κογκρέσο με τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS