Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βλάσης: Η γλώσσα και ο πολιτισμός μας αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα

Βλάσης: Η γλώσσα και ο πολιτισμός μας αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα
«Η Ελλάδα, με τον αστείρευτο γλωσσικό και πνευματικό πλούτο, συνεχίζει να γοητεύει και να εμπνέει», τόνισε ο Κ. Βλάσης
«Η γλώσσα, ο πολιτισμός και η παράδοσή μας ανέκαθεν αποτελούσαν πολλαπλασιαστές ισχύος της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ.  Βλάσης, μιλώντας  στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού «Η Ελληνική γλώσσα είναι ψυχή».
Ανέφερε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, «είναι μια πρόσκληση για ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στο χρόνο», το οποίο «συμπυκνώνει τα βιώματα και τις εμπειρίες, τα πάθη και τις ανησυχίες του λαού μας. Γιατί όντως, «η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή» και ο εορτασμός της αποτελεί μια αφορμή να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την ταυτότητά μας, μια απόπειρα αυτογνωσίας, η οποία, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ».
 «Είναι όμως και μια ευκαιρία να αναδείξουμε την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «η ελληνική είναι η γλώσσα έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος στις πιο μεγάλες στιγμές του, για τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο, τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία οφείλει να πορεύεται στη ζωή.
Η ελληνική είναι μια γλώσσα με διαχρονική εμβέλεια, μια γλώσσα πάντα παρούσα και πάντα επίκαιρη».
Υπενθύμισε πως η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας υπήρξε διαχρονικό αίτημα του Απόδημου Ελληνισμού, η ιδέα για την υλοποίησή της ανήκε στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, υπό τον τότε Πρόεδρό της Καθηγητή κ. Κορίνθιο,  και την πρωτοβουλία αυτή η ελληνική Πολιτεία στήριξε και οι απανταχού κοινότητες των Ελλήνων ανά τον κόσμο αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή.
Ο κ. Βλάσης έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στο ομογενειακό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, όπου απένειμε πιστοποιητικά ελληνομάθειας σε περίπου 150 παιδιά που διακρίθηκαν, λέγοντας ότι «αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της Ομογένειάς μας, ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Πατρίδα μας και οφείλουμε να τα στηρίξουμε υλικά και ηθικά με όλα τα μέσα».
Επιπλέον, αφού υπογράμμισε ότι «η γλώσσα, ο πολιτισμός και η παράδοσή μας ανέκαθεν αποτελούσαν πολλαπλασιαστές ισχύος της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα», ανέφερε ότι προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε στον τύπο η ιστορία μιας νεαρής, εκ γενετής τυφλής Αιγύπτιας, της Άντι Ελ Αραμπί, η οποία ζει στο Κάιρο και μιλά άπταιστα την ελληνική γλώσσα, μολονότι, φαινομενικά, δεν τη συνδέει κάτι με την Ελλάδα.
Η περίπτωση της νεαρής αυτής Αιγύπτιας, την οποία γνώρισε την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο, τόνσιε πως «αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι η Ελλάδα, με τον αστείρευτο γλωσσικό και πνευματικό πλούτο, συνεχίζει να γοητεύει και να εμπνέει».
«Ας το συγκρατήσουμε αυτό και το παράδειγμα της Άντι Ελ Αραμπί ας αποτελέσει μία αφορμή για όλους μας να προσφέρουμε στην ελληνική γλώσσα την προσοχή, την φροντίδα και την προβολή που της αρμόζει.
Γιατί η γλώσσα μας βοηθά «να κλείσουμε στην ψυχή μας την Ελλάδα και να αισθανθούμε μέσα να λαχταρίζει κάθε είδους μεγαλείο».
Γιατί την γλώσσα μας έδωσαν ελληνική και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», κατέληξε ο κ. Βλάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης