Σύμφωνο πολιτικής σταθερότητας ανάμεσα σε Die Linke, SPD, CDU και FDP για την Θουριγγία

Σύμφωνο πολιτικής σταθερότητας ανάμεσα σε Die Linke, SPD, CDU και FDP για την Θουριγγία
Επιδιώκεται η απομόνωση του ακροδεξιού AfD
Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Πράσινοι κατέληξαν σε ένα «Σύμφωνο πολιτικής Σταθερότητας» για τον τερματισμό της κυβερνητικής κρίσης.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να μην έχει σημασία στις πολιτικές αποφάσεις του κρατιδίου η ψήφος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όπως μεταδίδει το dpa, επικαλούμενο πληροφορίες από κύκλους των διαπραγματευομένων.
Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.
Στις διαπραγματεύσεις των τεσσάρων κομμάτων oι εκπρόσωποί τους διαβουλεύονται επίσης και για τις πιθανές ημερομηνίες νέων εκλογών για το τοπικό κοινοβούλιο, καθώς επίσης και για την σύμπραξη τους ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία για να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Bodo Ramelow του κόμματος της Αριστεράς.
Από κύκλους των διαπραγματευομένων έγινε γνωστό ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) θα ήταν ενδεχομένως διατεθειμένο να βοηθήσει τον -αριστερό- πρώην πρωθυπουργό Bodo Ramelow να επιτύχει την απαραίτητη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.
Η συμμαχία Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων υπολείπεται κατά τέσσερις ψήφους για να έχει πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία και ο Bodo Ramelow έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος μόνον εάν η δημοκρατική πλειοψηφία (των τεσσάρων κομμάτων) είναι βέβαιη, ώστε να μην είναι αναγκαίες οι ψήφοι των ακροδεξιών του AfD.
Η ημερομηνία διάλυσης του κοινοβουλίου του εν λόγω κρατιδίου είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα σημεία των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της κυβερνητικής κρίσης.
Οι συνομιλίες θα πρέπει κανονικά να ολοκληρωθούν σήμερα (21/2), ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

www.bankingnews.g

bankingnews.gr

BREAKING NEWS