Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 1,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2020 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις

Ευρωζώνη: Στο 1,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2020 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1%
Οριακή επιτάχυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (21/2) στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 1,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 1,3% τον προηγούμενο μήνα.
Οι τιμές τροφίμων, ποτών και καπνού κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του 2,1% ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση για τις τιμές στον τομέα της ενέργειας, και συγκεκριμένα στο 1,9%.
Εάν εξαιρεθούν οι παραπάνω τομείς, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβεβαιώνοντας επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του 1,5% ενώ οι τιμές μη ενεργειακών αγαθών κατέγραψαν ήπια αύξηση 0,3%.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1%, έναντι μηνιαίας ανόδου 0,3% τον Δεκέμβριο του 2019.
Όσον αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας οριακή επιτάχυνση σε σχέση με το 1,6% του Δεκεμβρίου.
Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά ανόδου του πληωθρσιμού καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (4,7%), τη Ρουμανία (3,9%), την Τσεχία και την Πολωνία (αμφότερες στο 3,8%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης