Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wells Fargo: Άσκησε πιέσεις στους υπαλλήλους της για τους ψεύτικους λογαριασμούς - Πρόστιμο 3 δισεκ. δολαρίων

tags :
Wells Fargo: Άσκησε πιέσεις στους υπαλλήλους της για τους ψεύτικους λογαριασμούς - Πρόστιμο 3 δισεκ. δολαρίων
Η Wells Fargo θα καταβάλει το ποσό στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η Wells Fargo συμφώνησε να καταβάλλει το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επίλυση ποινικών διαφορών σχετικά με το σκάνδαλο των ψεύτικων λογαριασμών ενώ παραδέχθηκε πως άσκησε πιέσεις σε υπαλλήλους της στην κατεύθυνση κατά την ολοκλήρωση της τελευταίας μεγάλης έρευνας για τη συγκεκριμένη τράπεζα.
Η Wells Fargo θα καταβάλει το ποσό στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ η τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλες τις ομοσπονδιακές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Wells Fargo παραδέχτηκε ότι από το 2002 έως το 2016 πίεσε τους υπαλλήλους της να ανταποκριθούν σε «μη ρεαλιστικούς στόχους πωλήσεων» κίνηση που οδήγησε στο σκάνδαλο αυτό.
Ο Charles Scharf, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, περιέγραψε την προηγούμενη πολιτική ως «καταδικαστέα», όπως αναφέρει το Reuters.
«Αυτή η υπόθεση δείχνει μια πλήρη αποτυχία της ηγεσίας σε πολλαπλά επίπεδα εντός της τράπεζας.
Με απλά λόγια, η Wells Fargo σπατάλησε τη φήμη που αποκόμισε με σκληρή προσπάθεια για βραχυπρόθεσμα κέρδη και ζημίωσε τους πολυάριθμους πελάτες της»  ανέφερε σε δήλωσή του ο Nick Hanna, δικηγόρος του Δημοσίου για την Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνιας.
Κορυφαία στελέχη της Wells Fargo γνώριζαν τις «παράνομες και ανήθικες» πρακτικές ήδη από το 2002 και πολλές από αυτές αναφέρονταν ως «τυχερά παιχνίδια» μέσα στην τράπεζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η συμφωνία αυτή επιλύει την αστική και ποινική ευθύνη όσον αφορά στο σκάνδαλο ψευδών λογαριασμών.
Υπενθυμίζεται πως η Wells Fargo είχε αναβαθμίσει την εκτίμησή της για το πόσους ψεύτικους λογαριασμούς ενδέχεται να έχουν δημιουργήσει οι υπάλληλοί της.
Εξωτερική έρευνα σε πάνω από 165 λογαριασμούς καταθέσεων και πιστωτικών καρτών, αποκάλυψε πως ακόμη 1,4 εκατ. λογαριασμοί ήταν κατά πάσα πιθανότητα μη εξουσιοδοτημένοι από τους πελάτες, νούμερο που οδηγεί το σύνολο περίπου στα 3,5 εκατ.
Η αναθεωρημένη εκτίμηση καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, μια περίοδο σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με την αρχική έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης