Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η παγκοσμιοποίηση δοκιμάζεται σκληρά και καταλυτικά από το «stress test» του κορωνοϊού

Η παγκοσμιοποίηση δοκιμάζεται σκληρά και καταλυτικά από το «stress test» του κορωνοϊού
Τίθενται ήδη τα ερωτήματα σχετικά με τα μειονεκτήματα των εξαρτήσεων που φέρνει η παγκοσμιοποίηση
Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μόλις συνειδητοποιούν ότι ο κορωνοϊός δεν είναι απλώς μια βραχυπρόθεσμη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς εκθέτει τις ευάλωτες πλευρές της παγκοσμιοποίησης.
Καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών ξεκίνησαν τη συνάντησή τους στο Ριάντ, οι εκπρόσωποι της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, της κινεζικής απουσίαζαν.
Οι κινεζικές αρχές επικεντρώνουν την προσοχή τους στη συγκράτηση της επιδημίας του ιού, που έχει προκαλέσει τον θάνατο μέχρι στιγμής περισσοτέρων των 2.300 ανθρώπων και έχει μολύνει περίπου 80.000.
Έχει πλήξει καίρια  τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Πόσο μακριά θα εξαπλωθεί ο ιός και πόσο βαθύς θα είναι ο οικονομικός του αντίκτυπος παραμένει άγνωστο.
Αλλά ήδη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, τίθενται ερωτήματα σχετικά με τα μειονεκτήματα των εξαρτήσεων που φέρνει η παγκοσμιοποίηση.

Προς αναγκαστικό προστατευτισμό; - Stress test για την παγκόσμια οικονομία

«Θέλουμε να εξαρτόμαστε ακόμη κατά 90% ή 95% από την αλυσίδα εφοδιασμού της Κίνας για την αυτοκινητοβιομηχανία, τη βιομηχανία φαρμάκων, την αεροναυπηγική  ή να αντλήσουμε συμπεράσματα για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης με την κατασκευή νέων εργοστασίων, νέας παραγωγής και να είμαστε πιο ανεξάρτητοι και κυρίαρχοι;» διερωτήθηκε ρητορικά  ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.
«Αυτό δεν είναι προστατευτισμός, είναι ακριβώς η ανάγκη να είναι κανείς κυρίαρχος και ανεξάρτητος από μια βιομηχανική άποψη», έσπευσε να απαντήσει ο ίδιος στο ερώτημα που έθεσε. 
Η δύσκολη αυτή κατάσταση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους για να τονώσουν την ανάπτυξη όταν πολλοί από αυτούς ήδη βρίσκονται σε καθεστώς χαμηλών επιτοκίων, κάτι που περιορίζει την ικανότητά τους να παρέχουν κίνητρα μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Η προσοχή τους τώρα επικεντρώνεται στη δημοσιονομική πολιτική, με περισσότερες από τις μισές οικονομίες των G-20 να στρέφονται σε πιο επεκτατικούς προϋπολογισμούς με αύξηση των δαπανών.
Η επιδημία του κορωνοϊού «είναι ένα stress test για τον κόσμο και την Κίνα», δήλωσε ο Douglas Flint, επικεφαλής της Standard Life Aberdeen, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV στο Ριάντ.
«Θα δούμε την παροχή περισσότερων δημοσιονομικών κινήτρων», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Taro Aso εξάλλου τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας πολιτικής.
«Για να ξεπεράσουμε τους κινδύνους μείωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, είπα στους G-20 ότι αναμένω ότι τα κράτη με μεγάλο δημοσιονομικό χώρο θα λάβουν μια τολμηρή πολιτική απόφαση», δήλωσε.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η διάδοση του ιού είναι ένας κίνδυνος που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», συμπλήρωσε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, απευθυνόμενη στους επικεφαλής των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έκανε γνωστό ότι το ξέσπασμα του ιού έχει οδηγήσει το Ταμείο να μειώσει τις προβλέψεις του για κινεζική ανάπτυξη στο 5,6% από 6% και να περιορίσει κατά  0,1%  την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και πιο δυσοίωνα σενάρια.
Η επιδημία του κορωνοϊού καθιστά επίσης πιο πιθανό ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης να υποβαθμίσει τις οικονομικές του προβλέψεις τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Jose Angel Gurria, γενικός γραμματέας του οργανισμού.
«Κοιτάξτε τι συμβαίνει: ήδη βρισκόμαστε σε επιβράδυνση, έχουμε ήδη τις εμπορικές εντάσεις, οι επενδύσεις ήδη υποφέρουν και τώρα έχουμε τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Gurria.

Image

Ακόμα πάντως και η προσθήκη «δημοσιονομικής δύναμης πυρός» μπορεί να μην είναι η λύση στις δυσκολίες εφοδιασμού που έχει επιφέρει ο ιός στην παγκόσμια οικονομία.
Ακόμη και αν οι κυβερνήσεις ενισχύσουν τη ζήτηση μέσω των δαπανών, δεν θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα του κλεισίματος εργοστασίων στην Κίνα.
«Πώς υποκαθιστούμε μια παγκόσμια αλυσίδα;» διερωτήθηκε ο Gurria.
«Αν έχουμε έναν προμηθευτή που είναι περιορισμένος σε αυτό το στάδιο, ο οποίος δεν μπορεί να εξαγάγει, πώς οργανώνεται έτσι ώστε ο παγκόσμιος ισολογισμός να μην σταματήσει; Αυτό είναι πολύ σημαντικό», απάντησε.
Με τον κορωνοϊό να προκαλεί τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές και με απουσία κορυφαίων εκπροσώπων από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπήρχε καμία ένδειξη από το Σάββατο το βράδυ (22/2) ότι οι συσκέψεις των G20 στη Σαουδική Αραβία οι οποίες ολοκληρώθηκαν με κοινό ανακοινωθέν την Κυριακή, προσέφεραν κάποια λύση για την παγκόσμια οικονομία.
Οι υπουργοί επίσης φαινόταν να απέχουν πολύ από οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με ένα άλλο βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης που τέθηκε στο τραπέζι: τη φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών τεχνολογικών γιγάντων, όπως η Google και το Facebook.
Οι ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν να τεθεί σε εφαρμογή ένα παγκόσμιο φορολογικό σύστημα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τέσσερις υπουργοί Οικονομικών υπέγραψαν ένα προσχέδιο στο οποίο χαρακτήριζαν  «απαράδεκτα δυσλειτουργικό» και μη βιώσιμο το σημερινό καθεστώς φορολόγησης, με το οποίο «ορισμένες από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου μεταφέρουν κέρδη από χώρα σε χώρα πληρώνουν πολύ λίγα στους φόρους».
Αλλά ο  Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δεν φαινόταν διατεθειμένος για την έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου και προειδοποίησε τους ομολόγους του, πως για αυτό απαιτείται το πράσινο φως από το Κογκρέσο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης