Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Σε θετικό momentum τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου 2019 για τις ιταλικές τράπεζες

tags :
DBRS: Σε θετικό momentum τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου 2019 για τις ιταλικές τράπεζες
DBRS: Μείώνουν τα NPEs τους οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS θεωρεί τα αποτελέσματα των μεγάλων ιταλικών τραπεζών για το δ’  τρίμηνο του 2019 δείχνουν περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και τον έλεγχο του κόστους, ενώ οι τράπεζες ήταν επίσης σε θέση να επωφεληθούν από το ευνοϊκό περιβάλλον χρηματοδότησης.
Επιπλέον, πολλές τράπεζες έχουν αυξήσει τις μη επιτοκιακές πηγές εσόδων για να αντιμετωπίσουν τα επίμονα χαμηλά επιτόκια.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες είτε έχουν αρχίσει να διανέμουν μερίσματα είτε έχουν αυξήσει το ποσοστό αποπληρωμών τους.
Βασικά στοιχεία της DBRS για τα αποτελέσματα των ιταλικών τραπεζών περιλαμβάνουν:
-Εξαιρουμένων των συνολικών εφάπαξ πληρωμών σε κάθε περίοδο, τα συνολικά υποκείμενα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 29,5% σε ετήσια βάση σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων για απώλειες δανείων (LLPs), του καλού ελέγχου κόστους και των υψηλότερων, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους.
-Η συνεισφορά από τα μη έσοδα από τόκους αυξήθηκε στο 56% των συνολικών εσόδων το 4ο τρίμηνο του 2019 από 49% το 4ο τρίμηνο του 2018, με βάση τις ευνοϊκότερες συνθήκες της αγοράς.
Από αυτή την άποψη, οι τράπεζες συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ιδιαίτερα στις τραπεζοασφαλιστικές και τις επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
-Ο μέσος λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) μειώθηκε στο 8,4% το 2019 από 11,0% στο τέλος του 2018, με διάθεση, τιτλοποίηση και την οργανική μείωση, αλλά και τις χαμηλότερες αθετήσεις πληρωμών.
Αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, ο λόγος των NPEs στον ιταλικό τραπεζικό τομέα συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι κεφαλαιουχικές θέσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω ως αποτέλεσμα των διαφυγόντων κερδών, των εκχωρήσεων περιουσιακών στοιχείων, και των υψηλών όγκων των εκδόσεων τίτλων που είναι επιλέξιμες από το MREL.
Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες τράπεζες σχεδιάζουν να αυξήσουν το ποσοστό αποπληρωμής τους.
Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2019 για τις μεγάλες ιταλικές τράπεζες σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και τον έλεγχο του κόστους, καθώς και ένα πιο διαφοροποιημένο μίγμα εσόδων χάρη στις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς.
Ωστόσο, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και η συνεχιζόμενη μείωση του κινδύνου εξακολουθούν να επιβαρύνουν τα βασικά έσοδα των τραπεζών αναφέρει η DBRS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης