Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση σοκ της Goldman: Συστημικό κραχ από την κατάρρευση της αλυσίδας εφοδιασμού με 1 τρισ ζημία διεθνώς

Προειδοποίηση σοκ της Goldman: Συστημικό κραχ από την κατάρρευση της αλυσίδας εφοδιασμού με 1 τρισ ζημία διεθνώς
Λόγω της πανδημίας του κορωνοιού ήδη η οικονομία της Κίνας αποσυντίθεται, οι παραγωγικές διαδικασίες έχουν καταρρεύσει, τα εργοστάσια υπολειτουργούν
Συστημικό σοκ θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία αό την κατάρρευσης της αλυσίδας εφοδιασμού προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Λόγω της πανδημίας του κορωνοιού ήδη η οικονομία της Κίνας αποσυντίθεται, οι παραγωγικές διαδικασίες έχουν καταρρεύσει, τα εργοστάσια υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει και ειδικά οι μικρομεσαίες εταιρίες κινδυνεύουν ακόμη και από έλλειψη μετρητών.
Για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα η αλυσίδα εφοδιασμού, το εμπόριο αποτελεί κεντρικό πυλώνα της διεθνούς ανάπτυξης.
Χωρίς αλυσίδα εφοδιασμού δεν υπάρχει παραγωγή, το παγκόσμιο σύστημα θα καταρρεύσει.
Το 2012 σε μια προσομοίωση παρουσιάζεται μια παγκόσμια συστημική κατάρρευση για το πώς οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συστημικό σοκ το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Στην ίδια έκθεση αναλύεται πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία καθώς  κατέστησε το παγκόσμιο σύστημα πολύ πιο εύθραυστο και εξαιρετικά ασταθές
Οι μαύροι κύκνοι (συμβολίζουν τα αρνητικά νέα στις αγορές) και τα εύθραυστα συστήματα θα αποτελούν καθημερινότητα στο μέλλον.  Το αυξανόμενο stress στην πολύπλοκη παγκοσμιοποιημένη οικονομία μπορεί να προκαλέσει σοκ ή ένα απρόβλεπτο συμβάν θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση μια αλληλουχία γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση.
Αυτό το μικρό σοκ δεν ήταν ένας μαύρος κύκνος, αλλά μάλλον ένα μαύρο ρόπαλο στο Wuhan της Κίνας, το οποίο έχει προκαλέσει τώρα το μεγαλύτερο οικονομικό σοκ για δεκαετίες, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα κοστίσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χαμένη παγκόσμια οικονομική παραγωγή.
Το βασικό πρόβλημα του σημερινού οικονομικού μοντέλου είναι ότι επιλέγει πάντα τον εύκολο δρόμο, η αδράνεια του status quo έχει ξεγυμνώσει και όχι θωρακίσει το σύστημα.
Κατά την Goldman Sachs η παγκόσμια οικονομία έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιανόητα περίπλοκη κατάσταση και ένα σύστημα εξάρτησης του οποίου το μέλλον φαίνεται να κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο.
Για να αποφύγουμε την καταστροφή, πρέπει να προετοιμαστούμε για την αποτυχία και ταυτόχρονα να σχεδιαστούν μοντέλα κρίσεων και σοκ.
Για την ώρα όλα εξαρτώνται από το εάν η Κίνα κατορθώσει όχι μόνο να σταματήσει την επιδημία του κορωνοϊού (και να την σταματήσει, όχι μόνο σε επεξεργασμένα excel) αλλά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους.
Κατά την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, το  σημαντικό μερίδιο των αμερικανικών ενδιάμεσων εισροών προϊόντων που προέρχονται από την Κίνα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στις νέες τεχνολογίες κ.α. υποδεικνύει ότι διακοπεί η αλυσίδα εφοδιασμού από την Κίνα, θα επηρεαστεί καταλυτικά η αμερικανική οικονομία.
Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν εξαπλωθεί ή όχι η πανδημία.
Στο βασικό σενάριο της Goldman Sachs στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα σημειωθεί ραγδαία μείωσης των νέων λοιμώξεων ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη των ΗΠΑ από τις δυσλειτουργίες της αλυσίδας εφοδιασμού θα είναι περιορισμένος για δύο λόγους.
Πρώτον, οι επιπτώσεις στην παραγωγή είναι μικρότερες όταν οι εισαγωγές μειώνονται για μικρότερη περίοδο και όχι όταν η παραγωγική ικανότητα υποβαθμίζεται συνεχώς.
Δεύτερον, μια έρευνα της Goldman Sachs υποδηλώνει ότι η μείωση της παραγωγής εκτός της Κίνας λόγω δραματικής μείωσης στις αλυσίδες εφοδιασμού ήταν μέχρι στιγμής αμελητέα και ότι οι περισσότεροι κλάδοι διαθέτουν επαρκή αποθέματα για να συνεχίσουν την παραγωγή κανονικά μέχρι τουλάχιστον το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Η προειδοποίηση της Goldman Sachs….

Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι σαφώς πολύ μεγάλοι
Εάν δεν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο και συνεχιστεί το πρόβλημα και στο β΄ ή γ΄ τρίμηνο του 2020, το αποτέλεσμα της αλυσίδας εφοδιασμού θα είναι πιθανώς καταστροφικό.
Οι εταιρίες έχουν αποθέματα για ένα τρίμηνο, οπότε οτιδήποτε πέραν του τριμήνου θα οδηγήσει σε δραματική πτώση του παραγωγικού δυναμικού.
Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο σύστημα είναι τόσο περίπλοκο, τόσο αλληλένδετο και τόσο εξαρτημένο και κανείς δεν έχει ιδέα τι θα συμβεί εάν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα, που στηρίζουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια - καταρρεύσει.
Η Goldman δημιούργησε ένα μοντέλο δυναμικής απογραφής της αλυσίδας εφοδιασμού.
Η αμερικανική παραγωγή εξαρτάται από το επίπεδο των αποθεμάτων ενδιάμεσων εισροών προϊόντων από την Κίνα και τα αποθέματα εξαρτώνται από το επίπεδο της αμερικανικής παραγωγής και το επίπεδο βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα.
Η Goldmanπροσομοιώνει το μοντέλο σε διάφορα σενάρια, διαφοροποιώντας το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την κανονική ομαλοποίηση της παραγωγής στην Κίνα.
Η Goldman διαπίστωσε μικρό αντίκτυπο στην αμερικανική παραγωγή κάτω από το αισιόδοξο βασικό της σενάριο, αλλά ο αντίκτυπος θα αυξηθεί δραματικά καθώς η διάρκεια της κρίσης αυξάνεται.
Επισημαίνεται ότι αυτό το μοντέλο είναι τυποποιημένο και δεν έχει σκοπό να παράσχει ακριβή ποσοτική εκτίμηση του χτυπήματος παραγωγής από τις διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού.
Η Goldman παραδέχεται ότι η παγκόσμια οικονομία και το σύγχρονο κεφάλαιο βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ενδέχεται το πρόβλημα να πάρει δραματικές διαστάσεις εάν δεν επιλυθεί άμεσα η κινεζική πανδημία.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/supply%20chain%20effects.jpg?itok=0Grg6fxI

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης