Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα σενάρια περί κυβερνητικού ανασχηματισμού – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι του Μαξίμου

Τα σενάρια περί κυβερνητικού ανασχηματισμού – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι του Μαξίμου
Οι πρώτες αλλαγές, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα γίνουν θα περιλαμβάνουν την έξοδο από την κυβέρνηση τουλάχιστον ενός υπουργού και την μετακίνηση δυο
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπουργών για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης, αντίστροφα ξεκινά να μετρά και ο χρόνος για τις διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δύο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Realnews», ήταν οι εισηγήσεις που έπεσαν στο τραπέζι: πρώτον, ένας μίνι διορθωτικός ανασχηματισμός ακόμα και πριν από το Πάσχα και το επόμενο φθινόπωρο οι μεγάλες αλλαγές και δεύτερον, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου να γίνουν οι αλλαγές ώστε να έχει συμπληρωθεί περίπου ένα έτος από τότε που ανέλαβαν οι υπουργοί και να έχουν πάρει τον κατάλληλο χρόνο πριν από την τελική αξιολόγηση, κάτι που κερδίζει έδαφος.     
Ήδη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εικόνα για όλους τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, ανεξάρτητα από το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης «Μαζί» που είναι «εφοδιασμένο» με όλες τις υποχρεώσεις των υπουργείων, αυτών που έχουν ολοκληρωθεί και  εκείνων που εκκρεμούν.
Σημειώνεται ότι σε μια οθόνη στην αίθουσα συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων παρακολουθούν τα δεδομένα  του «Μαζί» και μάλιστα, από τα Χριστούγεννα και μετά το ηλεκτρονικό μάτι του Μαξίμου παρακολουθεί την πορεία του έργου κάθε υπουργείου ξεχωριστά και έχει στο λογισμικό του φορτωμένο μεγάλο όγκο δεδομένων.    
Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς κρατά στο μπλοκάκι του σημειώσεις για όλους ξεχωριστά, αλλά και για τον χρόνο που πρέπει να ολοκληρωθεί ένας μεγάλος στόχος, ενώ  μέσω του ηλεκτρονικού ματιού που είναι εγκατεστημένο στο πρωθυπουργικό γραφείο, βλέπει πως «τρέχουν» σε πραγματικό χρόνο τον προγραμματισμό τα υπουργεία, ενώ γνωρίζει και πού υπάρχουν καθυστερήσεις ή και κακές σχέσεις μεταξύ των υπουργών στο ίδιο υπουργείο.  
Τουλάχιστον σε τρία υπουργεία μόνο καλές δεν είναι οι σχέσεις των υπουργών με τους υφυπουργούς, κάτι που θα μετρήσει όταν φτάσει η ώρα του ανασχηματισμού, όπως σημειώνουν οι μυημένοι.
Εξάλλου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το προηγούμενο διάστημα με την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το Μαξίμου είχε διπλή στόχευση: αφενός «διόρθωσε το λάθος» αφού αυξήθηκαν κατά πολύ οι μεταναστευτικές ροές και απαιτείτο ένα υπουργείο με ολοκληρωμένη δομή, αφετέρου μετακίνησε σε αυτό τον Ν. Μηταράκη και τον Γ. Κουμουτσάκο, οι οποίοι στα προηγούμενα πόστα τους – στο Εργασίας και στο Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα – δεν είχαν καλή επικοινωνία με τους υπουργούς τους, Γ. Βρούτση και Μ. Χρυσοσοίδη.
Ωστόσο, η απόφαση για επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης του πρωθυπουργού, φανερώνει και τις προθέσεις του, που σημαίνει ότι όταν βλέπει αστοχίες θα προχωρά σε αλλαγές, κίνηση πάνω στην οποία στηρίχτηκαν πολλοί υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να υπάρξει μίνι ανασχηματισμός ακόμα και πριν από το Πάσχα.

Περί αλλαγών…

Οι πρώτες αλλαγές πάντως, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα γίνουν, σύμφωνα με τη πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα τουλάχιστον ενός υπουργού και την μετακίνηση δυο, εκ των οποίων ο ένας  εμπλέκεται σε θέματα καθημερινότητας.
Σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρξουν μεγαλύτερες αλλαγές, ειδικά στις τάξεις των εξωκοινοβουλευτικών, καθώς εκεί καταγράφονται «αρρυθμίες» και σε αρκετές περιπτώσεις μηδαμινή επαφή με τους γαλάζιους βουλευτές, ενώ σε δύσκολη θέση φαίνεται πως βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Αθλητικού, Λ. Αυγενάκης, μετά και την πρόσφατη κρίση  στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Πάντως, για το κυβερνητικό σχήμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αποτελέσει επί της ουσίας τη δεξαμενή, χωρίς να αποκλείονται και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.
Στη λίστα του πρωθυπουργικού γραφείου προς αξιοποίηση φαίνεται μεταξύ άλλων να βρίσκονται τα ονόματα του Χρ. Ταραντίλη, του Σπ. Λιβανού, του Β. Οικονόμου, του Κ. Γκιουλέκα, του Γ. Αμυρά, του Γ. Μπούγα, του Χρ. Κέλλα, του Γ. Στύλιου και του Κ. Καραγκούνη.
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης  έχει  προϊδεάσει για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στις κυβερνήσεις, με τα ονόματα της Μ. Γιαννάκου, της Όλγας Κεφαλογιάννη και της Άννας Ευθυμίου, να ακούγονται έντονα.
Σε περίπτωση πάντως που ο πρωθυπουργός κρατήσει για αργότερα τον ανασχηματισμό (κοντά στην επόμενη ΔΕΘ) , θα υπάρξουν μεγαλύτερες ανατροπές.  
Παράλληλα, στο πρωθυπουργικό γραφείο εξετάζουν και το ενδεχόμενο να υπάρξουν και διορθωτικές παρεμβάσεις στη δομή των υπουργείων σε επίπεδο αρμοδιοτήτων, δηλαδή μπορεί να αποφασιστεί κατάτμηση υπουργείων, ακόμα και κατάργηση μιας θέσης υφυπουργού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης