Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ακρίδες ρημάζουν την ανατολική Αφρική - Κίνδυνος για λιμό

tags :
Οι ακρίδες ρημάζουν την ανατολική Αφρική - Κίνδυνος για λιμό
Ήδη το 60% του πληθυσμού στο Νότιο Σουδάν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τροφικής ανεπάρκειας καθώς δεν έχει σταθερή πρόσβαση σε τροφή
Στα πρόθυρα του λιμού κινδυνεύει να βρεθεί η ανατολική Αφρική, αν τα τεράστια σμήνη ακρίδων που σαρώνουν καλλιέργειες και βοσκοτόπια δεν ελεγχθούν.
Όπως σημείωσε ο Dominique Burgeon, επικεφαλής του τμήματος έκτακτων περιστατικών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), η καταστροφή των πηγών από όπου οι ντόπιοι αντλούν το εισόδημα και την τροφή τους μπορεί να προκαλέσει επισιτιστική κρίση.
 Μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται είναι οι Αιθιοπία, Σομαλία, Κένυα, Τανζανία και Ουγκάντα.
Ήδη, οι προσπάθειες ελέγχου του αριθμού των ακρίδων δεν έχουν τελεσφορήσει.
Οι εναέριοι ψεκασμοί με παρασιτοκτόνα θεωρούνται ως η πιο αποτελεσματική λύση στη μάχη κατά των ακρίδων, ωστόσο οι χώρες της περιοχής δεν έχουν τους κατάλληλους πόρους.
Πλέον οι αριθμοί των ακριδών ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια και υπάρχουν φόβοι ότι μετά την εισβολή στο Νότιο Σουδάν θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screenshot-2020-02-19-17.03.45-1024x537.png?itok=K4w_bFpn

Τώρα οι ντόπιοι ζουν με το φόβο πως οι ακρίδες θα πολλαπλασιαστούν περαιτέρω.
Οι ακρίδες της ερήμου μπορούν να ταξιδεύουν 150 χιλιόμετρα την ημέρα και να τρώνε πρασινάδα ίση με το βάρος τους.
Αυτό σημαίνει ότι ένα σμήνος μεγέθους ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου μπορεί να καταναλώσει όση τροφή χρειάζονται 35.000 άνθρωποι ημερησίως, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Η αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ τονίζει πως τα έντομα αναπαράγονται σε τέτοιους ρυθμούς που έως τον Ιούνιο ο αριθμός τους θα είναι 500 φορές μεγαλύτερος.
Ο ΟΗΕ έχει καλέσει τη διεθνή κοινότητα να παράσχει κονδύλι περίπου 76 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των ψεκασμών με εντομοκτόνο των πληγεισών περιοχών.
«Αν δεν γίνει αυτό, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και τότε θα πρέπει να παρέχουμε τεράστια επισιστική βοήθεια καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου» εξηγεί ο Burgeon.
Η επιδρομή ακρίδων είναι η χειρότερη των τελευταίων 70 χρόνων στην Κένυα - και 25 σε Σομαλία και Αιθιοπία.
Η Σομαλία έχει ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.
Ήδη το 60% του πληθυσμού στο Νότιο Σουδάν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τροφικής ανεπάρκειας καθώς δεν έχει σταθερή πρόσβαση σε τροφή εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου, της ξηρασίας και των πλημμυρών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης