Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το κακό, το χείριστο και το καταστροφικό σενάριο με επίκεντρο τον τρόμο του κορωνοϊού για τις διεθνείς αγορές και την Ελλάδα

Το κακό, το χείριστο και το καταστροφικό σενάριο με επίκεντρο τον τρόμο του κορωνοϊού για τις διεθνείς αγορές και την Ελλάδα
Το πιθανότερο σενάριο – προφανώς αποτελεί εικασία – είναι να επιβεβαιωθεί το βασικό – κακό σενάριο όπου η εξάπλωση της επιδημίας του covid -19 αρχίζει να μετριάζεται οπότε οι επιπτώσεις στις οικονομίες και στα χρηματιστήρια θα είναι πιο ελεγχόμενες.
Ο κορωνοϊός Covid-19 αποτελεί ένα μεγάλο stress tests για την παγκόσμια κοινωνία λόγω της διάστασης πανδημίας που προσλαμβάνει αλλά και την παγκόσμια οικονομία, τα χρηματιστήρια και συνολικά τις επενδύσεις.
Ποια είναι τα βασικά σενάρια που πρέπει να αποτιμηθούν με μεγάλη προσοχή για τον κορωνοϊό Covid-19;

Το κακό σενάριο…. είναι το καλό σενάριο

Το βασικό σενάριο είναι το κακό, που αποτελεί επί της ουσίας το καλό σενάριο.
Στην περίπτωση αυτή η εξάπλωση της επιδημίας του covid -19 αρχίζει να μετριάζει, παραμένουν οι θύλακες ανησυχίας αλλά η πανδημία δεν εξαπλώνεται, μόνο όσες χώρες επλήγησαν θα ακολουθήσουν πολιτικές καραντίνας του πληθυσμού.
Οι νεκροί θα φθάσουν τους 4.000 με 5.000 ανά τον κόσμο.
Στο κακό και βασικό σενάριο ο ιός παραμένει ακόμη σε έξαρση 1-2 μήνες και εν συνεχεία αρχίζει να μετριάζεται.
Η διεθνής οικονομία θα υποστεί ένα πλήγμα κυρίως λόγω Κίνας.
Η Κίνα για το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2020 θα επιβραδυνθεί στο 4% με 5% αλλά η εξέλιξη αυτή θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή καθώς μεγάλο μέρος της αλυσίδας τροφοδοσίας έχει καταρρεύσει.
Η ευρωπαϊκή οικονομία επίσης θα επηρεαστεί αρνητικά με την ύφεση να εμφανίζεται σε ορισμένες χώρες και η επιβράδυνση επίσης να πλήττει τις περισσότερες μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.
Σε αυτό το σενάριο τα χρηματιστήρια έχουν ακόμη περιθώριο πτώσης -5% με -6% ενώ επίκεινται και νέες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει στις 780 μονάδες και εκεί να ολοκληρωνόταν το θετικό ξεφούσκωμα της ελληνικής φούσκας.
Στα ομόλογα οι επενδυτές κρατούν πολύ ψύχραιμη στάση, την ενδεδειγμένη στάση αν και στα ελληνικά ομόλογα υπήρξαν κάποιες πωλήσεις καθώς η Ελλάδα ακολουθεί την Ιταλία.

Το χείριστο σενάριο

Στο χείριστο σενάριο ο covid – 19 προσλαμβάνει χαρακτηριστικά επιδημίας και εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες.
Οι νεκροί ξεπερνούν τις 10.000 και τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 250.000 με 300.000.
Και άλλες χώρες της Ευρώπης πλήττονται και πολλές περιοχές τίθενται σε καραντίνα.
Σε αυτό το σενάριο η διόρθωση στα χρηματιστήρια συνεχίζεται με πτώση έως -15% ειδικά στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα το ελληνικό χρηματιστήριο θα διασπάσει τις 700 μονάδες και θα βρεθεί βεβαίως σε υπερπουλημένα επίπεδα, όμως ελλείψει αγοραστών η αγορά απλά θα καταβαραθρώνεται.
Με όρους οικονομίας η επιβράδυνση στην Κίνα υποχωρεί κάτω του 3% και ο πλανήτης εισέρχεται μαζικά σε ύφεση.
Πάνω από τις μισές χώρες της ευρωζώνης εισέρχονται σε ύφεση με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το καταστροφικό σενάριο – Παγκόσμια επιδημία, παγκόσμια ύφεση, παγκόσμιο κραχ στις αγορές

Στο καταστροφικό σενάριο, η καταστροφή θα έχει χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη.
Παγκόσμια επιδημία θα προκαλέσει τρόμο στις κοινωνίες, οι οικονομίες θα καταρρεύσουν και το παγκόσμιο κραχ ειδικά στα χρηματιστήρια θα διαλύσει ότι χτίστηκε τόσα χρόνια, η φούσκα των αγορών θα σκάσει βίαια.
Στην Ελλάδα σε ένα τέτοιο σενάριο καταστροφής θα οδηγούσε ξανά το ελληνικό χρηματιστήριο στις 550 μονάδες.
Η ελληνική φούσκα θα έσκαγε και οικονομία και χρηματιστήριο θα βυθίζονταν στο σκοτάδι.

Συμπέρασμα

Το πιθανότερο σενάριο – προφανώς αποτελεί εικασία – είναι να επιβεβαιωθεί το βασικό – κακό σενάριο όπου η εξάπλωση της επιδημίας του covid -19 αρχίζει να μετριάζεται οπότε οι επιπτώσεις στις οικονομίες και στα χρηματιστήρια θα είναι πιο ελεγχόμενες.
Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αρνητικές επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι ορατές για ορισμένα τρίμηνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης