Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ο κορωνοϊός πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ελάχιστα απέχει η καταστροφή

Rabobank: Ο κορωνοϊός πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ελάχιστα απέχει η καταστροφή
Η ολλανδική τράπεζα είχε 4 στάδια εξέλιξης του κορωνοϊού: το κακό, το χειρότερο, το άσχημο και το αδιανόητο - Ήδη βιώνουμε το άσχημο
Η ολλανδική τράπεζα Rabobank είχε ορίσει τέσσερα σενάρια - στάδια στα οποία θα εξελισσόταν η επιδημία του κορωνοϊού COVID-19: «κακό, χειρότερο, άσχημο και αδιανόητο», και όπως επισημαίνει ήδη μπήκαμε στο άσχημο και οδεύουμε ολοταχώς προς το αδιανόητο.
Οι σημερινές ειδήσεις επιβεβαιώνουν ότι η εξέλιξη μετατοπίζεται ταχέως από το «κακό», που περιλαμβάνει μόνο την Κίνα, σε «άσχημο», όπου τόσο η αναδυόμενη Ασία όσο και οι ανεπτυγμένες οικονομίες συναντούν αυξανόμενα ποσοστά νέων κρουσμάτων και θανάτους.

Οι ασιατικές οικονομίες

Μετά το Βιετνάμ, το Ιράν έχει τώρα οκτώ θανάτους και έναν αβέβαιο αριθμό περιπτώσεων, που ωθούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να κλείσουν και τα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν να σφραγίζονται.
Για μια οικονομία που ήδη συντρίβεται από κυρώσεις, αυτό είναι το μόνο που της έλλειπε ,επισημαίνει στην ανάλυσή της η Rabobank.
Η ανησυχία ανέρχεται για τις αγορές, καθώς η Νότια Κορέα (με ΑΕΠ άνω του 1 τρισεκ. δολαρίων ΗΠΑ) έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες νέες περιπτώσεις, κάνοντας 20-πλάσιο άλμα σε μόλις πέντε ημέρες και, όπως συμβαίνει με την Κίνα, βλέπει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης υψηλού κινδύνου να διατηρείται, τις πόλεις της να εξακολουθούν να βρίσκονται σε απομόνωση και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις να διατηρούνται, ενώ η εθνική συνέλευση αναστέλλεται συνεχώς.
Η Samsung υποχρεώθηκε να κλείσει τουλάχιστον ένα εργοστάσιο στην πόλη Γκούμι.
Η ασιατική οικονομία, πρόκειται να υποστεί άλλο μεγάλο χτύπημα.

Η Ευρώπη

Ακόμη χειρότερα, στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 160 περιπτώσεις σε ένα σύμπλεγμα στη βόρεια Ιταλία, με έξι θανάτους μέχρι στιγμής, ενώ οι περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, των βιομηχανικών και οικονομικών κέντρων, μπαίνουν σε μια κατάσταση πανικού και αποκλεισμού.
Το Καρναβάλι της Βενετίας έχει ακυρωθεί, το ίδιο και μια πρόσφατη επίδειξη μόδας.
Η Ιταλία αντιπροσωπεύει το 11% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και οι δύο αυτές περιφέρειες αποτελούν το 30% του ΑΕΠ της Ιταλίας.
Για μια ευρωζώνη που βρίσκεται ήδη κοντά στην ύφεση, το εν λόγω σοκ θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο από αρκετό για να προκαλέσει απότομη κάμψη.
Για άλλη μια φορά, βλέπουμε να συμβαίνει μια απάντηση τύπου «Κίνας»: χθες 23/2, το τρένο από τη Βενετία στο Μόναχο σταμάτησε στα αυστριακά σύνορα λόγω φόβων ότι δύο επιβάτες ίσως ήταν φορείς του ιού.
Θυμηθείτε ότι η προέλευση της παγκόσμιας «καραντίνας» προέρχεται από τη Βενετία όταν σε μια αρχική και αρκετά παλαιότερη φάση της παγκοσμιοποίησης οι ναυτικοί έμεναν 40 μέρες καραντίνα σε άλλο πλοίο μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν ήταν φορείς μολυσματικής νόσου.

Στην αντεπίθεση η Κίνα για την προέλευση της επιδημίας

Εν τω μεταξύ, η Κίνα ισχυρίζεται ότι η αφετηρία του κορωνοϊού ίσως να μην ήταν η αγορά των θαλασσινών.
Τα κινεζικά κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κυκλοφορούν έντονα, ότι μπορεί να ήταν η Αμερική από όπου ξεκίνησε.
Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο COVID-19 μπορεί να παραμείνει στις επιφάνειες ενεργός για εννέα ημέρες, είναι αερομεταδιδόμενος και μπορεί να μεταφερθεί σε επώαση και χωρίς συμπτώματα για 27 ημέρες, σχεδόν διπλάσιες από τις 14 ημέρες που είχαν προηγουμένως ανακοινώσει.
Αλλες αναφορές αναδεικνύουν το σοβαρό ζήτημα των «ψευδώς» αρνητικών εξετάσεων, με τουλάχιστον μία επιβεβαιωμένη περίπτωση ασθενούς που εξετάστηκε δύο φορές και οι εξετάσεις του βγήκαν αρνητικές, ενώ στη συνέχεια μετετράπησαν σε θετικές.
Ακόμη και ο ΠΟΥ, που ως πρόσφατα ήταν υπέρ της συνέχισης της ταξιδιωτικής κανονικότητας, λόγω των αγορών, κλείνει αυτό το παράθυρο για να αποφευχθεί η παγκόσμια πανδημία.
Στον αντίποδα, η Κίνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει ότι όλα είναι υπό έλεγχο.
Μάλιστα προκειμένου να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη ο πρόεδρος του κόμματος Xi Jinping διαβεβαίωνε, διά των ιθυνόντων του, ότι οι νέες υποθέσεις μειώθηκαν δραματικά, με τους πιο αισιόδοξους να θεωρούν πως τα μέτρα απομόνωσης απέδωσαν, γεγονός που μπορεί να ωθήσει στην επέκτασή τους σε παγκόσμια κλίμακα και τους πιο απαισιόδοξους να υποστηρίζουν πως αυτό είναι απλά ένα παιχνίδι επίτευξης στόχων.
Επίσης, ο πρόεδρος Xi δεσμεύτηκε και υποσχέθηκε δημοσίως ότι η Κίνα θα έχει κερδίσει την μάχη με τον κορωνοϊό μέχρι το τέλος Μαρτίου και ότι οι γενικοί οικονομικοί στόχοι για το 2020 θα επιτευχθούν.
Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να πιάσει η ζωή και η ανθρώπινη και επιχειρηματική δραστηριότητα ξανά τους ρυθμούς της, δηλαδή τα ταξίδια να γίνονται κανονικά και οι άνθρωποι να δουλεύουν κανονικά, κάτι το οποίο δεν υφίσταται, ούτε πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται πως η εκδήλωση του ιού χρειάζεται 27 ημέρες, άρα μακρά λανθάνουσα περίοδο, ενώ υπάρχουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, ενώ έχει ήδη επεκταθεί σοβαρά εκτός Κίνας.
Εξίσου αναπάντεχα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης, καθώς πιστεύει ότι ο COVID-19 «θα είναι βραχύβιος και δεν θα αλλάξει τα οικονομικά βασικά στοιχεία της χώρας».
Αρκετές αναφορές υποδηλώνουν ότι το 85% των μικρών επιχειρήσεων της Κίνας θα μείνουν από μετρητά εντός τριών μηνών, κάποιες εντός μόλις εβδομάδων, οι τράπεζές της θα γεμίσουν με επισφαλή δάνεια που θα έχουν ήδη κεφαλαιοποιηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η Κίνα θα εκτοξεύσει το χρέος της για την οικοδόμηση περισσότερων υποδομών ώστε να διατηρηθεί ο καθορισμένος ρυθμός του ΑΕΠ ανεξάρτητα από το γεγονός ότι, ακόμη και όταν θα επανέλθει από το COVID-19, θα υποχωρήσει κάτω από το βάρος ενός ακόμα περισσότερο μη βιώσιμου χρέους, που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην οικονομία.
Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι ξένες εταιρείες θα είναι τόσο πρόθυμες να ενσωματωθούν σε μια μακρά αλυσίδα εφοδιασμού της Κίνας ανεξάρτητα, καθιστώντας τις εισροές δολαρίων, λιγότερο πιθανές.
Και όλα αυτά τα παραπάνω ζητήματα, βεβαίως και θα αποδυναμώσουν περισσότερο το κινέζικο νόμισμα (CNY).
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ξαναπερνάμε στην αναλογία 1 προς 7.
Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι δεν είμαστε κοντύτερα στην 7,20.
Σε γενικές γραμμές, βεβαίως, το «Άσχημο» σενάριο βλέπει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών δημόσιων ομολόγων αγγίζουν τα κρίσιμα επίπεδα υποστήριξης.
Το δεκαετές είναι τώρα στο 1,47% ενώ η μετάβαση στο επόμενο επίπεδο θα μας θέσει σε αχαρτογράφητο έδαφος.
Ομοίως, το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και απειλεί με πιέσεις  υψηλότερα.
Το σενάριο της ευρύτερης εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη, με την ταυτόχρονη ευρεία εξάπλωση στην Ιαπωνία και την Κίνα να μην μπορεί να επανέλθει στους ρυθμούς παραγωγής της όπως υποστηρίζει ότι θα κάνει άμεσα, σε συνδυασμό με ένα ισχυρότερο δολάριο, θα ήταν πραγματικός εφιάλτης για τα αναδυόμενα κράτη που έχουν δανειστεί σε δολάριο ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης