Κρίσιμες κάλπες στο Αμβούργο - Σκληρή μάχη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων

Κρίσιμες κάλπες στο Αμβούργο - Σκληρή  μάχη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προσπαθούν να διατηρήσουν το τελευταίο προπύργιό τους
Άνοιξαν οι κάλπες στην πόλη κρατίδιο του Αμβούργου με περισσότερους από 1,3 εκατομμύριο ψηφοφόρους να καλούνται σήμερα (23/2) να αποφασίσουν αν θα δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στους Σοσιαλδημοκράτες που βλέπουν τα ποσοστά τους στην υπόλοιπη Γερμανία να καταβαραθρώνονται.
Το τελευταίο προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για πολλές δεκαετίες αποτελεί ένα στοίχημα για το SPD που περιμένει να δεί αν θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές ή θα ηττηθεί για πρώτη φορά από τον κυβερνητικό του εταίρο, τους Πράσινους.
Θα αποκτήσει άραγε το Αμβούργο τον πρώτο του Πράσινο Δήμαρχο; Θα διατηρήσει τα ποσοστά του (15,9%) το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ή θα χάσει, όπως εκτιμάται, και την δεύτερη θέση με ιστορικά χαμηλό ποσοστό, επιβεβαιώνοντας την κατάσταση κρίσης, μετά και τυις εκλογές στην Θουριγγία; Οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι βγαίνουν από την ίδια κρίση, θα εξασφαλίσουν τελικά την είσοδό τους στο τοπικό Κοινοβούλιο; Και ποιο θα είναι το ποσοστό της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), σε μια περιοχή η οποία παραδοσιακά κινείται σε κεντροαριστερές ιδεολογίες; Με αυτά τα ερωτηματικά, οι σημερινές εκλογές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα κόμματα.

Μάχη στήθος με στήθος Σοσιαλδημοκρατών με Πράσινους στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ZDF, το SPD παραμένει πρώτο με 39% (45.6% στις εκλογές του 2015), οι Πράσινοι κερδίζουν καθαρά την δεύτερη θέση με 24%, ενώ το CDU πέφτει στην τρίτη θέση με το ιστορικά χαμηλό για την χανσεατική πόλη 12%, η Αριστερά παραμένει σταθερή στο 8,5%, η AfD σχεδόν στο ποσοστό του 2015 με 6% και το FDP στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 5%, από 7,4% που είχαν λάβει στις προηγούμενες εκλογές.
Ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι μεταξύ SPD και Πρασίνων με σοσιαλδημοκράτη επικεφαλής, όπως και μέχρι σήμερα. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, κανένα κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι εφικτό χωρίς την συμμετοχή είτε του SPD είτε των Πρασίνων. Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, το 60% των κατοίκων της περιοχής κρίνουν θετικά το έργο της κυβέρνησής τους.
Θριαμβευτής των εκλογών του 2015 ήταν ο σημερινός Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, ο οποίος ωστόσο τον Μάρτιο του 2018 εγκατέλειψε το Αμβούργο προκειμένου να αναλάβει ομοσπονδιακά κυβερνητικά καθήκοντα. Τον διαδέχθηκε ο Peter Peter Tschentscher.
Τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS