Ιταλία: Πλήγμα στην αδύναμη οικονομία λόγω κορωνοϊού - Αντιμέτωπη με την ύφεση

Ιταλία: Πλήγμα στην αδύναμη οικονομία λόγω κορωνοϊού - Αντιμέτωπη με την ύφεση
Αντιμέτωπη με την ύφεση η ιταλική οικονομία
Ισχυρό πλήγμα στην ήδη αδύναμη οικονομία της Ιταλίας αποτελεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση.
Το ιταλικό χρηματιστήριο καταρρέει, με την πτώση να ξεπερνά το 5%, την ώρα που δεκάδες πόλεις βρίσκονται σε καταντίνα και οι Ιταλοί αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε περισσότερο από 8 μονάδες βάσης στο 1,002% το υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων.
Αυτό είχε ως συνέπεια να διευρυνθεί η διαφορά της απόδοσής του σε σχέση με αυτή του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου σχεδόν στις 149 μονάδες βάσης – η μεγαλύτερη από τα τέλη Ιανουαρίου και αυξημένη από τις περίπου 134 μονάδες βάσης αργά την Παρασκευή.
Οι αποδόσεις άλλων ιταλικών τίτλων ήταν αυξημένες κατά 4-8 μονάδες βάσης σήμερα.
«Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μία ύφεση τώρα και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ενός αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς ο ιός θα μεταδοθεί από εδώ», δήλωσε στέλεχος της Daiwa Capital Markets στο Λονδίνο.
Η Τράπεζα της Ιταλίας προέβλεπε τον Δεκέμβριο ανάπτυξη με ρυθμό μόλις +0,5% το 2020, ωστόσο τον Φεβρουάριο προειδοποίησε ότι πιθανό ξέσπασμα μίας επιδημίας του κορωνοϊού, θα επιδρούσε σημαντικά στην ιταλική οικονομία.
Το ιταλικό ΑΕΠ κατέγραψε απρόσμενη συρρίκνωση κατά 0,3% το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2019, μετά από ανάπτυξη μόλις +0,1% στο β΄τρίμηνο του 2019.
Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την ανησυχία, ο επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Paolo Gentiloni, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις ιταλικές αρχές.
«Δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Οι ιταλικές αρχές γνωρίζουν την κατάσταση και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS