Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Διερευνητικές συνομιλίες ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα τα δύο μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα

tags :
Ιρλανδία: Διερευνητικές συνομιλίες ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα τα δύο μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα
Ιρλανδία: Οι ηγέτες των Fine Gael και Fianna Fáil, των δύο κεντροδεξιών ανδία, θα συναντηθούν στις αρχές της επομένης εβδομάδας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Οι ηγέτες των Fine Gael και Fianna Fáil, των δύο κεντροδεξιών κομμάτων που εναλλάσσονται εδώ και έναν αιώνα στην εξουσία στην Ιρλανδία, θα συναντηθούν στις αρχές της επομένης εβδομάδας για έναν γύρο διερευνητικών συνομιλιών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο M. Martin του κόμματος Fianna Fáil άρχισε τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά αποκλείει συγκυβέρνηση με το Sinn Féin, το οποίο ήρθε πρώτο σε ψήφους στις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου, αλλά εξασφάλισε ίσο με το Fianna Fáil αριθμό εδρών στο κατακερματισμένο ιρλανδικό κοινοβούλιο.
Ο αποκλεισμός του ενδεχομένου συνεργασίας με το Sinn Féin, που κάποτε υπήρξε βιτρίνα του IRA, σημαίνει ότι ο Martin θα χρειασθεί να συνεργασθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και ηγέτη του Fine Gael, L. Varadkar και με τουλάχιστον ακόμη ένα κόμμα.
Το Fine Gael διαθέτει 35 έδρες στο 160εδρές κοινοβούλιο, ενώ το Sinn Féin και το Fianna Fáil διαθέτουν από 37.
Όλες οι πλευρές παραδέχονται ότι θα χρειασθούν αρκετές εβδομάδες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με την πιθανότητα προκήρυξης νέων εκλογών στο βάθος του ορίζοντα.
Αυτό σημαίνει ότι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα εκπροσωπηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά την πρώτη φάση των μετά το Brexit διαπραγματεύσεων.
Ιστορικά πολιτικοί αντίπαλοι το Fine Gael και Fianna Fáil εναλλάσσονται στην εξουσία από την ανάδυσή τους, στην δεκαετία του '20, μέσα από αντίπαλες παρατάξεις του εμφυλίου πολέμου.
Δεν έχουν ποτέ σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά έχουν διευκολύνει αλλήλους στον σχηματισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας.
Ο εκπρόσωπος του Varadkar δήλωσε ότι η συνάντηση θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ο ηγέτης του Fine Gael έχει από το κόμμα του άδεια μόνο για τέτοιου χαρακτήρα συνομιλίες και ότι, για οτιδήποτε άλλο, θα χρειασθεί νέα εντολή.
Ο Varadkar επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να περάσει στην αντιπολίτευση και ότι θα βοηθήσει το σχηματισμό κυβέρνησης, εάν αποτύχουν όλες οι εναλλακτικές.
Το Fianna Fáil θα ξεκινήσει επίσης την Τετάρτη επίσημες συνομιλίες με το μικρό Πράσινο Κόμμα, οι 12 βουλευτές του οποίου θα ήταν αρκετοί για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε ένα κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετείχαν δύο από τα τρία μεγάλα κόμματα.
Όποιες ελπίδες έτρεφε το Sinn Féin για μεταστροφή του ηγέτη του Fianna Fáil ως προς το ζήτημα της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων εξανεμίσθηκαν χθες όταν ο Martin επέκρινε με δριμύτητα τον ρόλο του Sinn Féin ως πρώην πολιτικής πτέρυγας του IRA.
Ο Μάρτιν δήλωσε ότι το Sinn Féin δεν έχει λειτουργήσει σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές των άλλων κομμάτων και ότι η ηγέτης του, η Mary Lou MacDonald έχει δοξάσει τις δυνάμεις του IRA.
Η Mary Lou MacDonald, που ανέλαβε την ηγεσία το 2018 αντικαθιστώντας τον J. Adams, δεν έχει δεσμούς με τον ρόλο του IRA στο κύμα βίας που διήρκεσε επί δεκαετίες στην Βόρεια Ιρλανδία και τερματίσθηκε με τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.
Η Mary Lou MacDonald δήλωσε ότι τα λόγια του Martin "ξεχειλίζουν χολή".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης