Επενδυτικό ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ Υποδομών - Εννέα προσφορές - Το προφίλ των επενδυτών

Επενδυτικό ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ Υποδομών  - Εννέα προσφορές - Το προφίλ των επενδυτών
ΤΑΙΠΕΔ: Εννέα προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
Ολοκληρώθηκε σήμερα (21/2) η διαδικασία υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε.» στο πλαίσιο της από κοινού πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ).
Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα εννέα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
1.    ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS  SAS
2.    CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED
3.    EP INVESTMENT ADVISORS
4.    FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
5.    ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP
6.    ITALGAS SpA
7.    KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
8.    MAQOUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
9.    ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. θα δημιουργηθεί μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών της ΔΕΠΑ Α.Ε.
Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η εταιρεία ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Α.Ε.. Κατόπιν της μερικής διάσπασης, οι δύο μέτοχοι θα κατέχουν τα ανάλογα ποσοστά στη ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. (65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% η εταιρεία ΕΛΠΕ) και ενεργούν από κοινού ως πωλητές.
Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

Χατζηδάκης - Θωμάς: Μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών

«Η μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση κινείται στο σωστό δρόμο και δημιουργεί προϋποθέσεις για να έρθουν κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα.
Η συστηματική προετοιμασία από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά, το ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, είχε ουσιαστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια.
Συνεχίζουμε μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Προχωράμε έξι ακόμα αποκρατικοποιήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ ότι εννέα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, τόνισε: «Η υψηλή συμμετοχή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της χώρας -όπως αυτό αποτυπώθηκε στο ΕΣΕΚ-, βασική παράμετρος του οποίου είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
Εκτιμούμε ότι η συμμετοχή και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα οδηγήσει στο κατάλληλο τίμημα, ώστε να υλοποιηθούν γρήγορα οι απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, με ασφαλή τρόπο και εντός του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, όπως έχει καθοριστεί από τη ΡΑΕ».
Το πιθανό τίμημα

Σύμφωνα με πληροφορίες του worldenergynews.gr, τα ΕΛΠΕ δείχνουν να εκτιμούν το τίμημα για την πώληση του 100% της εταιρείας στα 700-850 εκατ. ευρώ, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τη έκτακτη γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε ότι από τα 350 εκατομμύρια ευρώ που είναι το ύψος της επένδυσης του Ομίλου στη ΔΕΠΑ, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, κατά την εκκαθάριση μετά τον διαχωρισμό των δύο εταιρειών αναμένεται τα 250-300 εκατομμύρια να επιμερισθούν στον κλάδο των υποδομών της ΔΕΠΑ, και τα υπόλοιπα 50-100 εκατομμύρια στην εμπορία.
Βέβαια, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ έσπευσε να συμπληρώσει πως τα ανωτέρω νούμερα αποτελούν μία πρόχειρη εκτίμηση, τη στιγμή μάλιστα που για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα πραγματοποιηθούν δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, μία από το ΤΑΙΠΕΔ και μία από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πάντως, δίνουν μία εικόνα για το ύψος στο οποίο οριοθετεί ο Όμιλος τον πήχυ για τον διαγωνισμό, αφού με δεδομένο ότι τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών, η αναγωγή των 250-300 εκατ. στο 100% των μετοχών της εταιρείας «μεταφράζεται» σε ένα ποσό της τάξεως των 700-850 εκατομμυρίων.
Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα υπαχθεί το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), το 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ).

Μοντέλο ΔΕΣΦΑ για τα έσοδα των ΕΛΠΕ

Με τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, τα ΕΛΠΕ ενέκριναν τα Μνημόνια Επιχειρηματικής Συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών, το σχετικό MoU προβλέπει ότι τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν ως πωλητής μαζί με το Ταμείο στην ιδιωτικοποίηση, κάτι που σημαίνει ότι θα εκχωρηθεί το 100% της εταιρείας.
Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το MoU αποτυπώνει τη δυνατότητα του Ομίλου να αποχωρήσει πλήρως από την εταιρεία, στο ενδεχόμενο που δεν πλειοδοτήσει για την απόκτηση του υπόλοιπου 65% ή δεν υποβάλλει προσφορά για την εξαγορά του μεριδίου του Δημοσίου. Σε αυτή την περίπτωση, τα ΕΛΠΕ μπορούν να ενεργοποιήσουν option που θα υποχρεώνει τον πλειοδότη να εξαγοράσει το μερίδιό τους στην εταιρεία (35%). Για την εξαγορά, θα καταβληθεί ποσό 10% χαμηλότερο από το τίμημα που θα προσφέρει ο Προτιμητέος Επενδυτής για τις πωλούμενες μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, όπως έγραψε χθες το Worldenergynews, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε επίσης πως τα έσοδα του Ομίλου από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα κατανεμηθούν με τον ίδιο τρόπο με την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Κάτι που σημαίνει πως περίπου το 50% θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού του Ομίλου, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποδοθεί ως μέρισμα στους μετόχους.

Τοι προφίλ των επενδυτών

Η Antin είναι ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο επικεντρωμένο στις επενδύσεις υποδομών, με συνολική αξία κεφαλαίων περί τα. €6,6 δισ.
Η εταιρεία έχει επενδυτική εμπειρία σε διάφορους τομείς, όπως ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και κοινωνικές υποδομές.
Η επενδυτική στρατηγική της Antin στοχεύει στην απόκτηση πλειοψηφικών θέσεων στις επενδύσεις της και στην ενεργή διαχείριση των επενδύσεών της σε ανθεκτικές επιχειρήσεις με δυνατότητες ανάπτυξης.
Η China Resources Gas Group είναι ο κορυφαίος όμιλος επιχειρήσεων φυσικού αερίου στην Κίνα. Ασχολείται κυρίως με την διανομή φυσικού αερίου σε πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της διανομής αερίου μέσω δικτύου και την λειτουργία σταθμών ανεφοδιασμού φυσικού αερίου.
Οι δραστηριότητές της εντοπίζονται σε στρατηγικές τοποθεσίες της Κίνας, οι οποίες είναι πιο αναπτυγμένες οικονομικά, περισσότερο πυκνοκατοικημένες και με πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η EPH είναι ένας διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.
Η EPH είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ενεργειακών επενδύσεων που εκτείνεται στο πλήρες φάσμα του κλάδου που κυμαίνεται από υψηλής αποδοτικότητας συνδυασμένη παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφορά φυσικού αερίου, αποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.
Η First State Investments είναι διεθνής διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Αυστραλία, ο οποίος επικεντρώνεται στην παροχή μακροπρόθεσμων επενδυτικών υπηρεσιών.
Η εταιρεία έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους $160,6 δισ. για λογαριασμό πελατών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, διανομείς χονδρικής και πλατφόρμες υπηρεσιών, χρηματοοικονομικούς συμβούλους και πελάτες αυτών.
Η First State Investments επενδύει σε μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, περιουσιακά στοιχεία πολλαπλών κλάδων και ακίνητη περιουσία.
Η First State Investments συμμετέχει την δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Η I Squared Capital είναι διεθνής εταιρεία ανεξάρτητης διαχείρισης επενδύσεων που εστιάζει στην ενέργεια, τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.
Τα δύο παγκόσμια κεφάλαια επενδύσεων υποδομών της I Squared έχουν μέγεθος $3 δισ. και 7 δισ. αντίστοιχα.
Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016.
Η Italgas διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.
Η KKR είναι διεθνής εταιρεία επενδύσεων με $206 δισ. περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, από τα οποία $11.9 δισ. είναι επενδεδυμένα σε υποδομές.
Η KKR διαχειρίζεται επενδύσεις σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, της ενέργειας, των υποδομών, των ακινήτων και των πιστώσεων, με στρατηγικούς εταίρους που διαχειρίζονται hedge funds.
H Macquarie είναι ένας από τους 50 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, η οποία που επενδύει σε υποδομές, ακίνητα, γεωργία, μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, ιδιωτικές πιστώσεις, ρευστά διαθέσιμα και περιουσιακά στοιχεία πολλαπλών κλάδων. Η MIRA επενδύει σε υποδομές τα τελευταία 25 χρόνια και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους $129 δισ.
Η SINO-CEEF ιδρύθηκε το 2016.
Είναι εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που εστιάζει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, την ευρύτερη ευρωπαϊκή ήπειρο και άλλες γεωγραφικές περιοχές που σχετίζονται με την πρωτοβουλία «One Belt, One Road», της οποίας στόχος είναι να αποτελέσει το μέσο σύνδεσης Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου.
Η εταιρεία τοποθετεί κεφάλαια σε επενδύσεις σχετικές με όλα τα καταναλωτικά αγαθά, την βιομηχανική κατασκευή και τα περιουσιακά στοιχεία υποδομών, οι οποίες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά και σαφή προσανατολισμό στην στρατηγική της Κίνας.

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS