Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lacalle (Οικονομολόγος): Στα 570 δισ. δολ. με αυξητικές τάσεις οι παρενέργειες στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω κορωνοϊού

tags :
Lacalle (Οικονομολόγος): Στα 570 δισ. δολ. με αυξητικές τάσεις οι παρενέργειες στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω κορωνοϊού
Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένας κίνδυνος που οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής αγνοούν αναφέρει σε ανάλυσή του ο γνωστός οικονομολόγος D. Lacalle.
Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένας κίνδυνος που οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής αγνοούν αναφέρει σε ανάλυσή του ο γνωστός οικονομολόγος D. Lacalle.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο  Lacalle αυτός ο κίνδυνος δεν είναι μόνο μια μεμονωμένη πρόκληση που επικεντρώνεται σε οικονομίες όπως του Μεξικό, της Ινδίας ή της Αργεντινής.
Ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, η τάση του πληθωρισμού, ιδίως στα μη αναπαραγόμενα αγαθά, αποκλίνει από την οικονομική ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται.




Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να διοχετεύουν ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να συγκαλύψουν τους αυξανόμενους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, αλλά η επιδημία του κορωνοϊού παρουσιάζει στους επενδυτές τρία σημαντικά διδάγματα:
Η συγκράτηση της επιδημίας διαρκεί πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι εκτιμούσαν πολλοί παράγοντες της αγοράς.
Οι προσκλήσεις για ταχεία ανάκαμψη, που όχι μόνο θα αντιστάθμιζαν την επίδραση του πρώτου τριμήνου αλλά θα την βελτίωσαν, διαψεύδονται.
Ο αντίκτυπος στις αλυσίδες εφοδιασμού είναι σημαντικά μεγαλύτερος από ότι αναμενόταν.
Η Κίνα είναι σήμερα το 17% της παγκόσμιας οικονομίας και οι επαρχίες που είναι υπεύθυνες για το 89% των εξαγωγών της χώρας παραμένουν σε καραντίνα.
Η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αποτελεί ελαφρυντικό παράγοντα για την αύξηση του πληθωρισμού μόνο για άκρως ανταγωνιστικά αγαθά. Υπάρχει σαφώς επαρκής ικανότητα αντιστάθμισης των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού σε ενεργειακά προϊόντα, μέταλλα και βιομηχανικά προϊόντα, αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν σε τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική προσφορά, ιδίως εξαρτήματα αυτοκινήτων και τεχνολογικά εξαρτήματα.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά άρχισαν να συνειδητοποιούν την περασμένη εβδομάδα ότι το φαινόμενο του κορωνοϊού δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα δύο μηνών και μετέπειτα θα ακολουθούσε ισχυρή ανάπτυξη.
Σε πρόσφατη έκθεση της  PriceWaterhouse Coopers, έδειξε ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος θα μπορούσε να φθάσει τουλάχιστον το 0,7% του ΑΕΠ.
Αυτή η εκτίμηση χρησιμοποιεί τις εκτιμήσεις του Eric Toner για τα κρούσματα και του θανάτους (John Hopkins Center for Health Security) και τον οικονομικό αντίκτυπο χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία McKibbins & Lee (εκείνες που εκτιμούσαν τον αντίκτυπο του SARS).



Ο βασικός παράγοντας αυτού του κινδύνου διαταραχής της αλυσίδας εφοδιασμού είναι ότι ενώ ο βασικός πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει αδύναμος λόγω της υποχώρησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, οι τιμές των βασικών αγαθών ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται ταχύτερα από τον επίσημο πληθωρισμό και να προκαλούν περισσότερες αναταραχές στους πολίτες σε όλο τον κόσμο.



Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στις οικονομίες εκτός της Κίνας δεν έχει εκτιμηθεί σωστά.
Εάν εξετάσουμε τις εκτιμήσεις από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, για παράδειγμα, δείχνουν μια εκπληκτικά καλοήθη - αν όχι ανύπαρκτη - επίδραση στην Ευρωζώνη και ένα πολύ μέτριο αποτέλεσμα στη Λατινική Αμερική.



Η οικονομία των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, η οποία έχει διατηρήσει το ΑΕΠ και τους PMI πάνω από τα επίπεδα ύφεσης, είναι πολύ εκτεθειμένη στα κινεζικά ζητήματα που σχετίζονται με τον εφοδιασμό και την επιδημία.
Ο τουρισμός είναι ένα σαφές παράδειγμα, αλλά η συνολική οικονομία των υπηρεσιών εξαρτάται σημαντικά από την Κίνα, για παράδειγμα στη Γερμανία, από ό, τι οι σημερινές εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψη.
 Αυτό θα μπορούσε να ξυρίσει τουλάχιστον το 0,2% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2020.
Ένα από τα παράξενα αποτελέσματα της διαταραχής της αλυσίδας εφοδιασμού της Κίνας είναι ότι δείχνει θετική επίδραση σε ορισμένους δείκτες PMIs των οικονομιών και του ΑΕΠ αρκετών χωρών της ευρωζώνης, καθώς οι καθυστερήσεις στις εισαγωγές αυξάνουν τη συμβολή του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη (λιγότερες εισαγωγές προστίθενται θετικά στο ΑΕΠ, οφείλεται σε έκτακτα γεγονότα).
Αυτό το «θετικό αποτέλεσμα», ωστόσο, εξασθενεί γρήγορα και οδηγεί σε ασθενέστερη ανάπτυξη και αυξανόμενα ζητήματα εφοδιασμού, τα οποία - με τη σειρά τους - δημιουργούν προβλήματα κεφαλαίου κίνησης για πολλούς εξαγωγείς και βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Εάν υπάρχει κάτι που έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής είναι ότι οι εκτιμήσεις για ταχεία ανάκαμψη τον Φεβρουάριο έχουν διαψευσθεί από την πραγματικότητα και ότι η διαδικασία εξομάλυνσης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.



Με την πάροδο του χρόνου, η επίδραση σύνθετων στοιχείων στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται: Λιγότερα έσοδα σε δολάρια για χώρες εξαγωγής, ιδίως παραγωγούς βασικών προϊόντων, ενδέχεται να αποτελέσουν χρηματοοικονομική απειλή, καθώς αυξάνονται οι προθεσμίες λήξης του χρέους σε δολάρια, οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού μπορεί να συνεχίσουν να διογκώνονται και να προκαλούν πληθωρισμό τιμών σε πολλά προϊόντα με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις της οικονομικής ανάπτυξης να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.
Αυτοί είναι κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Αγνοώντας τους μόνο και μόνο επειδή οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διοχετεύουν ρευστότητα και να μειώνουν τα επιτόκια είναι ανεύθυνη πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης