Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» λόγω κορωνοϊού η Wall Street - Πτώση -2,88% για το δείκτη S&P 500

tags :
Στο «κόκκινο» λόγω κορωνοϊού η Wall Street - Πτώση -2,88% για το δείκτη S&P 500
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, με φόντο τη διεθνή αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν σήμερα (24/2) οι δείκτες στη Wall Street, με φόντο τη διεθνή αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με επίκεντρο την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και το Ιράν.
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες -3,12% στις 28.088,92 μονάδες, πτώση -2,88% για το δείκτη S&P 500 στις 3.241,75 μονάδες, απώλειες -3,57% για το δείκτη Nasdaq  στις 9.235,12 μονάδες.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι σχεδόν αποκλειστικά στραμμένο στην πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς παγκόσμιο συναγερμό και ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της επιδημίας του τόσο στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία όσο και στην Ασία - σε Ν. Κορέα και Ιράν - καθώς αυξάνονται οι φόβοι για πανδημία που κανείς δεν γνωρίζει που και πως μπορεί να σταματήσει, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί πανικό στις υγειονομικές αρχές των πληττόμενων κρατών αλλά και στις αγορές.
Συνολικά οι νεκροί σε όλο κόσμο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ανέρχονται σε 2.626 ενώ τα κρούσματα αγγίζουν τα 80.000.
Στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται η Ιταλία, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς σήμερα Δευτέρα 24/2 ανακοινώθηκαν οι θάνατοι δύο ακόμα ανθρώπων, ενός 84χρονου και ενός 88χρονου που είχαν και άλλα προβλήματα υγείας.
Ως αποτέλεσμα, η Ιταλία μετρά 6 νεκρούς και τουλάχιστον 229 κρούσματα, ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα.
ο οποίος ναι μεν ξεκίνησε από την Κίνα και την πόλη Ουχάν, ωστόσο πλέον έχει καταστεί διεθνές ζήτημα, με την αύξηση των κρουσμάτων να δημιουργεί φόβους για ξέσπασμα πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, με άγνωστες επιπτώσεις μεταξύ άλλων και στην οικονομία διεθνώς.
Την Κυριακή, η Σεούλ αύξησε τα επίπεδα συναγερμού για τον ιό στο ανώτατο επίπεδο, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 750 - καθιστώντας τη Νότια Κορέα τη Δεύτερα πιο επηρεασμένη χώρα του κόσμου μετά την Κίνα.
Στην Ιταλία, τα κρούσματα, με επίκεντρο τον βορρά της χώρας, έχουν ξεπεράσει τα 200.
Την άποψη ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα εξετάσουν όλες τις επιλογές ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην οικονομία, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
«Δεν θα σχολιάσω τη νομισματική πολιτική, αλλά προφανώς οι κεντρικοί τραπεζίτες θα εξετάσουν διάφορες επιλογές καθώς ο κορωνοϊός έχει αντίκτυπο στην οικονομία» δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε δύο με τρεις εβδομάδες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα έχουν μια καλύτερη εικόνα για την επίδραση του κορωνοϊού στην οικονομία.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο CNBC, είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σχετικά με την οικονομική επίδραση της επιδημίας αυτή τη στιγμή.
«Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε ακόμα τρεις με τέσσερις εβδομάδες γιασ να δούμε πως αντιδρά ο κορωνοϊός, μέχρι να έχουμε στατιστικά δεδομένα» τόνισε.
Στην εκτίμηση ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, που βρίσκονται ήδη στα χαμηλά του 2016, θα παρουσιάσουν περαιτέρω υποχώρηση, συγκλίνουν οι αναλυτές.
«Βλέπω ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να δοκιμάζουν το 1,3%, τα χαμηλά ρεκόρ του 2016 και ενδεχομένως να υποχωρήσουν περαιτέρω.
Όσον περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση (σσ. επιδημία του κορωνοϊού) τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα για την εφοδιαστική αλυσίδα.
Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ντόμινο συνεπειών και στην ανάπτυξη» επισημαίνει ο Prashant Newnaha από τη TD Securities.
Σήμερα (24/2/2020) οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν πέντε μονάδες βάσης στο 1,42%, το χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Ιούλιο του 2016, καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία για την εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού εκτός της Κίνας.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το ράλι οδηγείται από τους Ασιάτες επενδυτές, οι οποίοι αγοράζουν αμερικανικά ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας.
«Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι σχετικά με τον ιό επηρεάζουν περισσότερο τους Ασιάτες επενδυτές, οι οποίοι είναι πιο κοντά το πρόβλημα σε σχέση με τους επενδυτές στις ΗΠΑ» επισημαίνει αναλυτής της Morgan Stanley.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η εταιρεία παιδικών ειδών ρουχισμού Carter’s ανακοίνωσε κέρδη για το δ΄ τρίμηνο που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Οι πωλήσεις ωστόσο ήταν αντίστοιχες των εκτιμήσεων, με την εταιρεία να αυξάνει το μέρισμά της κατά 20%.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 125,1 εκατ. δολάρια ή 2,82 δολάρια ανά μετοχή από τα 130,6 εκατ. δολάρια ή 2,83 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν 1,1% στα 2,81 δολάρια, από τις εκτιμήσεις για 2,89 δολάρια.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν 1,3% στα 1,10 δισ. δολάρια, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.
Η εταιρεία αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμα στα 60 σεντς ανά μετοχή από τα 50 σεντς, ενώ ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 500 εκατ. δολαρίων, επιπλέον του εναπομείναντος ποσού των 172 εκατ. δολαρίων από το προηγούμενο πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης