Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τρεις λόγοι που ο Maduro στην Βενεζουέλα θέλει να εδραιώσει τη χρήση του «petro»

tags :
Οι τρεις λόγοι που ο Maduro στην Βενεζουέλα θέλει να εδραιώσει τη χρήση του «petro»
H «εθνική αρχή για την υπεράσπιση των κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων της Βενεζουέλας πιέζει τα καταστήματα να αποδεχθούν το νέο ψηφιακό fiat νόμισμα της κυβέρνησης, το petro».
H «εθνική αρχή για την υπεράσπιση των κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων της Βενεζουέλας πιέζει τα καταστήματα να αποδεχθούν το νέο ψηφιακό fiat νόμισμα της κυβέρνησης, το petro».
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι το ψηφιακό της νόμισμα, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του 2018, υποστηρίζεται ένα προς ένα από ένα βαρέλι πετρελαίου.
Το petro προορίζεται επίσης να κυκλοφορήσει σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με το bolívar soberano, την τελευταία επανάληψη του αρχικού νομίσματος της Βενεζουέλας.
Γιατί θα προτιμούσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας το petro;
Τρεις λόγοι ξεχωρίζουν.

1. Αποφυγή των κυρώσεων των ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, τα έσοδα από το πετρέλαιο αντιπροσωπεύουν συνήθως το 99% περίπου των συνολικών εσόδων της Βενεζουέλας.
Και, ιστορικά, μεγάλο μέρος αυτών των εξαγωγών πετρελαίου κατευθύνθηκε προς τις ΗΠΑ.
 Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά ένα τρίτο το 2019, σε μεγάλο βαθμό λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ
Οι πρωτογενείς οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εμποδίζουν τους Αμερικανούς να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε άλλον εμπορεύεται με τη Βενεζουέλα.
Και αυτές οι δευτερεύουσες κυρώσεις ήταν αρκετά αποτελεσματικές.
Γιατί οι δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ είναι τόσο αποτελεσματικές;
Oι περισσότερες εταιρείες και χώρες δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ.
H κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πολύ πιο εύκολο χρόνο για την παρακολούθηση των διεθνών συναλλαγών που εκτελούνται σε δολάρια ΗΠΑ.
Οι διεθνείς συναλλαγές που εκτελούνται σε δολάρια ΗΠΑ εκτελούνται συνήθως σε τράπεζες της Νέας Υόρκης.
Αυτές οι τράπεζες γνωρίζουν τους πελάτες τους και είναι υποχρεωμένες να παραδίδουν τα στοιχεία των συναλλαγών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ όταν κλητεύονται ή αν υποπτεύονται ότι διαπράττεται έγκλημα.
Εάν η διεθνής συναλλαγή εκτελείται σε κάποιο άλλο νόμισμα, όπως το ευρώ, είναι λίγο πιο δύσκολο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει πρόσβαση.
Φυσικά, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα αρνηθούν να εκκαθαρίσουν τη συναλλαγή καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να απαιτήσει την παράδοση των δεδομένων σχετικά με τις συναλλαγές, οπότε θα διαπιστωθεί ότι έχουν παραβιαστεί κυρώσεις με την επεξεργασία της συναλλαγής ή ότι θα χάσουν την πρόσβαση ΗΠΑ για λόγους μη συμμόρφωσης • και δεδομένου ότι οι περισσότερες διεθνείς συναλλαγές εκτελούνται σε δολάρια ΗΠΑ, μια ευρωπαϊκή τράπεζα που δεν μπορεί να μεταφέρει χρήματα προς και από τις αμερικανικές τράπεζες θα αγωνιστεί για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της που δραστηριοποιούνται σε διεθνείς συναλλαγές.
Παρ 'όλα αυτά, ο κίνδυνος ανίχνευσης είναι πιθανώς λίγο χαμηλότερος από ό, τι θα ήταν αν η συναλλαγή έγινε σε δολάρια ΗΠΑ.
Και, ως εκ τούτου, η συναλλαγή είναι πιο πιθανό να εκτελεστεί.
Τα διεθνή χρηματοοικονομικά συστήματα διαθέτουν πολλούς αγωγούς που διοχετεύονται προς και από τις ΗΠΑ.
Και αυτό δίνει στις ΗΠΑ μεγάλη δύναμη να επιβάλλουν κυρώσεις όχι μόνο στους δικούς τους πολίτες αλλά και στους πολίτες και τις εταιρείες άλλων χωρών που ενδιαφέρονται για το διεθνές εμπόριο.
Μπορείτε πιθανώς να δείτε πού πηγαίνει αυτό. Εάν η Βενεζουέλα ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένα χωρίς κανάλια προς και από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να κάνει και να δέχεται διεθνείς συναλλαγές με ακόμη μικρότερο κίνδυνο ανίχνευσης σε σχέση με τα άλλα εθνικά νομίσματα, όπως το ευρώ, ρενμίνμπι.
Εδώ είναι που εισέρχεται το petro.
Ως ψηφιακό νόμισμα, επιτρέπει σε κάποιον να στέλνει ή να λαμβάνει κεφάλαια σχεδόν οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο.
Και, στο βαθμό που οι συναλλαγές αυτές αποσυνδέονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εντοπιστούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Και πάλι: οι κυρώσεις εξακολουθούν να ισχύουν.
Αλλά, με τη διεξαγωγή συναλλαγών σε petro είναι ευκολότερο να ξεφύγουν.
Γιατί λοιπόν, η Βενεζουέλα ωθεί το petro στο εσωτερικό της;
Γιατί να μην το ζητήσετε μόνο για διεθνείς συναλλαγές;
Λίγοι θα είναι πρόθυμοι να δεχτούν το petro, αν δεν υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγορά για τον petro.
Ως εκ τούτου, αυξάνοντας τη ζήτηση για Petros στο εσωτερικό της χώρας, η Βενεζουέλα καθιστά λιγότερο επικίνδυνο για τους αλλοδαπούς να τους αποδεχθεί - αν μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

2. Εσωτερική παρακολούθηση

Για τις διεθνείς συναλλαγές, το petro προσφέρει σε όσους ενδιαφέρονται να περιορίσουν τις κυρώσεις των ΗΠA κάποιου είδους οικονομικού απορρήτου που δεν παρέχεται από τις παραδοσιακές διασυνοριακές ηλεκτρονικές μεταφορές.
Για τις εσωτερικές συναλλαγές, αντίθετα, σχεδόν σίγουρα προσφέρει πολύ λιγότερη οικονομική προστασία από το χέρι σε χέρι.
Οι συναλλαγές σε μετρητά προσφέρουν μεγάλο οικονομικό απόρρητο.
Υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση μετρητών, για να είμαστε σίγουροι.
Τα μετρητά δεν φέρουν τόκο.
Είναι πιο εύκολο να χάσετε και να κλέψετε ευκολότερα από ό, τι τα υπόλοιπα που τηρούνται σε μια τράπεζα - και είναι λιγότερο πιθανό να είστε ασφαλισμένοι λόγω απώλειας ή κλοπής. Είναι πιο επαχθές για τις συναλλαγές υψηλής αξίας, δεδομένου ότι κάποιος πρέπει να φέρει πολλά χαρτονομίσματα και συναλλαγές με περίεργο ποσό, δεδομένου ότι κάποιος πρέπει να παρέχει τις σωστές ονομαστικές αξίες.
Απαιτείται συνήθως ο αποστολέας και ο παραλήπτης να βρίσκονται φυσικά στην ίδια θέση όταν μεταφέρονται τα κεφάλαια.
Όμως, για σχετικά μικρές, τοπικές συναλλαγές όπου η χρηματοοικονομική ιδιωτικότητα είναι σημαντική, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι βασικός παράγοντας.
Είναι λοιπόν εύκολο να φανταστεί κανείς γιατί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μπορεί να θέλει να πιέσει τους πολίτες της να αντικαταστήσουν τα νομίσματα fiat για το ψηφιακό perro   ακόμη και αν δεν υπάρχουν διεθνείς κυρώσεις.
Το petro διευκολύνει την παρακολούθηση των συναλλαγών - και τιμωρεί εκείνες τις συναλλαγές που δεν συνάδουν με τους στόχους της κυβέρνησης.
Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για ένα αντιπολιτευτικό κίνημα εάν οι υποψήφιοι ανησυχούν ότι θα πιαστούν και τιμωρηθούν.
Με την ευρεία χρήση του petro το καθεστώς Maduro σφίγγει τη δύναμή του.

3. Ελλείψεις μετρητών 

Τέλος, η εκτεταμένη χρήση του petro θα βοηθούσε προφανώς τη Βενεζουέλα με ένα άλλο από τα προβλήματά της: έλλειψη μετρητών.
Όταν η προσφορά χρήματος (δηλαδή τα μετρητά και τα υπόλοιπα των καταθέσεων) αυξάνεται, καθώς τείνει να κάνει αρκετά γρήγορα στη Βενεζουέλα, η αγοραστική δύναμη αυτών των χρημάτων μειώνεται.
Ως αποτέλεσμα, χρειάζονται περισσότερα μετρητά για την πραγματοποίηση συναλλαγών ρουτίνας.
Αλλά η Βενεζουέλα δεν εκτυπώνει τo Bolivar.
Και, για προφανείς λόγους, οι ιδιωτικές εταιρείες που είναι πρόθυμες να βγάλουν μπροστά από τη συνεχώς αυξανόμενη προσφορά χαρτονομισμάτων δεν είναι διατεθειμένες να λάβουν πληρωμές σε Bolivar.
Αυτό έχει οδηγήσει σε κάποια διασκεδαστικά πρωτοσέλιδα. Τον Απρίλιο του 2016, το Bloomberg ανέφερε ότι η Βενεζουέλα δεν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει για τα χρήματά της.
Τον Ιούλιο του 2018, ο Economist ανέφερε ότι τα μετρητά της Βενεζουέλας είναι σχεδόν άχρηστα, αλλά και λιγοστά.
Ωστόσο, η πραγματικότητα στο έδαφος δεν είναι πολύ διασκεδαστική.
Η αδυναμία να πραγματοποιηθούν συνήθεις συναλλαγές οδηγεί σε μείωση της παραγωγής, αφήνοντας τους απλούς κατοίκους της χώρας ακόμη πιο φτωχούς από ό, τι ήταν ήδη.
Υπάρχουν δύο λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.
Η πρώτη (και μάλλον πιο καλοπροαίρετη) λύση είναι να διαχειριστείτε καλά τα χρήματά σας.
Εάν δεν υπάρχει υπερπληθωρισμός, δεν χρειάζεται να εκτυπώνετε συνεχώς τεράστιες ποσότητες όλο και μεγαλύτερων χαρτονομισμάτων υψηλής ονομαστικής αξίας.
Η δεύτερη λύση είναι η μετατροπή των συναλλαγών σε μετρητά σε εκείνες που πραγματοποιούνται με ψηφιακά υπόλοιπα.
Μειώνοντας την εξάρτηση από μετρητά σε κανονικές ώρες, μειώνετε επίσης την απόλυτη αύξηση της ζήτησης για ταμειακά υπόλοιπα καθώς αυξάνεται η ευρύτερη προσφορά χρήματος.
Στο όριο, όπου κανείς δεν χρησιμοποιεί μετρητά, εξαλείφετε την ανάγκη να εκτυπώνετε χαρτονομίσματα.
Εάν η εθνική αρχή για την υπεράσπιση των κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων επιτύχει να πιέσει τα καταστήματα να δεχτούν το petro, θα εξυπηρετούσε το καθεστώς Maduro.
Με τη διευκόλυνση της αποφυγής κυρώσεων, το πετρέλαιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανακτήσει μερικά από τα έσοδα από το πετρέλαιο. Διευκολύνοντας την παρακολούθηση των εγχώριων συναλλαγών, η Petro ενισχύει τις προσπάθειες για την εξάλειψη της πολιτικής αντιπολίτευσης.
Και μειώνοντας την ανάγκη εκτύπωσης τόσων πολλών νέων χαρτονομισμάτων σε περιόδους υπερπληθωρισμού, το πετρέλαιο μειώνει την πιθανότητα και το μέγεθος της έλλειψης μετρητών.
Δυστυχώς, βοηθώντας το καθεστώς Maduro να διατηρήσει την εξουσία, το petro φαίνεται απίθανο να βελτιώσει τη ζωή των απλών κατοίκων της Βενεζουέλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης