Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες για διαγραφές προστίμων και περισσότερες δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη

Δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες για διαγραφές προστίμων και περισσότερες δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη
Τρίτη 25/2 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ - Τετάρτη 26/2 ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τη νέα πάγια ρύθμιση
Παράθυρο ευκαιρίας που θα τους απαλλάξει από αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα ή να ρυθμίσουν βεβαιωμένες οφειλές προς την Εφορία, ανοίγεται αυτή την εβδομάδα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αύριο 25 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου δύο πολύ σημαντικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες ανοίγουν τις πύλες τους για τους πολίτες.

Η πρώτη που θα ανοίξει θα είναι η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και αφορά τις περιπτώσεις των υπόχρεων  που έχουν αναντιστοιχία τετραγωνικών που είναι δηλωμένα στο Ε9 με αυτά που έχουν στα αρχείο τους οι Δημοτικές αρχές και η ΔΕΗ.
Όσοι δηλαδή τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετα κτίσματα και δεν μετέβησαν στους ΟΤΑ για να δηλώσουν τα σωστά μεγέθη των ακινήτων τους.
Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται κανένα δικαιολογητικό να διορθώσουν το εμβαδόν  των ακινήτων τους έως τις 31 Μαρτίου 2020.
Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και για όσους θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου, η προθεσμία για τη δήλωσή τους στους Δήμους παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2020.
Με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή προβλέπεται η διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από διαφορές εμβαδών όχι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον Δήμο.

Ωστόσο, η ΠΟΜΙΔΑ, αποκρυπτογραφώντας τη νέα διάταξη σημειώνει ότι εξαιρούνται από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις συγκεκριμένες αιτίες δεν επιστρέφονται.
Με την ίδια διάταξη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι την 30 Ιουνίου 2020.

Η ηλεκτρονική διαδικασία για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών θα είναι απλή:

1.            Οι ιδιοκτήτες θα συνδέονται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxinet στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

2.            Μετά την είσοδό τους στην εφαρμογή θα εμφανίζονται:

-              Τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρημένα στο Ε9.

-              Τα στοιχεία (τετραγωνικά μέτρα) κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου με βάση τα οποία υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

3.            Μέσω της εφαρμογής οι ιδιοκτήτες θα δηλώνουν στον Δήμο, το πραγματικό σημερινό  εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας τους που ηλεκτροδοτείται ή  δεν ηλεκτροδοτείται, ή δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη.

4.            Το εμβαδόν για κάθε ακίνητο που θα δηλωθεί θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

5.            Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του ακινήτου που έχει δηλωθεί στο Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet.  Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει πρώτα η διόρθωση στο Ε9 και μετά η διόρθωση στο Δήμο.

Οι δήμοι θα επεξεργάζονται τις ηλεκτρονικές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε θα ενσωματωθούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η νέα πάγια ρύθμιση

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη η πλατφόρμα για τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων, η οποία θα είναι ανοιχτή σε παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγκεκριμένα ,όλες οι αρρύθμιστες οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 24 ή σε 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής.

Οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και οι 48 δόσεις, αφορούν έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς. 
Από την Τετάρτη οι υπόχρεοι που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση η οποία προβλέπει διπλάσιες δόσεις σε σύγκριση με την υφιστάμενη.

Σύμφωνα με το νόμο  οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης έως την 1η Νοεμβρίου 2019.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι εντάχθηκαν στη πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 μπορούν να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση και να αποπληρώσουν τα χρέη του σε 24-48 δόσεις.
Αντίθετα όσοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων τον περασμένο Οκτώβριο δεν μπορούν να μεταφέρουν τις οφειλές τους στη νέα ρύθμιση.
Και αυτό καθώς μέχρι τότε ίσχυε η ρύθμιση των 120 δόσεων. Με τη λογική ότι από τη στιγμή που δεν εντάχθηκαν στη μεγάλη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν θα ενταχθούν και στη νέα πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα με τη νέα πάγια ρύθμιση:

1. Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις ενώ οι έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις.

2. Οι τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος ΕΝΦΙΑ) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη:

-Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματός τους (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ή
-το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής. Για εισόδημα:

- από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%,

-από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%,

- από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%,

- από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%,

-από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%,

- από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%,

-από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%,

- πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.

3. Η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 6,5% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24.
Οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο  προσαυξάνεται κατά μιάμιση  εκατοστιαία μονάδα (1,5%).
Επί της ουσίας η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ  

4. Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής) για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδες.

5. Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η εφορία δεν προχωρά στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν.
Έτσι οι οφειλέτες του Δημοσίου θα εξακολουθούν και μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση αυτή να είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ακόμη δε και σε δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων τους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης