Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το πρόβλημα με τον κορωνοϊό δεν είναι οι νεκροί… αλλά η επέκταση της καραντίνας

tags :
Bloomberg: Το πρόβλημα με τον κορωνοϊό δεν είναι οι νεκροί… αλλά η επέκταση της καραντίνας
Η έλλειψη θνησιμότητας θα μειώσει τον αριθμό των νεκρών, αλλά η μεταδοτικότητα θα απαιτήσει συνεχή απομόνωση, καραντίνα και κοινωνική αποστασιοποίηση
Για τους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο, ο κορωνοϊός που ξεπήδησε από την Κίνα προκαλεί μια σοβαρή περίπτωση ανησυχίας.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι προοπτικές είναι ζοφερές: αυξανόμενα θύματα, η μεγαλύτερη καραντίνα ιστορίας, σφραγισμένα διεθνή σύνορα, σπασμένες αλυσίδες εφοδιασμού, επιχειρήσεις σε παγίδα.
Ωστόσο, οι αναλυτές τους λένε ότι η επιδημία θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2020 κατά μόλις μερικά δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας και η παγκόσμια ανάπτυξη ουσιαστικά δεν θα επηρεαστεί καθόλου.
Τι φοβούνται όμως οι επιχειρηματίες;
Οι παράξενα ήπιες οικονομικές προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι τα δρακόντεια μέτρα που επιβάλλονται σε όλο τον κόσμο για την απομόνωση των ασθενών και των δυνητικά εκτεθειμένων θα καταφέρουν να περιορίσουν το ξέσπασμα, οπότε θα υπάρξει έντονη οικονομική ανάκαμψη.
Αυτό συνέβη μετά την έκρηξη 2002-2003 του SARS.
Η βασική περίπτωση των οικονομολόγων στο Bloomberg Economics είναι ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2020, έναντι πρόβλεψης πριν από την επιδημία κατά 5,9%.
Στο σενάριο της "παρατεταμένης έκρηξης", με περιορισμό που δεν εμφανίζεται μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία αυξάνεται μόλις κατά 5,6% λιγότερο.
"Εκτός της Κίνας και μερικών κοντινών χωρών, ο αντίκτυπος θα ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί", ανέφεραν οι οικονομολόγοι στις 31 Ιανουαρίου.
Αυτό το σενάριο γρήγορης απόκλισης μπορεί να αποδειχθεί σωστό, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.  
Ενώ ο αριθμός των νέων μολύνσεων συνεχίζει να αυξάνεται, ο ημερήσιος ρυθμός αύξησης στην Κίνα φαίνεται να έχει συρρικνωθεί κάπως, εάν οι αριθμοί είναι αξιόπιστοι.
"Υπάρχει κάποιος λόγος για αισιοδοξία, αλλά δεν είναι καθοριστικός σε αυτό το στάδιο", δήλωσε ο Michael Gapen, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας για την Barclays Investment Bank, στις 3 Φεβρουαρίου.
"Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη εβδομάδα είναι ίσως οι πιο κρίσιμες του ιού".
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν αρνητικά.
Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, σε χώρες που είναι λιγότερο ικανές ή λιγότερο πρόθυμες από την Κίνα να επιβάλουν αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο.
Οι επιχειρήσεις που έχουν προβλέψει να επιβιώσουν σύντομες κρίσεις, ίσως χρεοκοπήσουν εάν η επιδημία δεν περιοριστούν.
Και μακροπρόθεσμα, ακόμη και μετά τη λήξη αυτής της επιδημίας, θα μπορούσε να υπάρξουν σημάδια επιβράδυνσης, ιδιαίτερα στην ίδια την Κίνα.
Τα στελέχη των εταιρειών θα είναι λιγότερο πρόθυμα να συνεργαστούν με χώρες, εάν αυτές θεωρηθούν ως ο επωαστήρας των θανατηφόρων ιών στον κόσμο.
Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποια θα είναι η ιστορία.
"Η ταχεία συγκράτηση και η κλιμάκωση της μόλυνσης είναι αμφότερες οι πιθανότητες και θα οδηγήσουν σε πολύ διαφορετικές προβλέψεις ανάπτυξης", αναφέρει το Bloomberg Economics.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η ιική επιδημία βλάπτει ήδη τις επιχειρήσεις.
Στις 4 Φεβρουαρίου, η Hyundai Motor δήλωσε ότι αναστέλλει τις γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια αυτοκινήτων της στη Νότια Κορέα λόγω της έλλειψης εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Η Levi Strauss & Co. έπρεπε να κλείσει ένα μεγάλο κατάστημα στο Wuhan που άνοιξε μόλις τέσσερις μήνες πριν.
Η Apple, η οποία κερδίζει περίπου το ένα τέταρτο των λειτουργικών εσόδων της στην Κίνα, δήλωσε ότι την 1η Φεβρουαρίου έκλεισε προσωρινά όλα τα γραφεία και τα καταστήματα της.
Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τις πτήσεις εντός και εκτός της χώρας.
Καθώς η ζήτηση για συγκοινωνίες μειώνεται, η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε στα 55 δολάρια το βαρέλι στις 4 Φεβρουαρίου, από 69 δολάρια στις 6 Ιανουαρίου.
Ακόμα και τα νέα σχετικά με τον ιό που φαίνονται θετικά είναι λιγότερα.
Ενδεικτικό αυτού είναι ότι, στις 5 Φεβρουαρίου, οι Φιλιππίνες είχαν αναφέρει μόνο τρεις περιπτώσεις του ιού, στην Καμπότζη μία και στην Ινδονησία μηδέν.
Δεδομένων των στενών δεσμών που έχουν και οι τρεις χώρες με την Κίνα και την έλλειψη περίπλοκων τεχνολογιών και διαδικασιών ανίχνευσης, είναι πιθανό ότι οι περιπτώσεις απλά χάνονται.
Επιπλέον, ορισμένοι ηγέτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο φαίνονται επικίνδυνα χαλαροί.
Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Ιανουαρίου ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου γιατί δημιουργούν ένα κλίμα φόβου.
Είναι πιθανό ότι η ασθένεια θα μπορούσε τελικά να μετατραπεί περισσότερο σε πρόβλημα εκτός της Κίνας παρά εντός της.
Στην Αφρική, "είναι πολύ πιθανό να έχουμε περιπτώσεις που συμβαίνουν  και δεν έχουν αναγνωριστεί.
Οι ΗΠΑ είναι καλύτερα θωρακισμένες από την Αφρική, αλλά εξακολουθούν να είναι ευάλωτες.
Παρόλο που ο Πρόεδρος Trump δήλωσε στο Fox News ότι "έχουμε λάβει όλα τα μέτρα", η κυβέρνησή του έχει ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος του εξοπλισμού για την καταπολέμηση επιδημιών όπως αυτή.
Η Washington Post ανέφερε τον Μάιο του 2018 ότι ο ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για τις πανδημίες, ο αναπληρωτής Timothy Ziemer, είχε εγκαταλείψει τη διοίκηση και δεν αντικαταστάθηκε από τότε.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο νέος ιός είναι λιγότερο θανατηφόρος από αυτόν του SARS, αλλά ενδεχομένως πιο μεταδοτικός.
Οι άνθρωποι μπορούν να το περάσουν όταν έχουν μόνο ήπια συμπτώματα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Το SARS δεν ήταν έτσι.
Η έλλειψη θνησιμότητας θα μειώσει τον αριθμό των νεκρών, αλλά η μεταδοτικότητα θα απαιτήσει συνεχή απομόνωση, καραντίνα και κοινωνική αποστασιοποίηση.
Η επιτυχία στην καταπολέμηση του ιού εξαρτάται όχι μόνο από το τι κάνουν οι άνθρωποι, αλλά και από τα χαρακτηριστικά του ίδιου του ιού, τα οποία ακόμα δεν είναι πλήρως κατανοητά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης