Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΒΕΠ: Μόλις στο 5,1% των ελληνικών εξαγωγών, το ελληνο-κινεζικό εμπόριο

ΕΒΕΠ: Μόλις στο 5,1% των ελληνικών εξαγωγών, το ελληνο-κινεζικό εμπόριο
Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν την κυριότερη κατηγορία ελληνικών προϊόντων που εξάγεται στην Κίνα
Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις διανύουν μία νέα, δυναμική περίοδο, όπως αποδεικνύει και ο μεγάλος αριθμός εκατέρωθεν επισήμων επισκέψεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, οι οποίες οδήγησαν στην δημιουργία σταθερών διαύλων επικοινωνίας και την διαμόρφωση κοινής προσέγγισης σε σειρά ζητημάτων.
Παρ' όλα αυτά, ο όγκος του ελληνο-κινεζικού εμπορίου (4,5 δισ. ευρώ) αντιστοιχεί σε μόλις 5,1% του συνόλου του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται, τόσο στις πραγματικές δυνατότητες, όσο και στο εξαιρετικό επίπεδο των γενικότερων σχέσεων των δύο χωρών.
«Είναι προφανές ότι, παρά τις προσωρινά αντίξοες συνθήκες ελέω Covid-19, πρέπει να καταβληθούν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες, ώστε οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτυχθούν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό» όπως σημειώνει σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Κίνας το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν την κυριότερη κατηγορία ελληνικών προϊόντων που εξάγεται στην Κίνα.
Μάλιστα, η αξία των συναφών εξαγωγών σχεδόν τετραπλασιάστηκε, σε 443,9 εκατ. ευρώ, από 114,3 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 50% περίπου του συνόλου των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.
Έπονται οι εξαγωγές μαρμάρου, το οποίο αποτελεί το βασικό ελληνικό προϊόν που εξάγεται στην Κίνα, με την αξία των εξαγωγών να παρουσιάζουν αύξηση (11%), και μα διαμορφώνονται σε 247,1 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 27% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα.
Ακολουθούν οι εξαγωγές βάμβακος (~4,6% επί του συνόλου, 41,2 εκατ. ευρώ), η αξία των οποίων υπερτετραπλασιάζεται, μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων πολύτιμων μετάλλων (~3,3% του συνόλου, 29,9 εκατ. ευρώ), η αξία των οποίων υπερ-πενταπλασιάζεται, και φαρμάκων (~2,3% επί του συνόλου, 20,8 εκατ. ευρώ), η αξία των οποίων υπερ-τριπλασιάζεται, σε σχέση με το 2017.
Αντίστοιχα, παρά την ελαφρά κάμψη που παρατηρήθηκε το 2017, οπότε και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ, οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στη χώρα μας ακολουθούν επίσης ανοδική πορεία.
Το 2019 παρουσίασαν αύξηση 33%, και διαμορφώθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας, επίσης, ιστορικό υψηλό.

Εισαγωγές από Κίνα

Στον αντίποδα, τα κυριότερα κινεζικά προϊόντα που εξήχθησαν στην χώρα μας, πέρυσι ήταν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μέρη αυτών (16% του συνόλου, 578,9 εκατ. ευρώ), ελάσματα αργιλίου (5% του συνόλου, 164,9 εκατ. ευρώ), πλοία (4% του συνόλου, 148,0 εκατ. ευρώ), συσκευές ενσύρματης τηλεφωνίας (4% του συνόλου, 145,9 εκατ. ευρώ) και συσκευές κλιματισμού (3% του συνόλου, 105,3 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών σχεδόν διπλασιάζεται, με αύξηση 90,9%, σε σχέση με το 2017, ενώ εκείνη των ελληνικών εισαγωγών κινεζικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 32,6%.
Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, καταγράφεται διεύρυνση του διμερούς εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας, κατά 20,3%, μετά τη συρρίκνωσή του το 2017 κατά 12,3%.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης